20.8 C
Dubrovnik
Utorak, 22 listopada, 2024

Mame za pet!

U njihovim obiteljima ne fali smijeha i radosti, a snaga obitelji “čupa” ih iz teških životnih trenutaka. Iako možda nisu tako planirale, danas su majke po petoro djece. Pročitajte inspirativne životne priče Dubrovkinja koje vode različite živote, ali u jednom su suglasne – djeca su najveća radost i bogatstvo! Svim mamama čestitamo Majčin dan!

Marija Vezilić: Biti mama je za mene definitivno najljepša, ali i najteža uloga

Teško da su oni koji su poznavali Mariju Vezilić kao djevojku mogli zamisliti je kao majku petoro djece. Tako kaže Marija danas. Pa, priznaje iskreno, ni ona sama nije sebe doživljavala s tako velikom obitelji. To se, dodaje, jednostavno tako posložilo, bez puno razmišljanja i planiranja. Danas, dok se njena trojica sinova i dvije kćerkice igraju oko nje, ništa na svijetu ne bi promijenila. Sve se, kad je dobra organizacija, stigne – kaže mama Marija koja je u Zavodu za javno zdravstvo zaposlena kao nutricionistica.

A, osjećaj kad dobiješ dijete, teško je opisati riječima, kaže Marija.

– Od trenutka kad ugledate svoje dijete, krenu navirati emocije, shvatite da više niste sami i da ste odgovorni za jedno malo biće. Biti mama je za mene definitivno najljepša, ali i najteža uloga. Život se potpuno promijenio. U tom trenutku više niste sami, one male stvari koje su vas dotad brinule postaju smiješne. U biti sad se, za razliku od prije, moj život kreira prema djetetovim potrebama – kaže Marija.

Marijin optimizam je zarazan, a prema njenom dojmu, sve je više obitelji s troje i više djece, što je znak da se može.

-Mnogi nas pitaju je li nam teško? Meni je, iskreno, lakše sad s petero djece nego kad sam imala troje. Sve se posloži, stariji pomognu po kući, čuvaju mlađe. Jedno drugome pomažu sa školskim obvezama. Za djecu je danas to bolje, važno je i za njihov razvoj, uče se odgovornost i stječu radne navike. Naravno da ima teških momenata kad bi najradije pobjegli od svih, ali taj trenutak srećom kratko traje.    

Svaki dan je različit, a ritam „diktiraju“ dječje obaveze.

– Preko tjedna svi, osim najmlađeg imaju neku obvezu: vrtić, škola, muzička, ples, sport. Popunjen nam je cijeli raspored od jutra do mraka i uglavnom se sve vrti oko njihovih aktivnosti. Uskoče tu i prijatelji, a pronađemo mi  često i vremena za sebe, bar za đir ili kavu dok čekamo. Živimo u Čilipima koje je slabo prometno povezan s gradom i Cavtatom, tako da na većinu aktivnosti moramo mi voziti. Vikendom je opušteno.

Na pitanje koliko majčinstvo utječe na produbljenje odnosa sa svojom majkom, Marija odgovara:

-Mislim da je trenutak kad tvoja kćer postane mama jednako emotivan za tebe, možda čak i više. Moram priznati, tek sad shvaćam mamine riječi, vidjet ćeš kad budeš imala svoju djecu. Što se tiče moje mame, mislim da je njoj bilo  teže, iako je imala dvoje djece. Bila je u gradu sama s tatom i nije imala nikoga bližeg za pomoć. Mi ipak imamo pomoć bake i djeda, none i nona. Uglavnom nastojimo sami, ali puno je lakše kad znate da se imate na koga nasloniti kad zaškripi i da u svakome trenutku možemo računati na njih.

Iz čega uvijek iznova crpite snagu kad možda dođu i teški trenuci i dani?

-Dosad nije bilo nekih teških trenutaka, osim ovih tekućih sitnica koje su u biti bezazlene. Nadam se da će tako i ostati. Svi smo zdravi i to je najvažnije. A kad je težak dan, jedna šetnja po Cavtatu ili Čilipima s mužem i prijateljima stvarno razbistri glavu i da dodatnu energiju.

S petoro djece nema „popuštanja“, mama mora biti stroga?

-Stroga sam, ali tu je moj suprug Niko da to malo ublaži. Nije lako, u današnjem svijetu, odgajati djecu, pogotovo kad imate petero karakterno različite djece. Mislim da nam zasad to dobro ide, ponosni smo oboje na njih i trudit ćemo se da tako i ostane.

Što se tiče odgoja i osobina koje bi voljela da uspiju kao roditelji utisnuti u svoju djecu, Marija ističe želju da budu pristojni, pošteni i dobri ljudi. A, voljela bi i da imaju smisao za humor, da budu hrabri, kreativni i maštoviti, te uporni.

Oduzima li majčinstvo ženi ostvarenje u punom potencijalu, ima li i koliko vremena s petoro djece uopće razmišljati o karijeri i ambicijama?

-Dobra organizacija, ali i podrška bližih je bit svega. Možda nisam ostvarila sve svoje planove, ali ja sam sretna. Radim posao koji volim, uz to odgajam petero prekrasne djece, imam vremena i za druženja s prijateljima, kavu s prijateljicama, za putovanja. Trenutno, mada se nekad i ne čini tako, uživam. Djeca će brzo odrasti, ne okreneš se i već jedan ptić napušta gnijezdo. Možda se tad okrenem i nekim drugim stvarima koje sam trenutno stavila u drugi plan.

Zasad joj najsretnije trenutke  života donose njihovi zagrljaji i poljupci. 

A sadašnjim i budućim mama, što bi poručila?

-Nemojte se bojati. Bit će lijepih i teških trenutaka, ali vrijedi. Uživajte u svakom trenutku.

Ina Raguž: Kao majci mi je najvažnije da su moje kćeri sretne, zdrave i da izrastu u dobre ljude

-Biti mama za mene znači jako puno toga. Predstavlja mi osjećaj neizmjerne ljubavi, radosti, zadovoljstva, ponosa i zahvalnosti, ali isto tako i stalne strepnje, propitkivanja same sebe i svojih odluka, misli o njima u svakom trenutku kada nisu kod kuće, kaže Ina Raguž mama pet djevojčica dodajući da se uz njih sve njene brige ali i radosti se množe pet puta.

-Dolaskom djece, život nam se naravno potpuno promijenio, a dolaskom svakog novog člana, naša obitelj je dobivala neku novu dinamiku života koju trenutno određuju naše desetomjesečne blizanke.

Jeste li oduvijek željeli veliku obitelj?

Pošto sam ja jedinica nisam kao mlađa ramišljala o tome da želim veliku obitelj. Kada sam upoznala svog supruga i nakon što smo odlučili zasnovati obitelj nekako je do te odluke došlo vrlo spontano da bi voljeli imati više djece. I Bogu hvala blagoslovljeni smo s njih pet. Vjerujem da je bila presudna i spremnost mog supruga da u svakom trenutku podijelimo sve poslove i obaveze oko djece. On je zaista izuzetno požrtvovan i predan tata koji sve svoje slobodno vrijeme posvećuje obitelji, iskrena je Ina, a mi pitamo iz čega uvijek iznova crpite snagu kad možda dođu i teški trenuci i dani?

Naravno da bude takvih dana, kada ništa ne ide po planu ili kada se dese neki teški životni udarci. Tada pokušavam osvijestit da je većinom takva situacija prolazna i da je najvažnije da smo vi zajedno, zdravi i na okupu. Snaga obitelji zaista prevladava sve ostale poteškoće. Također mi snagu daje vjera, odlazak na svetu misu, odnos s Bogom. Iz toga dobivam baš veliku utjehu jer mi omogućuje da sve što mi se događa i dobro i loše prihvaćam s mirom.

Kakvi ste u odgoju?

Rekla bih da sam stroga mama. Smatram da se u odgoju kao i u obiteljskom životu jasno trebaju postaviti granice i pravila. Pogotovo kada je u pitanju više djece, u protivnom jako brzo dođe do totalnog nereda. Opet, sve moje cure su drugačije, s vrlo različitim osobnostima tako da je svakoj od njih potreban drugačiji pristup. Ono što se trudim je to da sam prema svakoj ista, ni prepopustljiva ni prestroga. Odgajajući njih one zapravo i mene uče puno toga o meni samoj, priča Ina dodajući da su ljubav, dobrota, požrtvovnost, hrabrost, samouvjerenost  i svih sedam darova Duha Svetoga, vrline koje bi voljela usaditi i prenijeti svojim kćerima.

– Kao majci mi je najvažnije da su sretne, zdrave i da izrastu u dobre ljude. Pred nama je još dug i izazovan put odgoja, ali se nadam da ćemo jednoga dana biti baš ponosni na njih kao što smo zapravo već i sad. Sve tri starije su odgovorne, vrijedne i dobre djevojčice.

Može li se istovremeno biti i majka i žena i ostvariti se u svim pogledima koje želite? Ostavlja li majčinstvo i briga oko petero djece, vremena za to?

-Mislim da može, ako žena to želi i sposobna se tako organizirati. Kod mene je to išlo postepeno što se tiče karijere nakon fakulteta. Ja sam prvi put postala mama nakon što sam završila fakultet i počela raditi u struci. Nakon svakog djeteta sam se vraćala na posao i sve sam stizala. Nije bilo jednostavno i zahtijevalo je veliku organizaciju, ali je bilo moguće. Sada sam trenutno na porodiljnom sa blizankama, a vjerujem da ću se kad one još malo stasaju ponovo vratiti na posao. Pošto su bebe još male i uz brigu oko njih petero ne ostaje mi trenutno skoro nimalo slobodnog vremena, ali znam da će i ta faza proći i da će biti lakše kada i one malo porastu. Starije cure su već samostalne tako da baš na njima primijetim koliko brzo godine prođu i da zapravo to njihovo djetinjstvo proleti. Kada su ovako mali najvažnije mi je biti uz njih, da im pružim svu brigu, ljubav i pažnju koju mogu. I da sam naravno prisutna sto više mogu biti u svakodnevnici našim starijim curama. To me trenutno najviše ispunjava i ne bih to mijenjala za nikakav drugi posao .

Što vam uvijek iznova izmami osmijeh na lice, a kad je riječ o vašoj djeci?

Kao što sam već spomenula sve su naše djevojčice jako različite, i izgledom a pogotovo karakterom. Tako da svaka od njih ima nešto specifično svoje, neku svoju smiješnu osobinu ili naviku koju okrenemo na šalu pa se onda tome svi zajedno smijemo i zezamo. Naravno najljepše ih je vidjeti zajedno na okupu, pogotovo kada se igraju sa blizankama koje obožavaju. Tada mi srce jos malo naraste i samo pomislim Bože, hvala Ti. Zbog svega lijepog što donosi, biti mama je velika milost u životu jedne žene. Najteži, ali i najljepši posao na svijetu!      

Petra Bošković: Bog je zbrojio Mihove i moje želje i podario nam petoro djece                                         

Biti Mama je za mene najveći blagoslov i uvijek to volim naglasiti: najveži i najljepši poljubac Neba, priča Petra Bošković, mama Iris, Nika, Rite, Tanje i Marije.

-Za mene je majčinstvo životni poziv, najuzvišeniji poziv i sigurno je ujedno i najzahtjevniji, poziv na služenje iz čiste ljubavi. Svaka žena koja je ostvarena kao majka zna koliko žrtve i ljubavi je potrebno za iznijeti taj poziv, koliko je zahtjevno, toliko ispunja i daje poseban sjaj, jer ta ljubav i pažnja koju povratno dobivamo od svoje djece nije mjerljiva ni sa čim drugim što ti ovaj svijet može dati. Osobno smatram da je želja za majčinstvom nešto usađeno u srcu žene, duboko u njenom biću, da smo stvorene tako čudesno da iznesemo novi život kroz tih nevjerojatnih devet mjeseci i onda smo spremne potpuno svoj život i djelovanje usmjeriti prema tom novom malom biću kako bi u potpunosti izniklo iz našeg krila i bilo spremno za svijet, kaže Petra i dodaje kako se njen život postupno mijenjao s dolaskom svakog novog djeteta u njihovu obitelj.

-Kako je naša obitelj rasla, tako sam rasla i ja kao osoba tj. kao žena, kao majka, kao kćer i sestra. Moj identitet je postao sve potpuniji i postajala sam sve jača i svjesnija svoje uloge i poziva na ovom svijetu. Od prvog dana našeg braka znali smo da želimo djecu ako nam Bog ih podari. Tada je moj muž Miho mislio da bi bilo idealno dvoje, a ja troje djece, ali nas je Bog zaista obilno nagradio pa je zbrojio moje i njegove želje u petero djece koje smo dobili.

-Sigurno da je u današnje vrijeme veliki izazov imati veliku obitelj, to nosi puno žrtve i odricanja oboje supružnika. Međutim tamo gdje ljubav nadjača strah, a savršena ljubav izgoni svaki strah, tada to prestaje biti izazov i iskušenje te postaje jedna kolijevka obilne ljubavi, podrške, smijeha, radosti, ponosno priča Petra dodajući kako svaki dan nosi neke svoje izazove i nije isti, ali i da su uvijek spremni na promjene planova, svoja očekivanja svesti na minimum i prihvaćati sve što dolazi u vjeri da će sve biti na kraju ispasti dobro, što god da se dogodi u danu.

-Naša djeca i njihove obaveze uvelike oblikuju naš dan. Suprug radi u školi, a ja sam još uvijek na porodiljnom pa se više koncentriram na funkcioniranje kuće. Ipak, u svakom danu muž i ja nalazimo vrijeme za molitvu, međusobni razgovor i druženje sa djecom, oboje jednako sudjelujemo u svim segmentima odgoja i obaveza oko djece, kaže Petra osvrćući se na Majčin dan i na svoju majku Tanju.

-Moja majka i ja smo uvijek imale kvalitetan odnos, sada je naravno još više prožet razumijevanjem i podrškom jer ja sve više razumijem njezine majčinske postupke i mogu reći čak da se i sama uhvatim u nekim istim obrascima ponašanja prema mojoj djeci. Kao što je moja baka, njezina majka, njoj bila velika podrška i pomoć, tako je i moja majka meni u mnogim situacijama bila, a nadam se da ću i ja mojoj djeci sutra biti. Puno toga naslijedimo od svojih roditelja u odgoju i onda prenosimo dalje na svoju djecu, važno je svaki dan truditi se biti što bolji. Definitivno, svu svoju snagu i pomoć nalazim u molitvi i predanju Bogu. Bog je na prvom mjestu u našoj obitelji, On je temelj na kojem gradimo obitelj, brak, majčinstvo i očinstvo. Sve polažem u Njegove ruke i ne bojim se jer On okreće sve na dobro onima koji ga ljube, kaže Petra dodajući da se nada da će i svojoj djci uspjeti prenijeti ljubav za Boga i svakog čovjeka te da će iz te ljubavi, oni crpiti snagu dalje za sve što ih u životu čeka.

– Kroz odgoj se trudim biti srce obitelji, poput nebeske Majke Marije, ona koja prašta, koja ljubi, koja grli, koja plače skupa sa svojom djecom, koja nesebično daje sve što ima i može. Ne znam jesam li uvijek uspješna u tome, ali zaista se trudim. Isto tako i opominjem i u ljubavi kritiku dajem. Mjera toga svega je ključ i uspjeh. Vjerujem da moja djeca mene odgajaju jednako kao i ja njih. Sa svakim novim djetetom sam svoje granice pomakla i saznala nešto novo o sebi. Mislim da je moguće istovremeno biti ostvaren kao žena u svojim svim potencijalima i kao majka, samo što je bitno u određenom vremenu postaviti prioritete. Naravno da ako imate malu bebu ili već dijete u srednjoj školi, vaša angažiranost je drugačija. S godinama dolazi više vremena za vlastite napretke, ali ono što se nikad ne mijenja bez obzira na dob ili starost djeteta, jest činjenica da ste majka i da ćete uvijek razmišljati i brinuti o svom djetetu. To ostaje zauvijek. Bez obzira koliko godina ima dijete, ono uvijek ostaje vaše dijete, a vi njegov roditelj, ističe Petra koju, prepričava, njena djeca nasmiju svaki dan, a najsretnija je kad ih vidi da se međusobno grle i ljube, tada je njeno srce puno.

– Ono što bih poručila svim sadašnjim mamama jest da svako jutro kad se probude  bez obzira u kojoj god situaciji, lijepoj ili teškoj se nalazile, da zahvale na tom divnom daru majčinstva. Da posvijeste sebi da su posebne, lijepe, važne, nezamjenjive u srcu svoga djeteta, da su najbolje na svijetu, baš takve su dane svojoj djeci, kraljice svoga malog kraljevstva! A budućim mamama bih poručila da se ne boje onoga što slijedi, da se raduju novoj ulozi i pozivu, da otvore srce ljubavi koja im dolazi i koja im je namijenjena. Svaka žrtva rađa ljubav, a samo žena/majka je pozvana i fizički na to. Zato slavite dar života i ljubavi svaki dan! Sretan nam Majčin dan!

Ivona Herceg: Možda smo luđaci u očima drugih, ali da mogu sve ispočetka, opet bi isto ponovila!

Biti majka za mene znači biti oslonac svojoj djeci i pružiti im bezuvjetnu ljubav, podršku i povjerenje. Donijeti novi život na svijet je nešto neopisivo i zauvijek ću pamtiti taj predivan osjećaj kada sam svoju dječicu nakon poroda prvi put stavila na prsa. Bili smo jedno, započinje svoju priču Ivona Herceg, majka četiri sina i jedne kćeri.

– Kao mladoj majci, preda mnom su bili veliki izazovi. Dugi niz godina radila sam kao model i manekenka, te sam se nedugo nakon drugog poroda odlučila povući i skroz posvetiti djeci. S obzirom da mi se suprug tada još uvijek profesionalno bavio sportom bilo je logično da netko bude “dežuran” oko djece i kućanstva. Jako je lijepo kad pored sebe imate partnera koji dijeli vaše mišljenje i koji je tu za vas u svakom trenutku…samo nebo vam je granica! Nošeni istom mišlju u “ritmu” ljubavi, danas imamo petero djece. U početku sam htjela troje djece…ali očito sam imala “viška energije” pa smo došli i do petog, kroz smijeh priča Ivona.

– Možda smo luđaci u očima drugih, ali da mogu sve ispočetka, opet bi isto ponovila. Teško se odlučiti za veliku obitelj. Puno je troškova, odricanja, žrtvovanja i teških odluka. Rekla bih da je tako u svakom poslu, pa tako i u ovom obiteljskom pothvatu. Nije sve za svakoga i ovakav način života morate voljeti, živjeti i disati punim plućima svaki dan, cijeli dan! Sve je moguće uz dobru organizaciju i zajednički rad! Svaki dan u minut je isplaniran i ponekad bi htjela da traje duže! Radim u sedmoj brzini jer pored školskih obveza imamo i sportske. Red, rad i disciplina! Ima dana kad mi treba predah i pustim sve…nisam robot, žena sam od krvi i mesa. Dajem sebe 100 posto, ali treba imat mjeru! Čuvat sebe i svoje zdravlje, iskrena je Ivona koja je prvo dijete dobila sa dvadeset godina, a danas sa svojih trideset i šest za sebe kaže da je kompletna osoba.

-Sve više razumijem svoju majku i često se sjetim nekih razgovora i savjeta. Udala sam se mlada, tako da mi je falila njezina prisutnost u periodu kad su mi djeca bila mala. Mama najbolje zna! Ima dana kad mi je dosta svega i kad želim svoj mir! Onda se sjednem i pogledam njihove faćice i jednostavno znam da su mi smisao života! Svaki njihov osmijeh, uspjeh u školi ili u sportu za mene je novi neiscrpan izvor energije i to oni znaju U odgoju sam vrlo stroga i znaju se pravila. Kao roditelji, oboje smo nastojali od početka postaviti dobre temelje i s godinama samo radiš nadogradnje. Izazova uvijek ima i svi su nam karakterno različiti pa samim time pristupamo svakom djetetu različito. Najbitnije nam je povjerenje i međusobno poštivanje. Moglo bi se reći da sada ubiremo plodove mukotrpnog rada, zaključuj Ivona, a evo i koje bi vrline najviše voljela usaditi svojoj djeci.

– ” Čini dobro, budi iskren i pošten.” To želim usaditi svojoj djeci Gledajući nas kao roditelje uče iz prve ruke i želim da im na neki način budemo ruka vodilja kroz život. Trenutno u ovoj fazi, teško mi se odlučiti za neki poslovni pothvat i ne mogu se zamisliti na nekom drugom radnom mjestu. Svi su sportaši i netko mora voditi računa o svemu. Uz njih petero dan brzo prođe i svatko traži svoje. Gorimo zajedno i timski sve odrađujemo. Usprkos svemu, jednu sam stvar odlučila napraviti za sebe. Peta trudnoća mi je bila dosta rizična i jedva smo izvukli živu glavu. Nakon dužeg oporavka i uhodavanja sa njih petero, počela sam ozbiljno vježbati. Bila sam loše i trebala sam nešto svoje! To me dovelo u red, kako psihički tako i fizički! Kako bi se reklo…”Ako je žena sretna, svi su sretni! ” … Svaki mi je dan ispunjen srećom, pozitivnom energijom i umorom koji je imao svrhu, cilj. I onda se čudo dogodi…nešto najljepše što mama može čuti! ” Mama ti si najbolja na svijetu! ” “Mama, ti mi uvijek kuhaš što želim jesti i ispuniš mi svaku želju! ” ” Mama, hvala ti što si doma s nama, jer znam da to ne mogu baš sve mame. ” ” Mama, zašto si tako draga? ” I što da ja vama rečem nakon ovoga?! Dok pišem ove riječi, oči su mi suzne … ja sam njihova, a oni su moj svijet!! Poruka za kraj svim sadašnjim i budućim majkama. Najbolja odluka u mom životu je bila da postanem majka. Rođenjem djeteta ono postaje centar vašeg života, a vi njegovog! Ta čista, neiskvarena i iskrena ljubav, vaša je energija i smisao života! Budite hrabre i odlučne. Slijedite svoje srce! Svaki strah je nova snaga za bolje sutra. Jedno uz drugo možete sve! Drage mame, sretan vam Majčin dan!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE