18.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: TUP pripojen društvu UTD Ragusa, nova ulaganja u sportsku infrastrukturu...

AKTIVNOSTI GRADA: TUP pripojen društvu UTD Ragusa, nova ulaganja u sportsku infrastrukturu i Elafite

Gradonačelnikova čestitka kadetima VK Jug na brončanoj medalji Kupa Hrvatske

Povodom osvajanja brončane medalje na Kupu Hrvatske, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku kadetima Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje.

Dragi Jugaši,

veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu čestitati osvajanje brončane medalje na završnom turniru Kupa Hrvatske za kadete. Timskim radom i zajedništvom ostvarili ste ovaj rezultat, a Vaš je trud iznjedrio da rukama ponosno nosite brončani trofej. 

Uvjeren sam kako vaša priča tek kreće i da vam budućnost donosi još puno uspješnih sportskih trenutaka. U vašoj  sportskoj budućnosti, vjerujem da ćete ponosno nositi kapice seniora.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

izvor fotografije: facebook stranica VK Jug Adriatic osiguranje

POVIJESNA ODLUKA TUP pripojen društvu UTD Ragusa, od velike važnosti za razvoj Gruža

Jednoglasnom odlukom Gradsko vijeće Grada Dubrovnika danas je dalo suglasnost za pripajanje trgovačkog društva TUP d.d. društvu UTD Ragusa d.d. Riječ je o još jednom koraku koji će omogućiti daljnji gospodarski razvoj imovine Grada, nastavno na najveću akviziciju gradske uprave u posljednjih 30 godina.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, obrazlažući prijedlog, naglasio je kako je on nastavak strateškog promišljanja ove gradske uprave, a s ciljem dugoročnog razvoja i održivog gospodarskog rasta. Grad Dubrovnik i svi građani stekli su vlasništvo nad Lukom Dubrovnik, TUP-om, kao i brojnom drugom imovinom na području Grada.

„UTD Ragusa je bila u većinskom vlasništvu Vlade RH, a Gradsko vijeće je donijelo odluku o njenoj kupnji. Nakon toga su uslijedile dvije povezane strateške kupnje: Luke Dubrovnik koja je omogućila da i u najtežim financijskim uvjetima uz kreditno zaduženje kupimo TUP d.d. Danas, nakon što završi konsolidacija dvaju društava, novo društvo Ragusa d.d., ojačano svim onim što je imao TUP, ima uredno financijsko poslovanje, uredno vraća kredit i na sve to ostvaruje dobit”, rekao je gradonačelnik Franković.

Stjecanje iznimno dragocjenog prostora TUP-a smještenog u srcu Gruža neposredno uz Luku Dubrovnik kruna je opredijeljenosti prema zaštiti najboljih interesa Grada i građana. Koristi će imati prvenstveno građani Dubrovnika kojima će se nuditi paleta javnih i kulturnih sadržaja i usluga, ali i posjetitelji jer će se ponudom namijenjenoj njima dodatno rasteretiti povijesna jezgra. U TUP-u je u tijeku izgradnja nove gradske knjižnice, a od ove godine tamo djeluje i Obiteljski centar, kao i dio udruga mladih. Projekt je dobio i podršku Europske komisije kao jedan od 20 najboljih u Europi kroz Novi Europski Bauhaus.

„U TUP-u će u budućnosti biti mali filmski studio za komercijalnu iskoristivost navedeni prostor, dakle TUP je dobio novi sadržaj, naravno da zahtjeva ulaganja i modernizaciju, ali istovremeno zadržavajući industrijski štih. Brojni gradovi u svijetu imaju transformaciju industrijskog u društveni prostor“, naglasio je gradonačelnik Franković te dodao da 17.000 metara četvornih u Komolcu tek treba oplemeniti, a dio prostora iznajmljen je brojnim ustanovama i institucijama za prijeko potrebne skladišne prostore.

Podsjetimo, ova gradska uprava posvećena je očuvanju vrijednog prostora i nekretnina od posebnog značaja za identitet grada. Grad je preuzeo nad Vilom Čingrijom na Boninovu, budućim Regionalnim centrom kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo koji se obnavlja i oprema EU i nacionalnim sredstvima. Osigurano je cjelovito vlasništvo nad ljetnikovcem Bunić-Kaboga, dok je tvrđava Imperijal na Srđu vraćena Gradu Dubrovniku i građanima.

Delegacija Grada u Imotskom na obilježavanju utemeljenja 115. brigade HV

Na poziv grada prijatelja Imotskog, delegacija Grada Dubrovnika sudjelovala je u ponedjeljak u obilježavanju 33. obljetnice utemeljenja 115. brigade Hrvatske vojske, poznatije kao Imotske brigade.

Pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić i pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić položili su na spomen križ na imotskoj Topani vijence i upalili svijeću za sve poginule pripadnike brigade, kao i za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu.

U obrani Hrvatske na Južnom bojištu sudjelovalo je preko 5000 Imoćana. Poginulo je njih 36, a stotinjak je ranjeno. Riječ je o pripadnicima 115. Imotske brigade Hrvatske vojske i 3. Imotske bojne 4. brigade, a njihova imena uklesana su na spomeniku u Trstenom.

INVESTICIJSKI VAL ZA DUBROVAČKI SPORT: Potpisan ugovor za izgradnju prvog Boćarskog doma Đuro Miletić

Grad Dubrovnik nastavlja ulaganja u dubrovačku sportsku infrastrukturu u koju je od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina. Nakon što je danas potpisan ugovor za radove, uskoro kreće gradnja prvog Boćarskog doma Đuro Miletić u Gospinom polju. Riječ je o ostvarenju sna generacija zaljubljenika u ovaj sport, pogotovo u godini u kojoj Dubrovački boćarski savez slavi pedeset godina postojanja.

Ugovor su danas potpisali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktor tvrtke TEXO gradnja d.o.o. Pero Račić.

„Realizacijom ovog projekta klubovi će moći sudjelovati u svim natjecanjima i natjecateljskim sustavima boćarskog sporta u Republici Hrvatskoj. Pred nama je puno veći projekt, boćarska dvorana u Komolcu”, kazao je gradonačelnik Franković i dodao kako radovi na Boćarskom domu Đuro Miletić kreću odmah, a planirano trajanje je četiri mjeseca.

Projektom se planira uređenje boćališta unutar montažne hale koja će biti podijeljena na dva dijela – prostor za igru, koji obuhvaća četiri terena, spremište, tribine za gledatelje te prostor za igrače i suce i prostor za druženje u kojem će biti smještena kuhinja, spremište, WC te ulaz za igrače i suce. Svlačionice i sanitarije za igrače nalazit će se u montažnim kontejnerima pored hale. Vrijednost radova je 460.211,61 EUR s PDV-om. 

Odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, novi boćarski dom nosit će ime Đura Miletića, prerano preminulog Dubrovčanina, djelatnika Linđa i boćara, po kojem se zove i Međunarodni boćarski turnir.

U posljednjih sedam godina, aktualna gradska uprava pokrenula je niz investicija u desetljećima zanemarenu sportsku infrastrukturu. Izgrađena je judo dvorana u Mokošici, nogometni teren u Gospinom polju, sportska dvorana OŠ Montovjerna, dvorana za borilačke sportove u Gospinom polju, obnovljene su sportske dvorane OŠ Lapad i OŠ Centar. Također, Grad Dubrovnik je značajnim sredstvima sufinancirao izgradnju hangara Jedriličarskog kluba Orsan, a u tijeku je izgradnja hangara i klupskih prostora za VK Neptun.

Održana akcija čišćenja podmorja Jakljana

Upravni odjel za turizam gospodarstvo i more  i Ronilački klub Dubrovnik organizirali su proteklog vikenda EKO akciju na otoku Jakljanu uz suradnju Civilne zaštite DIP Split te gostiju iz ronilačkog kluba Mostar.

Na području prolaza Harpoti i u velikoj vali otoka, okupilo se 40-ak ronioca koji su, roneći u više navrata, izvadili veću količinu otpada, oko 7 kubnih metara raznog otpada s morskog dna.

Mala Onofrijeva fontana obojana u zeleno uz Međunarodni dan gastroshize

Grad Dubrovnik se ove godine priključio obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize koja se od 2020. godine održava u Hrvatskoj. Tako je ovog utorka u večernjim satima, Mala Onofrijeva fontana osvijetljena zelenim svjetlima, a osim Dubrovnika potporu su pružila još 29 grada.

Svake godine, na dan 30. srpnja, obilježava se Međunarodnog dana gastroshize diljem svijeta, kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na postojanje kompliciranog stanja pod nazivom gastroshiza, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih beba i njihovih roditelja. Po uzoru na Hrvatsku, 2022. godine su se na isti način sudjelovanja priključile i Srbija, Crna Gora te Slovenija.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, a nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta. Javlja se prosječno kod 1-5 : 10 000 beba, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.

REALIZIRA SE JOŠ JEDAN PROJEKT PARTICIPATIVNOG BUDŽETIRANJA: U tijeku su radovi na komunalnoj infrastrukturi naselja Šunj na Lopudu

Grad Dubrovnik nastavlja realizaciju projekata uvrštenih u ovogodišnji gradski proračun na prijedlog građana, pa je tako upravo u tijeku izvedba projekta “Komunalna infrastruktura naselja Šunj”, kojeg su u okviru prošlogodišnjeg ciklusa Participativnog budžetiranja odabrali građani s područja MO Lopud. Isti uključuje uređenje Puta od Šunja do kuća na adresama Getina 11 i 15 te postavljanje dodatne javne rasvjete na području ulice i naselja Šunj. Uređuje se i betonira pristupni put kućama na potezu od crkve Gospe do Šunja kroz ulicu Getina i nadopunjuje se javna rasvjeta.

Izvođač radova je tvrtka Adriatik građenje j.d.o.o. uz stručni nadzor tvrtke Skeleton d.o.o., dok se radovi izvode sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima s rokom završetka tri mjeseca od dana uvođenja u posao. Vrijednost ugovorene nabave radova iznosi 45.989,00 eura (bez PDV-a).

Dok traje realizacija projekata građana odabranih kroz prošlogodišnji proces s izvedbom u 2024. godini, Grad Dubrovnik još jednom upućuje zahvalu svim građanima koji su dali svoj glas i tako doprinijeli većoj kvaliteti života i komunalne infrastrukture u svome gradskom kotaru/mjesnom odboru.

Podsjetimo, građani Dubrovnika odabrali su najbolje od prijavljenih projekata koji će se realizirati u sklopu gradskog proračuna za 2025. Godinu. Pojedinačne vrijednosti projekata koji će se realizirati iznose do 60 tisuća eura po mjesnom odboru i do 120 tisuća eura po gradskom kotaru. Participativno budžetiranje provodi se u organizaciji Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, a označava proces u kojem građani imaju izravan utjecaj na odlučivanje o trošenju dijela javnih sredstava dodijeljenih gradskim kotarima i mjesnim odborima.

INFRASTRUKTURNI RAZVOJ ELAFITA: Uz dječje uskoro i novo sportsko igralište u Suđurđu na Šipanu

Nakon izgradnje novog dječjeg igrališta Suđurđu na otoku Šipanu namijenjenog djeci do 12 godina, na istoj parceli uskoro započinje izgradnja druge faze projekta – sportskog igrališta s košarkaškim i nogometnim terenom. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktorica tvrtke Adriatik građenje j.d.o.o. Marjana Jogunica potpisali su danas ugovor o izvođenju radova, a rok izgradnje koji je najavljen je četiri mjeseca.

“Nastavljamo s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, a realizacijom ovih dvaju igrališta dobit ćemo uistinu jedan lijepi sportski dio u Suđurđu. To je uostalom i bila želja mladeži sa Šipana. Oni su željeli baš takav projekt, a mi smo prihvatili njihov prijedlog i projektirali navedeno. U dvije godine ćemo u potpunosti riješiti taj igrališni kompleks. Paralelno radimo i kanalizacijski sustav mjesta Suđurađ, a izradili smo i projektnu dokumentaciju za trg. Znači, nakon što se završi kanalizacijski sustav – idemo u uređenje trga” – zaključio je gradonačelnik Franković.

Sportsko igralište, košarkaško i nogometno, opremit će se s dva samostojeća koša i gola te tribinama iznad kojih je predviđen drvored kao vizualna i zvučna barijera od kolnog prometa. Na rubovima zone zahvata uredit će se uličica i skalini u svrhu što bolje pristupačnosti prostora, a parter igrališta će se asfaltirati. Uz sve podzidove će biti planirana sadnja penjačica, koje će stvoriti prirodnu zaštitu od sunca. Sve staze bit će završne obrade stabilizerom, a igralište će se ograditi ogradom i osvijetliti LED reflektorima. Sjedna ploha tribina bit će drveni nasloni s čeličnom potkonstrukcijom. Ostatak parcele će se hortikulturno urediti, uz ugradnju sistema navodnjavanja za zalijevanje biljaka.

Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a kroz Program razvoja otoka u 2024. godini, Gradu Dubrovniku je za ovu fazu odobreno dodatnih 105 tisuća eura bespovratnih sredstava. Ugovoreni radovi iznose 328.405,25 eura s PDV-om

Podsjetimo, nekretnina površine 1705 za svrhu uređenja sportskog i dječjeg igrališta Gradu je prethodno ustupljena Odlukom Vlade Republike Hrvatske o darovanju nekretnine. Za prvu fazu Gradu Dubrovniku prethodno su, kroz Program razvoja otoka u 2023., odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 76 tisuća eura. Po realizaciji cjelokupne investicije mještani svih generacija dobit će novo mjesto za rekreaciju i druženje.

Delegacija Grada Dubrovnika na obljetnici stradalom vatrogascu Goranu Komlenc

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija i vijećnik Gradskog vijeća Teo Grbić sudjelovali su danas u programu obilježavanja druge godišnjice pogibije dubrovačkog vatrogasca Gorana Komlenca.

Na mjesnom groblju u Orašcu položeni su vijenci, nakon čega je služena misa zadušnica u mjesnoj crkvi Gospe od Orašca. Na spomen obilježju, na mjestu pogibije na Ljupču, upaljene su svijeće. Uz članove obitelji i predstavnike Grada i Županije, u obilježavanju su sudjelovali i pripadnici JVP Dubrovači vatrogasci, Vatrogasne zajednice DNŽ, PU dubrovačko-neretvanska i DVD-ovi s gradskog područja i okolnih općina.

Goran Komlenac bio je pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac, a smrtno je stradao 31. srpnja 2022. prilikom gašenja požara otvorenog prostora na području Orašca Gromače. Imao je 42 godine.

ROŽAT DOBIVA PRVO SPORTSKO IGRALIŠTE S NOGOMETNIM, KOŠARKAŠKIM I NOGOTENIS TERENOM

U naselju Rožat izvršeni su radovi uređenja prvog sportskog igrališta koje obuhvaća nogometni, košarkaški i teren za nogotenis. Nastavno na inicijativu vijećnika Gradskog kotara Komolac Marina Andačića, Grad je prihvatio prijedlog i isti realizirao.

Radovi se odnose na zamjenu dotrajalog asfaltnog zastora novim, uklanjanje zatečenih panjeva čiji je korijen prethodno oštećivao završnu oblogu, polaganje električnih instalacija kako bi se igralište osvijetlilo reflektorima u noćnim satima te pripremnih radnji na izvedbi parapeta na koje će se ugraditi ograda i temelji za košarkaški koš. Do kraja ovoga tjedna, na igralište će biti postavljeni i golovi i reflektori.

“Svjesni smo koliko je važno omogućiti našim najmlađima, ali i svim mještanima prostor za tjelesnu aktivnost i rekreaciju. Kroz sve navedeno, ne samo da promičemo zdrave navike i zdrav život već i zajedništvo”, poručio je gradonačelnik Mato Franković.

Također, prvo sportsko igralište u Rožatu je realizirano zahvaljujući župniku župe Velike Gospe, fra Tomislavu Hrstiću koji je Gradu ustupio površinu u njihovom vlasništvu.

Izvođač radova je tvrtka Texo Molior d.o.o. a ugovorena vrijednost radova 63.772,15 eur bez PDV-a.

U odnosu na prošlu godinu, na obnovu postojećih dječjih i sportskih igrališta sredstva su povećana za 56,97 posto. Projekti uređenja sportskih igrališta od velikog su značaja za lokalnu zajednicu jer pored unapređenja sportske infrastrukture, djeci i mladima se omogućavaju bolji uvjeti za sportske aktivnosti, a promovira se i zdrav način života.

Gradonačelnik Franković uputio u proceduru izmjenu naziva dvaju ulica u Dubrovniku

Na inicijativu Svjetskog židovskog kongresa, gradonačelnik Mato Franković uputio je u proceduru izmjenu naziva dvaju ulica u Gradu Dubrovniku koje nose naziv po ustaškim dužnosnicima. Radi se o Ulici Pera Bakića i Ulici dr. Ante Sugje.

Prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića Gradskom vijeću Grada Dubrovnika je da se Ulica Pera Bakića preimenuje u Ulicu akademika Luka Paljetka te da se Ulica dr. Ante Sugje preimenuje u Ulicu Dubrovačkih trubadura.

O imenima ulica i trgova odlučuje Gradsko vijeće. Svi prijedlozi o izmjenama ili imenovanjima ulica dostavljaju se Odboru za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika, a Odbor prosljeđuje Gradskom vijeću na odlučivanje.

Foto: ilustracija

Izaslanstvo Grada Dubrovnika na proslavi Dana Grada Imotskog

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, na poziv gradonačelnika grada prijatelja Imotskog Ivana Budalića je sudjelovao na proslavi Dana Grada Imotskog.

Povodom proslave Dana Grada Imotskog i blagdana Gospe od Anđela, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić sudjelovali su danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada prijatelja Imotskog.

Na sjednici su među ostalima sudjelovali i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik Predsjednika Vlade RH – ministar turizma i sporta Tonči Glavina, zatim ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Marin Piletić i mnogi drugi.

Dan uoči blagdana, svečana sjednica je održana u dvorani Pučkog otvorenog učilišta na kojoj su uručene ovogodišnje nagrade Grada Imotskog.

JAVNI POZIV Grad Dubrovnik nagrađuje učenike, studente i mentore za posebna postignuća

Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrada za posebna postignuća učenika i studenata, a odnosi se na školsku godinu 2023./2024.

Pravilnikom o nagrađivanju učenika i studenata Grada Dubrovnika predviđeno je nagrađivanje učenika osnovnih i srednjih škola Grada Dubrovnika i njihovih mentora za posebna postignuća na državnim natjecanjima i smotrama te studenata dobitnika rektorove nagrade koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika, a uključuje dodjelu priznanja i isplatu novčanih nagrada.

Novčana nagrada isplaćuje se na osobne račune učenicima i njihovim mentorima za pojedinačni rezultat ostvaren na državnom natjecanju ili smotri kao i studentima, dobitnicima rektorove nagrade. Studentima, dobitnicima rektorove nagrade, pripada novčana nagrada u iznosu od 300 eura. Visina novčane nagrade koja se isplaćuje na osobne račune učenicima i njihovim mentorima iznosi 300 eura za prvo, 200 eura za drugo, odnosno 100 eura za treće mjesto, a ukoliko učenik ima više mentora onda se nagrada mentorima dijeli na jednake dijelove.

Na račun škole isplatit će se novčana nagrada za skupni rezultat ostvaren na državnom natjecanju, za postignute rezultate na natjecanjima koje organizira Hrvatski školski sportski savez kao i za postignute rezultate na državnim smotrama na kojima se postignuća učenika ne rangiraju. Na račun škole isplatit će se 450 eura za prvo mjesto, a 350 odnosno 250 eura za drugo i treće mjesto, a škola će u dogovoru s učenicima i mentorima koji su ostvarili pravo na novčanu nagradu odlučiti na koji način će utrošiti dodijeljena joj sredstva.

Pisano priznanje dodjeljuje se svakom učeniku bez obzira je li na državnom natjecanju nastupio kao pojedinac ili član grupe.

Prijedlozi za dodjelu nagrada dostavljaju se Upravnom odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo od 1. do 14. kolovoza 2024. godine. Sve potrebne informacije o postupku prijave i potrebnoj dokumentaciji s obrascem prijave dostupne su uz javni poziv na stranici Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika. Za učenike osnovnih i srednjih škola predlagatelji su škole koje učenici pohađaju, dok se studenti prijavljuju samostalno.

U Proračunu je za ovu namjenu osigurano 15 tisuća eura.

U akciji čišćenja podmorja u Uvali Lapad prikupljeno 300 kilograma otpada

Akcija čišćenja podmorja u Uvali Lapad održana je jučer u organizaciji Ronilačkog kluba Dubrovnik i Turističke zajednice Grada Dubrovnika i uz potporu Grada Dubrovnika.

Otpad je preuzela ”Čistoća” Dubrovnik, a sudjelovalo je 26 volontera u moru i na kopnu. U ovoj prigodi izvučeno je 300 kilograma raznog otpada.

Nastavlja se kontinuirano čišćenje okoliša i podmorja te je tako proteklog vikenda na otoku Jakljan održana akcija čišćenja gdje je izvučeno oko 7 kubnih metara raznog otpada s morskog dna.

Ove godine Ronilački klub Dubrovnik obilježava 60. godišnjicu postojanja. 

Položeni vijenci na Boninovu i Vjetrenom mlinu uz Dan pobjede

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Martina Skopljaković u jutarnjim su satima položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen križa na Boninovu, kao znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve.

Na Vjetrenom mlinu u Dubrovačkom Primorju vijence u čast svim hrabrim braniteljima položili su pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić te pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić. 

Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Policijske uprave dubrovačko – neretvanske te predstavnici braniteljskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i brojni drugi.

Gradonačelnik primio predstavnike s prestižnog japanskog Sveučilišta Rikkyo iz Tokija koji pripremaju publikaciju o uspješnosti dubrovačkog održivog turizma

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je u petak na sastanak o održivom dubrovačkom turizmu profesora Rya Nishikawu s katedre za turizam Sveučilišta Rikkyo iz Tokija, jednog od najprestižnijih japanskih sveučilišta. Gradonačelnik i njegovi gosti koji su samo radi ove prilike došli iz Japana, razgovarali su o brojnim temama, između ostalog i rješavanju stambenog pitanja mladih kroz jedinstveni program Dubrovačke stanogradnje, ali i o Respect the City programu kojim se zaokrenuo smjer dubrovačkog turizma i vratio ga u održive okvire s vrlo konkretnim rezultatima uz neusporedivo manje gužve u staroj gradskoj jezgri.

O svemu navedenom, pisat će u akademskim publikacijama kao i u knjizi o održivom turizmu koja bi trebala biti tiskana krajem 2025. godine. Gradonačelnik Franković je uz dobrodošlicu profesoru Nishikawi i predstavnicama Sveučilišta Rykko izrazio zadovoljstvo što su u spomenutoj knjizi o održivom turizmu odlučili istaknuti baš Dubrovnik kao mediteransko središte održivog i odgovornog upravljanja destinacijom, kazao je gradonačelnik Franković.

Uz sveučilišni rad, profesor Nishikawa koji je diplomirao urbanizam – godinama istražuje politiku očuvanja kulturne baštine radi čega je vodio brojne intervjue i razgovore diljem svijeta. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, radio je i kao istraživač u poznatoj japanskoj konzultantskoj tvrtci za turizam. Specijalizirao se za turističke statistike i za razvoj turističkih destinacija na čemu intenzivno radi posljednjih nekoliko godina. Tijekom svog posjeta Dubrovniku, predstavnici japanskog sveučilišta susreli su se i s Mirom Draškovićem, direktorom TZ-a Dubrovnik, a proveli su i vrijeme s komunalnim redarima koji su vrlo važna karika u održavanju reda, pogotovo u jeku turističke sezone.

IZVRSNI REZULTATI ZA PLIVAČKI KLUB JUG NA PRVENSTVIMA U ZADNJA DVA MJESECA: Gradonačelnik Mato Franković primio Jugove plivačice i plivače

Ukupno 26 medalja osvojio je Plivački klub Jug na Prvenstvima Hrvatske za kadete i dobne kategorije , a uz to i mušku ekipnu zlatnu medalju na Prvenstvu Hrvatske po prvi put u svojoj povijesti. 

Na europskom juniorskom prvenstvu u Vilniusu Dubrovčanin Vlaho Nenadić osvojio je srebrnu medalju i srušio juniorski rekord Hrvatske a Juraj Barčot je otplivavši u finalu europskog seniorskog prvenstva održanog u Beogradu osvojio odlično 7. Mjesto. Sve pod budnim okom njihovih trenera Frane Ćirka i Nikole Bogdanovića.

Tim povodom, upriličen je prijem na kojem su ih ugostili gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić. Gradonačelnik Franković u razgovoru je istaknuo kako Grad kontinuirano ulaže u sportsku infrastrukturu i razvoj sporta te će to nastaviti i dalje, kako bi svi mladi sportaši i sportašice mogli dosegnuti maksimum svojih potencijala u adekvatnim uvjetima za trening. Naime, u dubrovačku je sportsku infrastrukturu od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina, a vrijednost investicija je dosegnula 7 milijuna eura. 

Još jednom u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam vam na ovako velikom uspjehu i brojnim medaljama. Sigurni smo da ćemo nekoga od vas gledati i na Olimpijskim igrama na kojima ovih dana hrvatski sportaši bilježe fenomenalne rezultate kojima ovim putem također čestitam – rekao je gradonačelnik Mato Franković na prijemu upriličenom u Gradu Dubrovniku.

Dubrovnik nastavlja s odličnim turističkim rezultatima i u srpnju

Sukladno strategiji održivog turizma i s jasnim ciljem jačanja predsezone i podsezone te zadržavanjem sezone na održivim postavkama, Grad Dubrovnik bilježi u srpnju porast broja dolazaka za 4 % te porast broja noćenja za 4 % u odnosu na prošlu godinu. Od 1. siječnja do 31. srpnja 2024. brojke dolazaka i noćenja su u porastu od 13% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što čini Dubrovnik apsolutnim turističkim šampionom sezone 2024. uspoređujući sve ostale destinacije u Republici Hrvatskoj.

Jedinstvena turistička kartica Dubrovnik Pass u srpnju također bilježi izvrsne rezultate, prodaja je porasla za 32 % u odnosu na prošlu godinu. Ukupno je prodano 61.123 Dubrovnik Pass-ova u vrijednosti od 2.288 835,00 eura. U prvih sedam mjeseci ove godine prodano je 242.90 Dubrovnik Pass-ova u vrijednosti od 9.020,635 eura odnosno 46 % više nego prošle godine u isto vrijeme. U kratko vrijeme, od digitalizacije bivšeg Dubrovnik Carda i preimenovanjem u Dubrovnik Pass,  navedena turistička i kulturna digitalna kartica postala je najprodavanija takva kartica u Europi. Od iduće godine svi kupci Dubrovnik Pass-a morat će prilikom kupnje rezervirati termin obilaska svake od lokacije, čime se uvodi još jedan dodatni korak u procesu upravljanja istovremenih posjetitelja u povijesnoj jezgri.

Uz sve navedeno, najave za podsezonu su izvrsne a brojni međunarodni letovi tijekom zimskih mjeseci osigurat će Dubrovniku odlične pokazatelje i tijekom zimskih mjeseci. Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s gradskom upravom i javnim ustanovama u kulturi grada priprema bogat program, kako za podsezonu, tako i za zimsku sezonu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE