18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 19 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorena izložba polaznika radionice za odrasle "Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha":...

Otvorena izložba polaznika radionice za odrasle “Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha”: četiri mjeseca su radili i stvorili mala remek djela

U palači Sponza sinoć je svečano otvorena izložba polaznika višemjesečna likovne radionice za odrasle “Mozaik Marina Držića i svetog Vlaha”. Četiri mjeseca vrijedne polaznice su, s čepićima u ušima, lomile kamen i pod budnim umjetničkim okom mentorice, slikarice Jasmine Runje oblikovale svoje mozaike. Napravile su prava mala remek djela s motivima sv. Vlaha, Grada i Marina Držića.

Likovna radionica odvijala se od veljače do svibnja 2024. godine pod vodstvom mentorice, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje, a sveukupno je sudjelovalo 27 polaznika koji su oblikovali vlastite mozaike od kamenih kockica. Naziv radionice i motivi inspirirani su životom i djelom Marina Držića, kao i podatkom o 45. obljetnici upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov popis Svjetske baštine i 15. obljetnici upisa Feste sv. Vlaha na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Iz teksta kataloga izložbe, autorice Valerije Jurjević, kustosice Doma Marina Držića, izdvajamo: „Milun Garčević u knjizi posvećenoj mozaiku ustvrđuje kako je on ‘za nekog muka, za drugoga igra, za trećega strast, ali ništa ne nastaje bez vjere i strpljivosti’. Upravo vjera i strpljivost bili su temelj likovne radionice ‘Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha’. Strpljivost da se od većih komada raznobojnog kamena ručnim alatom izrežu i oblikuju malene kockice i potom slažu unutar okvira prema prethodno oblikovanoj skici. Vjera da će, kada se kamenčići prekriju slojem betona, te nakon sušenja okrenu i očiste, prikaz s donje strane odgovarati njihovoj zamisli. Naime, mozaici su se radili – naopako, što je za polaznike bio dodatni izazov. Prvi izazov predstavljalo je korištenje tradicionalne tehnike mozaika isključivo od kamena kojeg odlikuju otpornost i tvrdoća.“

Kaže se kako svaki put započinje prvim korakom, tako su i polaznici radionice svoje radove započeli s prvom postavljenom kockom. A završetak tog puta, odnosno gotove mozaike, predstavili su sinoć u palači Sponza.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE