22.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 23 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiPovijesni dan: potpisan ugovor za izgradnju pročistača otpadnih voda na Petki

Povijesni dan: potpisan ugovor za izgradnju pročistača otpadnih voda na Petki

Ukupno vrijedan 36 milijuna eura, pročistač otpadnih voda na Petki trebao bi s radom početi 2028. Rečeno je to danas na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Mato Franković, predsjednik uprave Vodovoda Lukša Marušić, član uprave Vicko Begović te Dušan Šešok, vlasnik tvrtke Iskra, koja je izvođača radova.

Lukša Matušić kazao je kako za Aglomeraciju Dubrovnik sad slijedi najskuplji i jako važan projekt.

-Ovo je napokon početak radova na novom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ugovor je potpisan, a rok izvođenja je 40 mjeseci. Izgubili smo godinu dana na dokazivanju ispravnosti naše odluke na javnoj nabavi, ali eto sad smo konačno tu. Postojeći uređaj ispod Petke građen je 70-ih godina i možemo reći da je odradio poprilično dobar životni vijek. Svjedoci ste kako je zadnje dvije ljetne sezone more čisto zato što taj uređaj mi uspješno to održavamo. Međutim, sretni smo što počinjemo s izgradnjom novog modernog uređaja koji će dugotrajno riješiti ono što je gradu kritično nedostajalo, rekao je Matušić te dodao kako će se gradit novi uređaj poviše hotela Splendid s podmorskim ispustom od 840 metara i s hidrotehničkim tunelom duljine 350 metara. 

-Danas nakon 53 godine od mog maturalnog putovanja, došao sam u Dubrovnik kako bih radio na realizaciji ovog važnog projekta, koji je nama u Iskri najvažniji projekt dosad jer se radi o Dubrovniku i jer je ovo jedan ekološki projekt. Dvije godine trajala je javna nabava. Imamo tim i siguran sam da možemo sve odraditi u roku kao što smo to napravili dosad. Dubrovnik je za nas referenca, ne zarada, istaknuo je Dušan Šešok, vlasnik Iskre.

Radovi bi trebali početi za godinu dana jer izvođač prije svega treba ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu za projekt. Uz glavnog izvođača, tvrtku Iskra, u timu su i Hidroinženjering, dubrovačka tvrtka Alfaplan građenje te splitski ELMAP, kojeg je Iskra kupila prošle godine.

Gradonačelnik Franković, rekao je kako je ovo još jedan od povijesnih dana u Gradu.

-Kako se potpisao ugovor za Aglomeraciju? Mogli bi Lukša, Vicko i ja napisati knjigu. Uspjeli smo unatoč svim problemima. Osobno sam išao kod premijera i molio ga da ubaci i Dubrovnik. On je prelomio i ubacio Dubrovnik, kao zadnji projekt Aglomeracije, a novi ni danas još nije raspisan.

Pročistač pitke vode, novi vodovodi, izgradnja kanalizacije, zacjeljivanje tunela na Srđu. Sve su to projekti Aglomeracije. Svi su bitni, ali ovaj zadnji nam je možda i najvažniji jer naš sadašnji uređaj je pred raspadanjem, a nad njim se dnevno bdije da se ne dogodi katastrofa. Novi pročistač je planiran za grad od 73 tisuće stanovnika, što bi trebalo biti dovoljno za nekih 5 do 6 generacija u budućnosti.

Zadnji smo započeli raditi, a među prvima ćemo završiti. Drago mi je da je tvrtka iz Slovenije dobila posao, jer je Ljubljana jedini europski grad koji je završio Aglomeraciju, a oni ih preporučavaju. Imamo kombinaciju dobrih tvrtki koje imaju znanje i umijeće da završe uspješno ovaj posao, istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je i da će kad radovi počnu to trajati oko dvije godine, a ni vizualno ni akustično neće baš biti ugodni, kao ni druga gradilišta.

Prethodni članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE