21.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 23 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiGradonačelnik Mato Franković nazočio svečanom otvaranju 15. Dubrovnik Foruma

Gradonačelnik Mato Franković nazočio svečanom otvaranju 15. Dubrovnik Foruma

Već tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum pod nazivom „A Quest for Balance in a World Disrupted“ održava se danas i sutra u Hotelu Dubrovnik Palace, a svečanom otvaranju u jutarnjim satima nazočio je i gradonačelnik Mato Franković.

Ovogodišnji Dubrovnik Forum svojim obraćanjem otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Vrijedi spomenuti kako se u ovoj prigodi nazočnima putem videolinka javio ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmytro Kuleba. 

Na petnaestom izdanju Foruma prisustvuju visoki nacionalni predstavnici, ministri vanjskih poslova država članica EU-a, NATO-a, OECD-a, država Jugoistočne Europe (Ukrajine, Gruzije, Moldove) kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija. Težište rasprave ovog puta biti će u fokusu aktualne kontinentalne, ali i globalne krize potaknute geopolitičkim, ekonomskim i informacijskim izazovima te ratom u Ukrajini koji su zadali snažan udarac konceptu i stabilnosti Europske unije i Međunarodne zajednice. Poseban naglasak biti će stavljen na međunarodni poredak temeljen na pravilima, na opskrbu energentima i na sigurnost hrane. Rasprava sudionika uključit će temu o trenutnim okolnostima i stanju na zapadnom Balkanu te izazove po pitanju vjerodostojnosti informacija. 

U sklopu konferencije koja se tradicionalno organizira uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u subotu 9. srpnja održat će se panel rasprave gdje će svoja izlaganja ali i moguće odgovore na trenutne globalne izazove iznijeti potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, europarlamentarke Sunčana Glavak i Željana Zovko, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE