21.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiDobroslavić o Uvali: Spor će se voditi između koncesionara i RH, moramo...

Dobroslavić o Uvali: Spor će se voditi između koncesionara i RH, moramo biti jako pažljivi 

Osim o rezultatima europskih izbora na danas održanoj konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali župan Dobroslavić, ravantelj Lučke uprave Dubrovnik, Blaž Pezo i gradonačelnik Mato Franković, bio je govora i o drugim aktualnosti. Župan se tako osvrnuo na situaciju u Uvali Lapad, a Pezo na dolazak brodova na kružnim putovanjima i cruise terminal.

Dobroslavić je priznao da se radi o velikom problemu, kako za Županija kao davatelja koncesije, tako i za Grad Dubrovnik.

„Županija je do sada dala 288 koncesija na pomorskom dobru i samo je ova situacija problematična. Prema onome što nam tvrde nositelji koncesije problem je nastao iz sudskog spora koji još nije riješen, a u kojem imamo dvije oprečne presude Visokog upravnog suda, a vezano uz žalbu na taj natječaj. Mi smatramo da smo uredno dali koncesije, no dogodila se žalba na tu odluku. Naše pravosuđe to rješava preko pet godina. Dobili smo dvije oprečne presude na Visokom upravnom sudu, po jednoj smo mi i ministarstvo postupili uredno, a druga je rekla da nismo. Mi ne znamo kako postupati. Obratili smo se Državnom odvjetništvu, oni su zatražili ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka, odnosno da Vrhovni sud odredi koja je odluka ispravna.  Ne mogu reći da nam je svejedno, koji će na kraju biti pravorijek, ali postupit ćemo prema jednoj i drugoj. Očekujemo i zazivamo što brže očitovanje Vrhovnog suda. Ovdje je u problemima koncesionar koji je tamo uložio znatna sredstva, ona su na javnom dobru i ona nikako ne mogu biti njihovo vlasništvo.  Problematična je i kvaliteta života na tom području. Žao nam je što tamo nema tih uslugu. Mi pokušavamo zajedno s Gradom Dubrovnika, zahvaljujemo i gradonačelniku i Čistoći, održavati prostor čistim. Jedan neugodan problem“, kazao je župan.

„Podržavamo stavove Kotara Lapad, turističkih djelatnika i Grada, i mi smo istog stava. Spor će se očito voditi oko koncesionara i Republike Hrvatske, i moramo biti jako pažljivi  kako ćemo postupati, da ne bismo doveli Republiku Hrvatsku u nepovoljan položaj. Oni dugu još nešto za koncesije. To će biti naplaćeno, jer oni na tom području imaju imovinu vrijednu 15 milijuna eura. Oni to ne mogu svojatati niti uknjižiti. To nije njihova imovina. Oni to mogu rješavati jedino s Republiku Hrvatskom. Apeliramo da Vrhovni sud donese odluku po kojoj ćemo mi postupiti. Grad nam je izašao u susret, ali i oni i mi imamo upozorenja da moramo paziti da prekoračimo ovlasti“, kazao je Dobroslavić.

Novinare je zanimalo tko će po razrješenju spora obeštetiti postojeće koncesionara ili u drugom slučaju podnositelja žalbe.

„Oni imaju ulaganje koje ne mogu uknjižiti i ono nema svog vlasnika, time nitko ne raspolaže. Točno je da su oni uložili tamo sredstva. Međutim, ako presuda bude da oni nastavljaju s tom koncesijom, oni će morati platiti zaostatke i nastaviti s radom. Ako presuda bude drugačija. Oni mogu potraživati ta sredstva, od tih sredstava se mora nadoknaditi naknada za koncesiju i onda će ići u novi natječaj“, pojasnio je župan Dobroslavić.

Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, osvrnuo se na ticanja brodova na kružnim putovanja, ali i najavio novosti vezano uz novi terminal.

„Zadovoljni smo dosadašnjim tijekom sezone. Pridržavamo se pravila dogovorenih s Gradom Dubrovnikom. Mislim da je postignut optimalan broj. Ovogodišnje brojke su slične prošlogodišnjima. Moramo biti unutar gabarita koje smo sami sebi postavili i mislimo da to na taj način može funkcionirati. Veoma brzo bi trebali imati novosti oko terminala, ali kad do toga dođe zadovoljstvo da vas o tome obavijesti prepustit ćemo gradonačelniku. Napravilio smo još jedan korak dalje na tom putu. Uskoro ćemo imati sliku tko, kad i u kojim rokovima može krenuti s realizacijom terminala“, kazao je Pezo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE