23.8 C
Dubrovnik
Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaTreće izdanje romana "Treći ključ" Vedrana Mezeija: Veseli me da priča još...

Treće izdanje romana “Treći ključ” Vedrana Mezeija: Veseli me da priča još uvijek traje

Nedavno je iz tiska izašlo treće izdanje romana “Treći ključ” autora Vedrana Mezeija i izdavačke kuće Ibis grafika iz Zagreba, a trenutno je u tisku i treće izdanje engleske verzije tog naslova. Podsjetimo, “Treći ključ” je prvi put objavljen 2020., a već sljedeće godine izlazi prijevod na engleskom jeziku. Knjiga je do sada imala više promocija od kojih je čak pet bilo upriličeno na povijesnom lokalitetu ljetnikovca Bettera u Mlinima gdje se odvija i veliki dio radnje romana.

Evo što nam je ovim povodom rekao autor:

“Jako me veseli da priča o Trećem ključu još uvijek traje. Da se ne bi stvorio pogrešan dojam, ovdje nije riječ o velikim nakladama, mislim da je kod posljednjeg izdanja riječ o nešto više od tisuću primjeraka, od toga polovica hrvatskog i polovica engleskog izdanja, ali gotovo sve što se zadnjih godina događa oko “Trećeg ključa” vezano je isključivo za naš grad. To najviše mogu zahvaliti dragim ženama u dubrovačkim knjižarama „Algebra“ i „Školska knjiga“ koje ovaj roman često preporučuju svima koji se zanimaju za dubrovačku povijest ili domaće autore. Siguran sam da bez njihove podrške ni englesko ni hrvatsko izdanje ne bi tiskalo po treći put. Prema njihovim riječima Treći ključ je jedan od najprodavanijih naslova u tim knjižarama zadnjih nekoliko godina. Knjiga se gotovo cijelo vrijeme nalazi u izlozima, nekad pored književnih velikana kao što su Andrić ili Vojnović pa mi često sve to izgleda nestvarno. Takva vrsta promocije je neprocjenjiva i upravo je to jedan od razloga što je knjiga našla svoje mjesto u domovima diljem svijeta.”

Na pitanje iz kojih zemalja gosti najviše kupuju njegovu knjigu Vedran odgovara:

“Najviše je kupuju gosti iz Velike Britanije, SAD-a i Irske, ali tu su i Australija, Novi Zeland, Južnoafrička Republika, Indonezija, Nizozemska, Skandinavske zemlje… Neki dan je jedna književna stranica preporučila moje knjige čitateljima u Sloveniji, a postoji ideja da se “Treći ključ” ove zime predstavi jednom čitateljskom klubu u Engleskoj. Nakon što članovi kluba pročitaju roman ja bih im se pridružio na zajedničkom sastanku putem video poziva“.

Ovoga ljeta gosti Konavala i Župe dubrovačke imaju priliku čuti detalje o „Trećem ključu“ i na jednom od tzv. storytelling događaja koje Vedran u suradnji s turističkim zajednicama ovih općina i hotelom Croatia organizira u Cavtatu i Mlinima na engleskom jeziku svakoga tjedna do kraja turističke sezone. Iako su teme predavanja različite, obje su na određen način vezane uz radnju romana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE