16.8 C
Dubrovnik
Subota, 19 travnja, 2025
NaslovnicaLifestyleFOTO: Župski pjat počeo bogatim programom - đirom vinogradom i radionicom o...

FOTO: Župski pjat počeo bogatim programom – đirom vinogradom i radionicom o rogaču

Festival tradicionalne gastronomije Župski pjat počeo je ovog četvrtka s dva izuzetno zanimljiva programa. Popodne nas je poslužilo lijepim vremenom te su tako svi zainteresirani stigli na Malašticu, Mons Vardiu, kako bi učinili đir vinogradom Vardia Vineyards. Nakon obilaska farme s vinogradom i maslinicima domaćin Ivica Vlašić velikodušno je goste počastio svojim vinom i maslinovim uljem, koje proizvodi na svom OPG-u, kojeg krase i izvrsne recenzije kako domaćih, tako i stranih posjetitelja.

Prvi dan Festivala nastavio se nutri-gastro radionicom Rogač na kub u restoranu Ruzmarin Gastro&Bar, koja je ujedinila znanja uzgoja i prerade rogača, njegovog utjecaja na zdravlje te gastronomsku pripremu.

Na radionici u trajanju od sat i pol svi prisutni upoznali su rogač kroz izuzetno predavanje Mirne Sentić (Mirna Nutrigurman), koja je konceptualno složila izuzetno dinamično predavanje i radionicu 3D dimenzije ove važne tradicijske namirnice!

Drugi dan Festivala, petak 26. travnja, nastavlja se satom kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate cooking classove za domaće i strance. Mikki’s Croatian Kitchen je family-operated business posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgojeni direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promiče ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.

Mikki Kojaković s osobitim je veseljem pristala biti dio Festivala, baš kao i etnolog i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima Kipre je pripremio predavanje pod nazivom Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke).

Ivica Kipre obrađuje ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja. Kroz izlaganje se obrađuje i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela. Specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke stavljaju se u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te se tako otkrivaju njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme.

Predavanje će se održati u Restoranu Portun u petak, 26. travnja, u 19 sati. Ulaz je slobodan!

Program prvog festivala Župski pjat sufinancira TZO Župa dubrovačka, a tijekom svih dana Festivala možete pogledati dvije izložbealati župske kuhinje u Restoranu Flamingo te plakati Župskog karnevala (selekcija) u Bistro Pizzeriji Kapo. Tijekom petka, subote i nedjelje, u Ruzmarin Gastro&Baru emitira se dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke, a svih dana Festivala restorani-sudionici projekta nude tradicionalne župske menije.

Više informacija možete potražiti na službenoj stranici Festivala, kao i na društvenim mrežama. Dobro došli na Župski pjat!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE