19.8 C
Dubrovnik
Petak, 18 listopada, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluHeritage Villa Baković: dragulj dubrovačke povijesti s olimpijskim odličjima i lentom jedne...

Heritage Villa Baković: dragulj dubrovačke povijesti s olimpijskim odličjima i lentom jedne misice

Heritage Villa Baković, dragulj dubrovačke povijesti i ladanjske kulture, okružen prostranim i lijepo održavanim mediteranskim vrtom, smješten s lapadske strane gruškog zaljeva, odnedavno je na raspolaganju gostima istančanog i profinjenog ukusa, a ostavlja ih bez daha i detaljima koji svjedoče o bogatim, zanimljivim i raznolikim osobnostima generacija obitelji čije je vlasništvo. Nekadašnji ljetnikovac u kojemu je svoje ladanjsko vrijeme provodila vlastelinska obitelj Gučetić, svoj je današnji izgled stekao u 15. stoljeću, iako najraniji tragovi sežu i ranije, u 12. stoljeće. Tijekom prošlog stoljeća postaje dom gospara Mata Bakovića koji ga dobiva u nasljeđe, da bi njegova kći, ugledna dubrovačka arhitektica Dubravka Baković Kržić, u razdoblju od 1990. do 2009. poduzela niz zahvata na stručnoj i pedantnoj obnovi u kojoj je pazilo na očuvanje svih baštinjenih arhitektonskih detalja i elemenata.

Gospara Mata Bakovića može se i mora u ovoj godini i mimo ove prigode, spomenuti kao prvog direktora Dubrovačkih ljetnih igara koje će ovog 10. srpnja po 75. put podignuti zastavu Libertas koja je svjedokom da su “glumci u Gradu” i da nam predstavljaju svoje umjeteonstvo. Njegova je kći Dube naslijedila poštovanje prema vrijednostima ovog Grada, bila je arhitektica koja je stvorila neke od najimanentnijih građevina javne namjene na ovom području. Bogata kolekcija umjetničkih slika i stručnih knjiga, te detalja poput fine srebrnine, starinskih komada vrijednog namještaja, zanimljivo izloženih baula koji su bili pratitelji na dugim prekooceanskih putovanjima brodom i još bezbroj pojedinosti koje se susreću u kući Baković otisak su jednog profinjenog građanskog života kakvim se Dubrovnik oduvijek dičio.

No, uz te vrijednosti s patinom vremena, posjetitelji ne ostaju ništa manje ugodno iznenađeni, čak i impresionirani medaljama koje svjedoče o iznimnim sportskim karijerama mlađih generacija obitelji, primjerice olimpijskim odličjem oca, izuzetnog vaterpoliste Ognjena Kržića i sina Filipa koji je već oko vrata nosio zlato s nedavno održanog Svjetskog prvenstva u vaterpolu. A kad vide lentu Maje Kučić, Ognjenove supruge koja je bila miss Jugoslavije 1986. – te godine, ne bi bilo za zamjeriti i da je požele vidjeti i upoznati. Iskreno, ne bi se razočarali.

Svi članovi obitelji Baković i Kržić čiji se životi isprepliću u povjesnici Heritage Ville Baković utisnuli su joj specifičnost svojim osobnostima.

O ljetnikovcu Gučetić Baković čitamo iz pera Majine prijateljice, povjesničarke umjetnosti sljedeće: Renesansa unosi poseban uzlet, ali i kvalitetu ljetnikovcima dubrovačke vlastele što se povezuje s razvojem humanističke misli i kulture. Blizina mora značila je svježinu i osiguravala ladanjski užitak, a perivoji sa sjenovitim šetnicama mogućnosti meditacije i intelektualne okrijepe. Prožimanje arhitekture, vrtnog prostora i okolne prirode bitna su obilježja ove izgradnje, dok zbog blizine mora tema vode postaje važnim dijelom sveukupnog koncepta koji se obogaćuje izgradnjom ribnjaka i orsana (spremišta za čamce). Dominantni tip prostorne organizacije ovog vrijednog ladanjskog korpusa dubrovačke renesansne izgradnje, posebice na području gruškog zaljeva, predstavlja jednokatna ladanjska kuća na koju se veže okomito postavljeno prizemno krilo s orsanom i terasom. Najreprezentativniji primjeri ovoga tipa nastaju tijekom 16. stoljeća, a tijekom narednih stoljeća grade se novi i dograđuju stariji ljetnikovci pri čemu se renesansni prostorni koncept zadržava, dok se stilske mijene očituju u varijacijama dekorativnih elemenata. Svojom specifičnom prostornom koncepcijom i oblikovnim kvalitetama ladanjska izgradnja dubrovačkog područja obogaćuje europsku renesansu zbog čega je poznata stručnoj, ali i široj javnosti daleko izvan granica Hrvatske.

Ljetnikovac Gućetić Baković svojim prostornim konceptom pripada dominantnom tipu ladanjske izgradnje gruškoga područja što podrazumijeva ladanjsku kuću pravokutna tlocrta na koju se okomito vezuje krilom sa spremištem i terasom. Svojim glavnim pročeljem rastvoren je prema perivoju i gruškom zaljevu prozorima kamenih okvira, dok zanimljivost predstavlja grb obitelji Gradi koji se nalazi u središtu njegove gornje etaže. Riječ je o jednoj od najstarijih dubrovačkih obitelji, a likovna obilježja reljefnog prikaza anđela koji pridržava geslo i štit kao i obilježja dekorativnih elemenata kojima je prikaz uokviren kasnosrednjovjekovne su provenijencije.

Pred glavnim uzdužnim pročeljem ljetnikovca nalazi se arkadno rastvoreni trijem, orijentiran na prostrani perivoj koji se terasasto spušta prema gruškom zaljevu. Gornje etaže ljetnikovca namijenjene su stanovanju pa su na prvom katu dnevna i spavaće sobe s izlazom na prostranu terasu, dok je kuhinja u stražnjem, manje reprezentativnom dijelu s pogledom na stražnje dvorište. Na drugom su katu također spavaće sobe s dnevnim boravkom i manjom kuhinjom, a široki pogled na grušku luku čini i ovu etažu atraktivnom.

 

Osim karakterističnog volumnog koncepta i pročeljne artikulacije, koji svjedoče o uvažavanju renesansnog naslijeđa i u narednim stoljećima, jer se ljetnikovac obnavlja u 17. stoljeću nakon velikog dubrovačkog potresa, njegovo značajno obilježje je i građevna slojevitost koja govori o njegovoj dugoj i bogatoj povijesti. Naime, ljetnikovac se postepeno formirao transformirajući se najvjerojatnije od sakralne izgradnje čije se strukture nalaze u zoni njegove prizemne etaže, a kameni križ koji se nalazi iznad grba na glavnom pročelju moguće je postavljen kao memorija na ovu prvotnu kapelicu koja je kasnije integrirana ljetnikovcem.

Arhitektonski detalji njegove prizemne etaže ukazuju na kasnosrednjovjekovno porijeklo ovih struktura, dok oblikovanje katne zone nosi obilježja 17. i 18. stoljeća. Trijem je duž južnoga pročelja naknadno dograđen, moguće u spomenutoj obnovi kada je najvjerojatnije i grb kasnosrednjovjekovnih obilježja premješten na glavno pročelje ljetnikovca s neke druge pozicije.   

Ljetnikovac Gučetić Baković s raznorodnim i dojmljivim mikroambijentima, koje prožima i obavija bujni perivoj, pitoreskna je cjelina visoke arhitektonske, ambijentalne i povijesne vrijednosti. Njegovi vanjski prostori, bilo da je riječ o trijemu, terasama ili vrtnim plohama, oplemenjeni su povijesnim elementima vrtne opreme poput kamenih stolova, stupova pergola, opločenja, a visoka kamena ograda predstavlja posebnost kao svjedočanstvo o zanimljivoj povijesti. Zauzima značajno mjesto među ljetnikovima dubrovačkog područja prezentirajući jasno sva arhitektonska obilježja ove ladanjske izgradnje koja predstavlja posebnost i u europskom kontekstu – zapisala je.

Heritage vila Baković sa svojim mediteranskim vrtom i smještajnim kapacitetom za 8 osoba, odnosno s četiri spavaće sobe i tri kupaonice, te prekrasnim taracama, blagovaonicom, i ostalim prostorijama, postaje idealnim mjestom za posjetitelje i goste koji žele doživljaj ladanjskog života nekadašnjeg Grada i njegovih vlastelina. Neznatna osvježenja i promjene nužne za prilagodbu kuće za goste koji imaju visoke standarde, Maji je pomogla napraviti prijateljica iz Debora dizajna. Ovakvi primjeri naše arhitekture koji pričaju takve priče o nasljeđu koje nas je izgradilo i uzdiglo stoljećima unatrag po kvaliteti i kulturi življenja, a koji otvaraju vrata turistima koji žele drukčije, rariteti su koje moramo znati cijeniti – mišljenje je Iris Domazet Malobabić, vlasnice agencije koja se bavi iznajmljivanjem elitnih i jedinstvenih hrvatskih vila s kojom se moramo složiti.

Foto: Dean Tošović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE