18.8 C
Dubrovnik
Petak, 18 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik: Stanovi u stambenim zgradama koji postaju apartmani nisu dobar temelj za...

Gradonačelnik: Stanovi u stambenim zgradama koji postaju apartmani nisu dobar temelj za budućnost

U Kazalištu Marina Držića održava se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na koju su, među ostalim, stigli i predsjednik RH Zoran Milanović, ispred Sabora RH zastupnik Andro Krstulović Opara, ispred Vlade ministar Branko bačić, predstavnica Europske komisije Dubravka Šuica te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar obrazovanja Radovan Fuks.

Prisutne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je među ostalim rekao:

Transparentnost je jedini princip na kojem gradimo naše odluke i politike. Otvoreni smo i iskreni na svakom koraku jer vjerujemo da je samo kroz transparentnost može izgraditi međusobno povjerenje i povjerenje u institucije. Populizam, ta šarmantna i privlačna mantra moderne politike ne stanuje u našim odlukama. Donosimo nepopularne mjere, otvaramo nepopularne teme. Jedini naš cilj je mjera i sklad. Mjera kao stoljetna vrijednost našeg grada. Naše je načelo – izbore možemo izgubiti, ali obraz ne, kazao je Potrebica i naglasio neraskidivu vezu Grada i Svetog Vlaha.

Prikazan je video o gradskim projektima odrađenim u protekloj godini.

Gradonačelnik je svoj govor počeo neobično zahvalivši dugogodišnjim djelatnicima gradske uprave.

Gradonačelnici se mijenjaju, što je stvar normalnih demokratskih procesa. Međutim, oni koji stoje iza rada gradske uprave i predano služe gradu i njenim građanima, oni koje nećete vidjeti u novinama, portalima i ostalim sredstvima priopćavanja su službenici i namještenici grada. Oni predano rade, ne radeći politiku, služeći isključivo i jedino svome gradu. Stoga, s ovog mjesta želim pozdraviti službenicu Dijanu Marić koja je započela s radom 12. studenog 1984. godine te kontinuirano 40 godina služi svojim građanima radeći u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika, službenicu Katu Bulić koja je započela s radom u Gradskoj upravi 1. veljače 1991. godine te kontinuirano 33 godine služi svojim sugrađanima radeći u Upravnom odjelu za financije. Pozdravio bi i službenicu Anu Njirić, koja je započela s radom 28. siječnja 1993. te kontinuirano 31 godinu služi svojim sugrađanima radeći u Upravnom odjelu za financije. Službenika Ivana Filipovića, koji je započeo s radom 17. veljače 1993. te kontinuirano 33 godinu radi u Upravnom odjelu za urbanizam, kazao je Franković i zamolio za veliki pljesak.

Gradonačelnik se osvrnuo na proteklo razdovlje, a među ostalim istaknuo je kako Grad Dubrovnik ima jednu od najnižih cijena vrtića u državi.

Naša satnica za pomoćnike u nastavi njih preko 115 je među najvišim u državi. Povećali smo izdvajanje za stipendije i postigli cilj u privlačenju učenika i studenata prema deficitarnim zanimanjima. Koristeći u Hrvatskoj jedinstveni model online glasovanja uspjeli uspješno smo proveli participativno budžetiranje, a 25 projekata direktno izabranih od građana realiziraće se kroz proračun za 2024 godinu, kazao je Franković te istaknuo kako stanovi u stambenim zgradama koji se pretvaraju u apartmane nisu dobar temelj za budućnost grada.

Zato je naš strateški cilj omogućiti priuštivo stanovanje mladim obiteljima. Proširili smo model Dubrovačke stanogradnje, osmislili mjeru 30×30, kako bi financirali 30 mladih obitelji godišnje s 30 tisuća eura. Uređenjem ukupno šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri stambeno ćemo zbrinuti obitelji s više djece i doprinijeti revitalizaciji života u Gradu. Proveli smo cjelovitu rekonstrukciju sustava javne rasvjete. Izgradili smo prvi gradski azil za nezbrinute životinje i osnovali registriranu ustanovu. Razvijamo brojne programe i mjere te „Smart city“ alate. Digitalna turistička kartica DuPass u 2023. godini ostvarila je rekordne rezultate i postala najprodavanija europska kulturna kartica, dodao je Franković.

Prisutne je pozdravio i župan Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo kako je Dubrovnik uvijek bio i bit će hrvatski, a u svjetlu svojatanja znanstvenika Ruđera Boškovića od strane srpske Akademije. Čestitao je svima Sv. Vlaha.

Govor je držao ministar Branko Bačić, koji je među ostalim najavio napokon dolazak autoceste do Dubrovnika te istaknuo kako niti jedna Vlada dosad nije pratila Dubrovnik i Županiju u svimnjihovim projektima. Iza njega je govorio izaslanik Sabora RH Andro Krstulović Opara.

Posljednji je za govornicu izašao predsjednik RH Zoran Milanović, koji je među ostalim, istaknuo:

Obliti privatorum publica curate, u te četiri riječi je sadržana jedna od dvije biti ovog grada, kako ga ja vidim. Odnos prema javnom, odnosm prema korupciji i odnos prema zlouporabi vlasti. Ovo je grad koji je baziran na trgovini, pa tek onda manufakturi, na vrtnji novca, domišljatosti, spretnosti, a tu se uvijek prikrade i napast i želja da se napravi nešto mimo reda, jer to je u prirodi trgovini. Ipak se stoljećima uspio oduprijeti toj napasti jer da nije, raznijeli bi ga davno. I prije dolaska Turaka. Ne bi opstao. To je jedna od lekcija koje ovaj grad može ponuditi. Druga lekcija je svijest o tome da služiš sebi, svojim građanima i da ako se ne pobrineš za sebe i ne misliš na sebe, drugi to učiniti neće.

Program su vodili Nike Naggi i Mislav Ćimić uljepšali pjesmom Mješoviti zbor Libertas, Gradska glazba, klapa Ragusa Vecchia i Đani Stipaničev, a dramskom izvedbom glumice dubrovačkog teatra Srđana Šimunović i Nika Lasić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE