Griz je jedna od namirnica koje se može naći u skoro svakom kućanstvu, a svoju je popularnost stekao zbog doista jednostavne i brze pripreme te mogućnosti da ga se koristi i u slanim i u slatkim kombinacijama. Rižin griz, kao i sama riža ne sadrži gluten i zbog toga je prigodan za one koji su osjetljivi na gluten ili ga jednostavno žele izbjeći u svojoj prehrani.
Rižin je griz izvrstan izvor ugljikohidrata. Idealan je izbor u obroku nakon fizičke aktivnosti, a s obzirom na to da je lako probavljiv može ga se konzumirati i nedugo prije fizičke aktivnosti jer ne opterećuje želudac.
Upute za pripremu rižinog griza
Kuhanje na štednjaku:
Lagano zagrijte mlijeko u malom lončiću i postupno dodajte griz, stalno miješajući dok se ne upije cijelo mlijeko. Griz bi trebao poprimiti oblik kaše. Umiješajte nasjeckane orašaste plodove i sjemenke lana, i prebacite u zdjelicu. Po vrhu dodajte banane, pospite cimetom i dodajte med.
Kuhanje u mikrovalnoj pećnici:
Stavite mlijeko i griz u zdjelicu i u mikrovalnu pećnicu na cca 3 minute, uz zaustavljanje nakon svake minute da bi promiješali. Nakon što je griz poprimio oblik kaše, zaustavite kuhanje. Umiješajte nasjeckane orašaste plodove i sjemenke lana. Po vrhu dodajte banane, pospite cimetom i dodajte med.
Sastojci
250 ml mlijeka
40 g rižinog griza
10 g usitnjenih orašastih plodova
10 g lanenih sjemenki
1 banana
prstohvat cejlonskog cimeta
1 žličica meda
Pratite novitete na facebook stanici Butiga zdravlja, a očekujemo vas na adresi:
Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak