Šampion ovogodišnjih Gusta od kobasica je Vlaho Đivanović kako je ocijenilo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo za izbor Najbolje domaće kobasice dubrovačkog kraja. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Mišo Zvrko, a treća je zauzeo Niko Đivanović.
Ocjenjivanje 21 pristiglog uzoraka je provedeno u subotu navečer. Ocjenjivačko povjerenstvo, predvođeno dr.sc. Mariom Bratulićem u suradnji s kolegom Antom Madirom i lokalnim stručnjacima Filipom Dimnićem, Božom Katušićem i Ivom Galom, ocijenilo je kobasice po međunarodnom pravilniku za ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda.
Gusti od kobasica su nastavljeni jučer popodne u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju gdje je održana edukacija „Pršut, kralj trpeze“. Ante Madir, dr.med.vet. i izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta te dr.sc. Mario Bratulić su brojne prisutne upoznali sa specifičnostima hrvatskih i europskih pršuta sa oznakom izvornosti, tehnologijom proizvodnje i problemima kvarenja u klimatski nepovoljnim uvjetima.
Program je nastavljen u samostanskoj dvorani gdje se degustirao Dalmatinski pršut pršutane „Kulina Nova Sela“ i Istarski pršut pršutane „Jelenić“. Gastro tim Agroturizma Konavle je tijekom večernjeg programa napravio konavosku kobasicu koja će se osušiti i služiti na ovogodišnjim manifestacijama Udruge. Dio kobasice je odmah pečen i degustiran. Tokom programa se rastakalo crno vino Agroturizma Konavle koje je za ovu godinu proizveo vinar Ivo Karaman.
Prisutne je pozdravio i načelnik Božo Lasić, a u ime pokrovitelja, Dubrovačko-neretvanske županije, pehare je uručio pročelnik Ivo Klaić koji je naglasio da su edukacija i podizanje kvalitete suhomesnatih proizvoda posebno važni kako bi se podigla kvaliteta usluge lokalnih agroturizama, posebno u vrijeme kada su otvoreni sve bolji kanali potpora za proizvođače i agroturizme.
Ove godine je sudionicima natjecanja dodjeljeno 15 zlatnih diploma i 5 srebrenih, dok jedan uzorak nije uzet u razmatranje jer nije bio dovoljno zreo za konzumaciju. Rang listu i iznos bodova možete pogledati u fotogaleriji