Piše: Ana Antunović
Zima možda ove godine malo kasni, ali prije ili kasnije će sigurno doći. A onda nama dobro dođu ukusna i krepka jela na žlicu, koja nas u sekundi ugriju. A ako se pritom još spremaju u jednom loncu i bez puno pripreme, onda su nam još i draža. Ovo je recept za jedno jednostavno varivo, ali ječam koji mu dodajemo učinit će ga kremastim i punim okusa. Iako se ova namirnica ne koristi često u našoj kuhinji, ječam je izvrstan dodatak jelima jer je bogat dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima te pruža dugotrajan osjećaj sitosti, a istovremeno ima niski glikemijski indeks koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Sastojci za četiri osobe koji nam trebaju su:
2 kapule
2 mrkve
1/2 glavice celera
1 dcl crnog vina
Oko 700 g junetine, narezane na kockice
1 žlica koncentrata rajčice
1 limenka pelata (sjeckanih rajčica)
Sol, papar, peršin, lovorov lis. slatka crvena paprika
2 šalice ječma
Prvo na malo maslinovog ulja ili još bolje svinjske masti prodinstati kapulu, a zatim joj dodati mrkvu i celer. Sve skupa dinstati nekih desetak minuta, a onda podliti s vinom i dinstati dok vino ne ispari. Dodati 1 žlicu koncentrata rajčice, promiješati, a onda dodati na kockice narezanu junetinu. Sve skupa zapržite i neka meso slobodno poprimi boju sa svih strana. Zatim dodajte pelat i podlijte s vodom da pokrije meso, dodajte začine, poklopite i na laganoj vatri kuhajte barem sat vremena. Ječam dotada potopite u hladnoj vodi, pa ga procijedite i dodajte u varivo, te podlijte s još vode. Ponovno poklopite i kuhajte na laganoj vatri 45 minuta do sat vremena, te povremeno podlijevajte s vodom. Prije posluživanje ostavite desetak minuta, a tekućine slobodno može biti i više jer će ječam dosta upiti i nakon kuhanja.
Ako vam je draže pogledati video recept i ovaj se nalazi na profilu. Nadam se da ćete isprobati ovo jelo prvih hladnijih dana.