Ovako finim i zdravim receptima ne treba uvod. Ovo su recepti u kojima je gluten zabranjen i koji će svakom “bezglutencu” olakšati život i kuhanje.
Riža na mlijeku kao doručak koji vraća u mladost
Potrebni sastojci:
½ šalice riže dugog zrna
½ l rižinog mlijeka
1 žlica šećera kokosovog cvijeta
¼ žličice cimeta
Prstohvat himalajske soli
Priprema: Zakuhajte rižino mlijeko sa šećerom, soli i cimetom te dodajte rižu i miješajte. Kuhajte 10-15 minuta pa stavite hladiti da se smjesa malo stisne i zgusne. Kasnije dekorirajte i “začinite” sastojcima koje volite kao što je suho voće.
Svatko je barem jednom jeo palentu s mlijekom ili vrhnjem i svatko je barem jedan skuhao palentu s malo soli i poslužio ju kao prilog. Mi smo tu da to zaustavimo, jer vam donosimo potpuno drugačiji recept za palentu.
Popečci od palente jednostavni su za napraviti, a kao prilog će potpuno promijeniti vaše viđenje inače “dosadne” palente i pokazati vam kako dobrih bezglutenskih priloga ima.
Popečci od palente
Potrebni sastojci:
150 g palente
½ glavice luka
1 žlica kokosovog ulja
1 jaje
Himalajska sol
Listići mente
Priprema: Luk popržite u tavi na maslinovom ulju. Pomiješajte prženi luk sa prethodno skuhanom i vrućom palentom, jajetom i nasjeckanim listićima mente. Posolite i oblikujte popečke te ih zapecite na neljepljivoj tavi.
Znamo da svi vole slastice, a priprema kolača, torti, muffina ili bilo kojeg drugog deserta “bezglutencima” je otežana. Ili u ovom slučaju, olakšana.
Kokos žličnjaci
Potrebni sastojci (za oko 20 kom):
6 bjelanjaka
600 ml sjeckanog kokosa
Prstohvat himalajske soli
3 žlice meda ili stevija
Kokosovo ulje za namazati pleh
Priprema: Upaliti pećnicu na 130-140°C. Čvrsto istući bjelanjke sa soli te postepeno dodavati med/steviju i dalje miksajući. Na kraju žlicom nježno umiješati sjeckani kokos.
Žlicom vadite oblike i stavljajte ih na prethodno dobro namašćen pleh, jer se lako zalijepe. Pecite 50-ak minuta dok ne dobiju lijepu krem-žućkastu boju.
Tjestenina je prije nekoliko godina svakom onom tko pati od celijaklije uzrokovala velike probleme. Danas to više nije tako, jer postoji mnoštvo alternativa i bezglutenskih tjestenina.
Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:
Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak, Izvor: TEKST/ FOTO Tvornica zdrave hrane