18.8 C
Dubrovnik
Subota, 26 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiDANAS ODLUKA: Što se sve mijenja ulaskom Hrvatske u Schengen?

DANAS ODLUKA: Što se sve mijenja ulaskom Hrvatske u Schengen?

U četvrtak će biti donesena konačna odluka – postaje li Hrvatska dio šengenskog prostora? S tom odlukom stiže i niz promjena – neke se granice gase, a putovanja u zemlje EU se olakšavaju.

 Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije sastat će se u Bruxellesu i odlučiti hoće li lupiti i posljednji pečat za ulazak Hrvatske u šengensku zonu bez putovnica.

To znači da bi od 1. siječnja granična kontrola bila ukinuta na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, odnosno prema Republici Sloveniji i Mađarskoj. Dok je, s druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom – situacija nepromijenjena. To postaje vanjska granica Schengena.

“Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. ožujka 2023.”, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Što uvođenje Schengena znači za građane BiH?

Promjene se odnose na uvođenje Etias informacijskog sustava, koje je nekoliko puta bilo odgođeno.

Ako se uvede, građani koji nemaju državljanstvo neke od zemalja članica EU, morat će prije putovanja elektronski popuniti najavu za što će morati izdvojiti sedam eura. U najavu će unositi osobne i podatke o putnoj ispravi, a odgovorit će i na pitanja: jesu li su ranije boravili u EU i jesu li kažnjavani?

U najvećem broju slučajeva odgovor će zaprimiti odmah. Ono što je bitno naglasiti je da će dobiti potvrdu da mogu pristupiti graničnoj kontroli, što ne znači nužno da će im biti odobren ulazak. Uvjeti ulaska se određuju na samom graničnom prijelazu, tek kada fizički dođu na granični prijelaz između BiH i Hrvatske.

Odluku o uvođenju Etiasa (European Travel Information and Authorisation System) će donijeti nadležna tijela Europske unije.

Dubrovnik, koji je sad s Pelješkim mostom povezan s maticom zemljom ne bi trebao imati problema s novim pravilima Schengena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE