19.8 C
Dubrovnik
Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaMuzej školjaka u Cavtatu uz pomoć donacija posjetitelja restaurirao Bukovčevu "Gospu Žalosnu"

Muzej školjaka u Cavtatu uz pomoć donacija posjetitelja restaurirao Bukovčevu “Gospu Žalosnu”

Muzej školjaka u Cavtatu, koji djeluje u prostoru pinakoteke župne crkve sv. Nikole u Cavtatu objavio je na svojoj Fb stranici vijest o restauraciji slike “Gospe Žalosne” (Mater Dolorosa) Vlaha Bukovca.

-S ponosom objavljujemo povratak izuzetne slike Vlaha Bukovca “Gospa Žalosna” u Pinakoteku crkve svetog Nikole, nakon temeljite restauracije! Ova restauracija ne bi bila moguća bez velikodušnih donacija naših posjetitelja i podrške Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Srdačno zahvaljujemo svima koji su doprinijeli! Posebnu zahvalu upućujemo svećeniku don Mati za njegovu pomoć s tehničkim procedurama potrebnim za restauraciju, napisali su iz Muzeja školjki, koji vode supružnici i zaljubljenici u more i ronjenje Neško i ines Miljan Popović, koji su 2022. odlučili svoju privatnu zbirku s 2.500 primjeraka izložiti javnosti.

Gospu Žalosnu umjetnici često prikazuju u suzama, sa sedam mačeva koji joj probadaju srce, ili umjesto mačeva, uokrug lika Bogorodice sedam medaljona s prizorima sedam žalosti. Sedam žalosnih događaja iz Marijina života vezani su naravno uz Isusa, a to su: Šimunovo proročanstvo u Hramu da će joj mač probosti dušu, bijeg s djetetom Isusom u Egipat, tjeskoba dok je tražila dvanaestogodišnjeg Isusa u Hramu, Isusov odlazak od kuće, bol koju je osjećala za vrijeme Isusovog križnog puta, Isusovo raspeće i žalost pri Isusovu polaganju u grob.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE