18.8 C
Dubrovnik
Petak, 18 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik obišao plažu u Uvali Lapad: Sve ono što mi danas radimo...

Gradonačelnik obišao plažu u Uvali Lapad: Sve ono što mi danas radimo mogla je odraditi Županija

Gradonačelnik Franković obišao je jutros u pratnji suradnika, članova gradske uprave i direktora gradskih komunalnih društava, plažu u Uvali Lapad. Najavio je kako će od sutra gradske tvrtka započeti s čišćenje i uređivanjem navedenog prostora.

“Sve ono što mi danas radimo mogla je odraditi Županija”, kazao je gradonačelnik.

-Nakon prethodnih dogovora postignutih u petak s Državnim odvjetništvom odlučili smo preuzeti odgovornost za uvalu Sumratin i tako zaustaviti ovu sramotu koja se događa u Dubrovniku. Ovo ničim ne odaje da se nalazite u Dubrovniku, gradu izvrsnosti i šampionu turizma. Odaje upravo suprotno. Svjesni smo činjenice da postoje pravni problemi, međutim to ne opravdava niti davatelja koncesije, Županiju, kao ni koncesionara, koji jednom odlukom Visokog upravnog suda nije koncesionar, a drugom ipak jest. Postoji podijeljena odgovornost i jednih i drugih. Više puta sam apelirao na pročelnika Iva Klaića, u Upravnom odjelu Dubrovačko-neretvanske županije, slao velik broj mailova, tražio da nam se izda nalog ili napiše najobičniji mail, šutnja je konstantno bila prisutna od gospodina Klaića. Zato sam odlučio otići u Državno odvjetništvo i pronaći pravnu formu kako preuzeti prostor, a nakon što je Zavod za javno zdravstvo izdao mišljenje, odnosno nalaz, u kojem je istaknuto kako postoji mogućnost zdravstvene ugroze, pogotovo iz onih bazena. Iz svih tih razloga postoji dovoljno elemenata da sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru, Grad Dubrovnik može privremeno preuzeti prostor koji je zapravo pod upravljanjem jedinice regionalne samouprave.

Sve ono što mi danas radimo mogla je odraditi Županija. Zašto se gospodin Klaić na to nije odlučio ne znam, ali danas tu zaustavljamo priču. Mi preuzimamo odgovornost. Sve naše žurne službe su tu od Vrtlara, Čistoće, našeg ugovornog održavatelja pomorskog dobra i mi ćemo napraviti sve kako bi u što kraćem roku doveli u koliko toliko pristojno stanje. Nakon što mi ovo sve uredimo i očistimo, to neće dugoročno riješiti priču. Ovdje je potreban ozbiljan koncesionar, ovdje su potrebna značajna sredstva ulaganja i ovdje je potrebno vratiti zelenilo koje je oduzeto“, kazao je prilikom obilaska gradonačelnik Franković te dodao kako nitko nije bio zadovoljan ni situacijom prije davanja koncesije.

„Ovo ne priliči onome što grad Dubrovnik predstavlja. Sutra ujutro krećemo i s održavanjem plaže i s ispumpavanjem bazena i s košnjom prostora. Treba će nam par dana da ovo upristojimo, a nakon toga uvodimo redovno održavanje i s Čistoćom. Čistoća će svaki dan održavati ove površine. Već su postavljene velike kante, a postavit će se i dodatne. Naravno, apeliramo i na naše sugrađane kao i na posjetitelje da smeće ipak odlažu u kante za smeće. Puno smeća je bilo okolo, je li to zbog nedostatka kapaciteta kanti, ne znamo. Mi ćemo postaviti dovoljno velikih kanti, kako bi pružili koliku toliku uslugu sugrađanima i posjetiteljima“, kazao je Franković.

Zašto je tek sad Grad Dubrovnik preuzeo upravljanje plažom, pitali su novinari gradonačelnika.

„To nije pitanje za mene. Tražio, apelirao i molio, i sve to mogu potkrijepiti mailovima, koje sam slao na davatelja koncesije. Moje mišljenje je i dalje da je davatelj koncesije mogao u okviru svog održavanja pomorskog dobra i prihoda koje ostvaruje od pomorskog dobra ugovoriti održavanje plaže putem normalnog ugovora i to ne bi bio problem. Mogla se raspisati javna nabava za održavanja ove plaže u ožujku ili u veljači jer pravni problem traje dugo. Moglo se u ugovoru istaknuti da će ugovor prestati kad koncesionar počne upravljati prostorom. I onda ne bi svjedočili ovome. Ja dolazim na kraju, u trenutku kad se vidi da se svi ostali izmiču od ovoga. Vidjeli smo da moramo pronaći pravni temelj kako ući u prostor. Netko će u konačnici postaviti pitanje za godinu, dvije ili pet, jesmo li oštetili društvo Čistoća i Vrtlar ili smo oštetili proračun Grada Dubrovnika. Sve ovo će platiti građani iz proračunu. Društva će sve ovo naplatiti. To je sve skupa podložno reviziji, da mi nemamo pravni temelj, radilo bi se o krštenju Zakona o proračunu i sankcija odgovorne osobe, a to sam ja“, kazao je gradonačelnik te dodao da se radi o privremenom rješenju.
„Mi ne možemo ovdje ništa graditi, ne možemo raspisati dozvolu za korištenje pomorskog dobra pa tako sugrađanima osigurati barem suncobrane i ležaljke. Nadam se da će Vrhovni sud donijeti pravorijek u ovom slučaju i da će nakon toga davatelj koncesije, Dubrovačko-neretvanska županija odlučiti ili na raspisivanje nove koncesije ili će se postojećem koncesionaru produljiti koncesija“, kazao je gradonačelnik te dodao kako će ljudi moći bez naplate i dalje parkirati na parkingu Sunset Beacha.

Gradonačelnik je još jednom potvrdio da je pravni temelj za preuzimanje plaže pronašao u mišljenju Zavoda za javno zdravstvo.

„To je jedini način i lijek da jedinica javne uprave pristupi izvanrednom održavanju pomorskog dobra kako ćemo sukladnu novom Zakonu o pomorskom dobru ući na područje koje nije pod upravljanjem jedinice lokalne samouprave. Svaka jedinica lokalne samouprave donosi godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom i na osnovnu tog plana upravljanja definiraju se lokacije koje su pod upravljanja jedinice lokalne samouprave. One su u većini slučajeva koncesionirane ili pod upravljanje jedinice regionalne samouprave. U ovom slučaju, uvala Sumratin je pod upravljanjem jedinice regionalne samouprave, s druge strane u registru koncesije i dan danas vidite da postoji koncesionar plaže. To je taj pravni vakuum koji se dogodio. Sud je donio dvije oprečne presude, nevjerojatno, ali dogodilo se. Na nama je sad da iskoristimo ovu pravnu mogućnosti i počistimo ovo područje“, zaključio je gradonačelnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE