18.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaFOTO: Ovacije za Zagrebački kvartet i pijanista Ivana Krpana sinoć u Dvoru

FOTO: Ovacije za Zagrebački kvartet i pijanista Ivana Krpana sinoć u Dvoru

Uvijek rado viđeni gosti festivala, Zagrebački kvartet i pijanist Ivan Krpan skladnim su i virtuoznim muziciranjem oduševili okupljene sinoć u atriju Kneževa dvora.

Prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet i istaknuti hrvatski pijanist Ivan Krpan su svojim interpretacijama djela velikih skladatelja Sorkočevića, Mendelssohna, Mane Jarnovića i Dvořáka od festivalske publike sinoć dobili ovacije i dugotrajan aplauz.

Zagrebački kvartet ustanovljen je 25. travnja 1919. godine. Tijekom stotinu godina djelovanja, doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika, među kojima su bili Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Zagrebački kvartet odsvirao je oko pet tisuća koncerata na svim kontinentima i snimio više od 60 ploča. U nizu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor koja im je dodijeljena 2009. godine.

Ivan Krpan (Zagreb, 1997.) jedan je od najzanimljivijih i najuspješnih mladih hrvatskih pijanista. Na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2019. u razredu prof. Rubena Dalibaltayana, a poslijediplomski studij završio je na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu, u klasi prof. Clauda Martíneza Mehnera. S dvadeset godina Ivan Krpan je osvojio prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu.  Ivan Krpan surađivao je s tvrtkom Steinway and Sons te je nastupao na njihovoj Prizewinner turneji, po Europi i Južnoj Koreji.

Idući koncert u sklopu glazbenog programa u Dvoru je Ansambl Bach Consort Wien uz mezzosopranisticu Lucianu Mancini, tenora Francisca Brita i umjetničkog voditelja Rubena Dubrovsky koji će se održati sutra, u utorak 6. kolovoza s početkom u 21:30 sati. Ulaznice za ovaj koncert ali i druge programe dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati. Kupnjom Mastercard karticama ostvaruje se 10% popusta, a za iznose iznad 70 € omogućeno je obročno plaćanje Mastercard karticama na 2 ili 3 rate. Kupnjom ulaznica za 2 premijerne dramske odnosno 3 glazbene izvedbe, ostvaruje se gratis ulaznica za 1 reprizni dramski, odnosno glazbeni program po izboru. Kupnjom Mastercard karticama ostvarujete 10 posto popusta, a na Mastercardovoj platformi priceless.com možete pronaći jedinstveno iskustvo zatvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, posebno osmišljeno za korisnike Mastercard kartica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE