Baziramo naše gospodarstvo na turizmu, no – imamo li za to dovoljno lokalnih proizvoda? Nemamo!
Imamo dovoljno za dva-tri fine dining restorana, koji rade između 35 i 40 kuvera dnevno. Imamo hotele u kojima je smješteno na tisuće gostiju, koji svaki dan doručkuju, ručaju i večeraju – ovdje čak niti jedna kapula nije domaća. Niti jedna namirnica ovdje nije domaća – izjavio je chef David Skoko na upravo završenom Weekend Food Festivalu u Rovinju – prenosi Jutarnji list. Skoko nastavlja:
No paradoksalno je da tržište postoji, priča o proizvodnji postoji, no mi zapravo ne koristimo ništa od toga. Zapravo je to mazanje očiju jer se radi promocija Hrvatske kroz visoku gastronomiju, koja zahvaća jako malu nišu gostiju, možda njih tri do pet posto”, istaknuo je Skoko i povukao paralaelu i s festivalom na kojem je bio govornik: “Imamo i drugu krajnost, koja se odlično vidi na ovom festivalu – ovo je tipični prikaz hrvatske gastronomije.
Navečer se prezentira fine dining, a ujutro i kroz dan – treš američki fast food. Između – nema ništa! Kad sam ušao na ovaj sajam očekivao sam spektakl, ribe, rižota… a dočekaju me tri štanda s burgerima, hot dog, american grill i – jedna maneštra. Iz moje perspektive jedino ta maneštra vrijedi”, zaključio je Skoko.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
foto:arhiva