16.8 C
Dubrovnik
Subota, 5 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaStanko Krnjić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Tin Ujević"

Stanko Krnjić ovogodišnji je dobitnik nagrade “Tin Ujević”

Jučer je u Vrgorcu dodijeljena nagrada “Tin Ujević”. A dobitnik je naš pjesnik, književnik i stomatolog iz Župe dubrovačke Stanko Krnjić. Njegova zbirka poezije “Krljušti” prvo je ušla u užu izbor stručnog povjerenstva Društva hrvatskih književnika među 63 prijavljene knjige, a potom je i proglašena najboljom među 9 odabranih.

Stručno povjerenstvo u satavu Ivan Klarić, Željka Lovrenčić i Davor Šalat obrazložilo je svoju odluku riječima – uvjereni smo ispravan – jednoglasni izbor da nagradu Tin Ujević ipak dodijelimo Stanku Krnjiću za njegovu zbirku pjesama Krljušti…

Jasno je, dakle, da su Krnjićeve Krljušti duboko promišljena, čvrsto koncipirana i zaokružena te diskursno-stilski vješto izvedena knjiga. Ona, za razliku od retrogradnosti nekih petrificiranih pjesničkih parafraza Biblije, nudi uzbudljivo i bogato iskustvo prodora u nove, dosad nikad tako uobličene pjesničke i duhovne svjetove, čime nedvojbeno obogaćuje suvremenu hrvatsku poeziju.                      

Nagrada “Tin Ujević” utemeljena je 1980. Dodjeljuje je Društvo hrvatskih književnika za doprinose u hrvatskom pjesništvu. Smatra se najprestižnijom nagradom u hrvatskom pjesništvu. Ime nosi u čast hrvatskog pjesnika Tina Ujevića. Do 1993. nagrada se dodjeljivala u Zagrebu, a od 1993. u Ujevićevu rodnom Vrgorcu na dan njegovog rođenja 5. srpnja, na vrgoračkoj manifestaciji “S Tinom u Vrgorcu”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE