23.8 C
Dubrovnik
Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaAmbijentalnost na dubrovačku, predavanje Petre Jelače u Sponzi

Ambijentalnost na dubrovačku, predavanje Petre Jelače u Sponzi

„Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti“, naziv je predavanja kojeg je u sklopu programa 75. Dubrovačkih ljetnih Igara u Sponzi održala Petra Jelača, kazališna kritičarka koja već dva desetljeća prati dramski program ovog festivala.

– Ambijentalnost je karakteristična odrednica Dubrovačkih ljetnih igara. Predavanje smo organizirali iz dva razloga, prvi je da se sačuva memorija na tako bogatu povijest i na ovu važnu odrednicu, ali i specifičnost našeg festivala te kako se ona mijenjala kroz 75 godina postojanja, to je globalni i lokalni specifikum, rekla je uvodno ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović.

Predavanje je kao što je istaknula Petra Jelača organizirano na ideju i inicijativu nove umjetničke ravnateljice Martine Filjak i to ne samo zbog potrebe očuvanja memorije ovog iznimno vrijednog i iščezlog fenomena. Važno je, naglasila je, razmišljati kako ideju zadržati u sadašnjosti, u stvarnosti Dubrovnika i što je uopće moguće ostvariti.

-Zadnjih dvadesetak godina teško je pomiriti život grada i ambijentalnost Igara, mada ja vjerujem da se mogu iznaći načini. Svima nam je bilo lijepo vidjeti ovo ljeto svijetli primjer Ekvinocija, zaista se nadam da će se ambijentalnost moći održati na Igrama i dalje, rekla je Petra Jelača koja je tijekom predavnja publiku provela odabranim ambijentalnim postajama iz povijesti Igara te dočarala u čemu je bila tajna tog fenomena, te što je toliko oduševljavalo i kritiku i publiku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE