S obzirom na to da Studija prihvatnog kapaciteta povijesne jezgre, koja je usvojena na Gradskom vijeću, između ostalog analizira i donosi mišljenja naših posjetitelja o ugostiteljskoj ponudi unutar zidina, provjerili smo kako stoje stvari na globalno popularnom turističkom servisu TripAdvisor i koji su najbolje ocijenjeni restorani u povijesnoj jezgri.
Kao najbolje ocijenjeni restoran unutar zidina na TripAdvisoru pojavljuje se Gradska Kavana Arsenal s ukupno 3 043 recenzija i prosječnom ocjenom 5.
Gosti koji su odabrali ovaj ugostiteljski objekt mahom su oduševljeni gastronomskom ponudom, lokacijom i osobljem restorana.
„Izvrsna hrana i prekrasan pogled. Nismo napravili rezervaciju i morali smo čekati samo 10 minuta. Gostoprimstvo je bilo odlično. Svakako vrijedi posjetiti ako ste u Dubrovniku. Svaka čast našem konobaru Mariju“, navele je jedna gošća u svojoj recenziji.
„Hrana, lokacija i usluga su bili izvrsni. Ivan je pružio fantastičnu uslugu. Moji prijatelji i ja proveli su divnu večer“, napisao je drugi gost.
Laura M je pak navela kako joj je jelo u Gradskoj Kavani Arsenal bilo najbolje koje je kušala u cijeloj Europi, a pohvalila je i uslugu.
„Prekrasno okruženje, besprijekorna usluga cijelog osoblje, ali posebno Džonija i Ivana koji su dali sve od sebe kako bi osigurali da naša večer bude nezaboravna. Hvala vam na prekrasnoj zadnjoj večeri u Dubrovniku“, napisala je.
„Hrana je ovdje bila apsolutno nevjerojatna. Nemam nikakvih zamjerki. U Hrvatskoj smo bili dvije noći, ali obje smo večeri ovdje večerali. Topla preporuka za crni rižot. Džoni i Ivan pružili su besprijekornu uslugu. Sam restoran nas je oduševio, ima prekrasan pogled na more. Isprobajte ovo mjesto“, poručila je Julia M.
BikerBrook opisao je ovaj restoran kao pravu poslasticu.
„Odabrao sam ovaj restoran na temelju recenzija, ali nisam očekivao ovako lijepo iskustvo. S obzirom na položaj, ovo je lako mogla biti turistička zamka, ali nije! Usluga je bila besprijekorna, kamenice fantastične i cijeli je obrok bio divan“, napisao je.
„Ovo je bila najbolja večera koju smo imali u Dubrovniku! Hrana je bila nevjerojatna, a pogled nenadmašan. Obren je bio naš konobar i učinio je naše iskustvo još boljim. Preporučuje!“, napisala je Emily B.
Na drugom mjestu ove liste nalazi se Bonsai Sushi & Wok, s 144 recenzije i prosječnom ocjenom 5.
Gosti su se oduševili jelima u ovom ugostiteljskom objektu koji nudi sushi, wok i okruglice, kao i ljubaznim osobljem.
„Imali smo priliku jesti vrlo ukusnu hranu na autentičnom i nevjerojatnom mjestu. Kuhar je vrlo talentiran, a osoblje ljubazno. Bilo je očaravajuće“, stoji u recenziji koju je na TripAdvisoru napisala Emina A.
Divna hrana, ljubazno osoblje, započeo je svoju recenziju drugi korisnik.
„Sushi i sashimi su bili izvrsni, a okruglice odlične. Malen i intiman prostor, baš ono što vam treba nakon šetnje zidinama“, napisao je.
Druga gošća pohvalila je sushi i jela iz woka i opisala večeru u ovom restoranu kao iskustvo s 5 zvjezdica.
„Usluga je bila izvrsna. Malo, ali prekrasno mjesto. Sushi se radi po narudžbi, a jela iz woka se kuhaju na pari. Odlično vino“, napisala je.
„Predjela od junećih okruglica, sushi i tempura od kozica bili su vrhunske kvalitete. Za glavno jelo smo uzeli slatko-kiselu piletinu i začinjeni goveđi wok s hrskavim svježim povrćem bili su jako ukusni. Pravo otkriće u Dubrovniku“, napisao je Des F.
„Ovo mjesto je skriveni dragulj. Bili smo iznenađeni koliko je osoblje ljubazno. Hrana je fantastična, momci koje tamo rade pravi su kuhari, a toga postajete svjesni veći pri prvom pogledu na hranu. Na pri zalogaj jela pršte bogatim i savršeno uravnoteženim okusima. Želim im sve najbolje u budućnosti, mogu vidjeti ovaj restoran u Michelinovu vodiču“, opisao je svoj iskustvo u ovom restoranu Kasim D.
Ovim restoranom oduševila se i jedna naša sugrađanka.
„Kao stanovnica ovog grada, rijetko jedem u restoranima, ali ne mogu odoljeti ovom mjestu. Nude izvrsnu azijsku hranu i stvarno mogu reći da sam probala slične restorane u gradu i da je ovo mjesto definitivno prvak u usporedbi s ostalima“, napisala je Marina.
Na trećem mjestu našao se Oyster & Sushi Bar Bota, koji je odnedavno uz restoran u Karmenu, otvorio svoja vrata i na novoj lokaciji na Buži, tako da se na njihovoj stranici na ovoj turističkom servisu mogu pronaći recenzije za oba objekt. Ukupan broj ostavljenih recenzija je 2 885, a prosječna ocjena 4.5.
„Sve je bilo super, usluga izvrsna. Volim ovu ekipu, volim ovu hranu. Poslužuju sve domaće i svježe. Poslužuju jadransku tunu, sve je iznimno svježe”, napisao je jedan korisnik o novom restoranu na Buži.
„Jelo je bilo ok, ništa posebno, dok je cijena bila visoka. Međutim, naš konobar je bio ljubazan, pristojan i vrlo profesionalan“, napisao je drugi posjetitelj.
„Bilo nam je nevjerojatno u ovom restoranu. Andreas, naš konobar, bio je od velike pomoć. Sushi koji smo jeli bio je izvanredan. Razgovarali smo i sa šefom kuhinje, pravim poznavateljem hrane. Panna cotta koju smo jeli za desert bila je nevjerojatna. Zapravo najbolja koju sam ikad jeo. Toplo preporučujem ovaj restoran“, napisao EtronX.
„Zaista slatko mjesto na vrhu skalina. Ukusne kamenice i sushi rolice. Jedino što nam se nije svidjelo je mango rolada je bila bljutava. Naša konobarica, Laura, bila je vrlo ljubazna“, napisala je Meredith S.
„Ovo je naš treći posjet i ovaj restoran nikad ne razočara. Ukusan i svjež sushi i sashimi. Rocco i ostatak tima pružaju izvrsnu i ljubaznu uslugu“, napisala je Alessandra V.
„Izvrstan sushi i izvrsna usluga. Odlična preporuka za piće, svježi kruh poslužen uz tart od tune bio je poseban. Ne mogu dovoljno preporučiti. Posjetite ako se ljubitelj sushija, neće biti razočarani!“, naveo je jedan gost.
„Apsolutno nam se svidjelo sve u ovom restoranu…osoblje, atmosfera, hrana. Konobarica Maris jedan je glavnih razloga zašto bi ste trebali posjetiti ovaj restoran. Bila je tako pristojna i profesionalna i preporučila nam je najbolje sushi rolice ikad. Ako ste u Dubrovniku i žudite za dobrim sushijem svakako posjetite ovo mjesto“, napisala je Antea V koja je bila s prijateljima na večeri.
Janet pak nije bila pretjerano oduševljen.
„Smatram da je restoran prerazvikan i precijenjen. Usluga je bila uredu. Hrana je bila svježa, ali ne i u skladu sa standardima koje su postavile ostale recenzije“.
Adalina je napisala da joj je ovo bio najbolji sushi koji je ikad jela.
„Vrlo svježi sastojci, uključujući tunu. Hrana je izvrsno pripremljena. Velika vrijednost za novac. U toliko puta kolika sam bila ovdje nikad nisam bila nezadovoljna. Posebna zahvala vrlo ljubaznom osoblju koje uvijek nađe stol. Definitivno bih preporučila ovo mjesto“, napisala je.
Četvrti na ovoj listi našao se restoran Marco Polo, jedini na ovoj listi s Michelinovom preporukom. Iako ima prosječnu ocjenu od 4.5 i 1 615 recenzija, prva na koju smo naišli bila je negativna.
„Čini se da Marko Polo ima više problema. Prisilili su nas da platimo gotovinom, rekavši nam je internetska veza prekinuta. Otišao sam do bankomata i uzeo gotovinu. Kad sam treba platiti, pokušali su me spriječiti da vidim prethodnog gosta kako plaća. Međutim, primijetio sam da taj gost provlači svoju karticu. Kad sam ih pitao, rekli su mi da je internet tek proradio. Dok sam jeo, tražio sam da se moja riba i vegetarijanski dijelovi poslužuju odvojeno, ali kuhar je to odbio. Sve u svemu, iskustvo je bilo prilično loše. Ne preporučuje“, napisao je ovaj gost iz New Yorka.
Mark S imao je sasvim drugačije iskustvo.
„Hrana i usluga bili su na vrhunskoj razini. Jeli smo plavog raka, odreske tune i riblje filete, a svako jelo je bilo pun pogodak. Također, cijene su tek neznatno više od okolnih restorana“.
„Ako dođete u Hrvatsku, a ne posjetite ovaj restoran, onda se glupi. Nekad od najboljih jela koja sam ikad jeo. Tartar od tune je primamljiv. Tradicionalni šporki makaruli s govedinom su božanstveni. Osoblje je pažljivo, ali ne pretjerano, a atmosfera je potpuni užitak. Apsolutno morate posjetiti!“, napisao je Frankie W.
„Hrana je bila nevjerojatna, ambijent šarmantan, a usluga besprijekorna! Pojeo sam puno bifteka u život i onaj koji sam ovdje jeo bio sigurno je bio u top 5! Baš savršen. Predjelo od rakova bilo je nevjerojatno, a (besplatna) juha za početak bila je izvrsna. Odlično iskustvo!“, napisao je Ali_Jalili.
„Sjajno malo mjesto za večeru s hranom po razumnoj cijeni koja je kvalitetnija od hrane u restoranima sa sličnim ili višim cijenama. Uživali samo u malom trgu na kojem se nalazi restoran“, napisala je jedna od gošći.
„Restoran nas nije razočarao! Naručila sam svinjetinu i to je bila najbolja svinjetina koja sam ikad jela, a usluga je bila nevjerojatna. Naš konobar Ranko bio je od velike pomoći pri davanju preporuka i općenito smo imali lijepu večer“, napisala je Kiersten R.
„Jedan od najboljih restorana u Dubrovniku. Vrlo profesionalno osoblje, kuhinja je stvarno super. Ugodna atmosfera, opuštajuća glazba. Definitivno ću doći sljedeći put kad budem u Dubrovniku“, napisao je Boris B.
Na posljednjem odnosno petom mjestu najboljih restorana unutar povijesne jezgre našao se Lucin kantun, s 1 629 recenzije i prosječnom ocjenom 4.5.
„Briljantan restoran koji naginje fine diningu. Posebno nam se svidjela njihova hrskava trgana svinjetina, rolice od sira i špinata te crni rižoto. Toplo preporučujem za posebnu večeru“, napisao je FSHero.
„Izvrsno iskustvo fine dininga od početka do kraja s razumnim cijenama. Konobari su bili pažljivi i ljubazni, ali bez pretjerivanja. Toplo bih preporučio posjet jer nude obrok za svakoga“, napisao je Jordan B.
„Razlog našeg odabira nisu bile samo izvrsne recenzije TripAdvisora, već i preporuke domaćih prijatelja koji su nam pričali o ovom skrivenom, ušuškanom, dalmatinskom kulinarskom dragulju. Lucin kantun nudi uzbudljivu fuziju lokalnih namirnica i kuhinje s tapas mentalitetom, koja završava jedinstvenim okusima. Restoran nudi i glavna jela, ali nismo ih probali jer smo bili očarani tapasima. Hrana je bila nevjerojatna, divno istraživanje za naše okusne pupoljke, sve je skuhano i prezentirano do savršenstva. Probali smo pržene srdele, trganu svinjetinu i dimljene dagnje s lokalnim sirom, a sve je bilo za prste polizati. Usluga je izvrsna, a lokacija restorana daleko od vreve glavne ulice idealno romantična. Nije baš jeftino mjesto, ali koje u Dubrovniku jest? Definitivno ima dobru vrijednost za novac. Toplo preporučuje“, napisao je gtraveller08.
„Ne propustite ovaj restoran. Crni rižoto je izvan ovog svijeta. Odlične su bile i hrskave sardine, hrskava svinjetina i humus. Odlično crno vino, praćeno hrvatskim portom koji je bio nezaboravan. Atmosfera je baš kako treba. Restoran je malen, tako da je namijenjen vrhunskoj usluzi i hrani. Kuhar je dopustio da gledamo pripremu rižota. Visoko preporučujemo“, napisao je ovaj gost.
„Prijatelji i ja smo bili ovdje i jedna stvar oko koje smo se svi složili je da je sve bilo 10/10. Ja sam jeo vegetarijanski rižoto, a moji prijatelji tjesteninu. Rižoto je bio toliko kremast i bogatog okusa, dok je tjestenina bila toliko dobra da me vratila u bakinu kuhinju. Usluga je bila brza, a naš konobar Božo stvarno uslužan i ljubazan“, napisala je Ivana B.