22.8 C
Dubrovnik
Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiSrpanj 2024. bio je najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja - Dubrovnik na...

Srpanj 2024. bio je najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja – Dubrovnik na pragu još jednog toplinskog vala

Srpanj 2024. globalno drugi najtopliji mjesec ikada, javlja Copernicus. Zemlja je doživjela svoja dva najtoplija dana u evidenciji ERA5 podataka. Dnevna globalna prosječna temperatura dosegla je 17,16°C i 17,15°C u ERA5 22. i 23. srpnja. Globalna prosječna temperatura za proteklih 12 mjeseci (kolovoz 2023.– srpanj 2024.) je 0,76°C iznad prosjeka 1991.-2020. i 1.64°C iznad predindustrijskog prosjeka 1850.-1900. Europske temperature bile su najviše iznad prosjeka u južnoj i istočnoj Europi, ali blizu ili ispod prosjeka u sjeverozapadnoj Europi

Prema Samanthi Burgess, zamjenici direktora Copernicus službe za klimatske promjene (C3S): “Niz mjeseci s rekordnim temperaturama je završen, ali samo za dlaku. Globalno, srpanj 2024. bio je gotovo jednako topao kao srpanj 2023., najtopliji mjesec u povijesti podataka. Srpanj 2024. zabilježio je dva najtoplija dana. Sveukupni kontekst se nije promijenio, naš planet se nastavlja zagrijavati. Razorni učinci klimatskih promjena započeli su mnogo prije 2023. i nastavit će se sve dok globalne emisije stakleničkih plinova ne dosegnu neto nulu”.

DHMZ najavio ‘ekstremno visoke temperature’

do Velike Gospe trajat će novi val vrućine i sparine. Posebno će u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosezati blizu 40 °C, javlja HRT. Dok će noći u kontinentalnoj Hrvatskoj biti djelomično ugodnije, na Jadranu će ostati tople, a od subote većinom i vrlo tople, s minimalnim temperaturama od 25 °C i više, uz burin ili buru, koja će u petak na sjevernom dijelu biti lokalno jaka i povremeno olujna.

Tijekom sunčanih i vrućih dana, s velikim rizikom od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, na Jadranu bi maestral mogao pružiti olakšanje, dok će more biti uglavnom malo valovito s temperaturama nalik na toplice. Temperature će početkom druge polovice kolovoza biti iznadprosječne, osobito u južnim krajevima.

Meteoalarm za danas i sutra

U sunčanoj unutrašnjosti Dalmacije očekuje se umjerena opasnost od toplinskog vala, dok će na vedrom srednjem Jadranu ta opasnost biti velika, zbog kombinacije vrlo toplih noći i vrućih dana. Nakon jutarnje umjerene bure, maestral će ublažavati vrućinu.

Na jugu Hrvatske more će biti malo do umjereno valovito, s temperaturama od 25 do 28 °C. Jutarnje temperature zraka bit će nešto niže, dok će poslijepodne temperature dosezati oko 34 °C, a u Metkoviću će vjerojatno biti 10 °C više nego u četvrtak u 14 sati.

Za vikend se očekuje još toplije vrijeme. Potkraj tjedna i početkom sljedećeg na Jadranu će biti pretežno vedro, s toplijim noćima i većinom vrućim danima, uz veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE