18.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Dubrovčani odali počast žrtvama Srebrenice

FOTO: Dubrovčani odali počast žrtvama Srebrenice

Prošlo je 29 godina od genocida u Srebrenici.U Gradu je tradicionalno održan tihi i dostojanstveni mimohod preko Straduna do Porta, gdje su okupljeni bacili bijele ljiljane u more.

Održana je i molitva za sve žrtve genocida u Srebrenici, kao i za sve žrtve genocida u svijetu, a okupljenima se obratio i gradonačenik Mato Franković.

“8372 osmijeha, 8372 radosti, tuge, slavlja, vjenčanja… Sve to oduzeto je onog dana kada se odlučilo počiniti genocid u Srebrenici. Jasno moramo istaknuti tu riječ ‘genocid’. Pod tim ne smatramo da je jedan narod genocidan nego mislimo da se radi isključivo o politici genocida. Na žalost, politika u Srbiji se nije promijenila, ona je ostala jednaka, punih usta mogu reći jednako genocidna. Jer onaj narod koji nije spreman pogledati sebi u oči, prihvatiti greške i zločine, nije spreman krenuti naprijed, pružiti ruku pomirenja i reći oprosti. Moramo se zalagati za istinu i zato i mi u Dubrovniku odajemo poštovanje obiteljima žrtvama, ali i upozoravamo da se sve ono što je bilo ne može promijeniti dok se politika ne promijeni”, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Dodajmo, i da se današnji dan po prvi puta obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a nakon donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a.

Organizatori mimohoda su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine dubrovačko-neretvanske županije i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE