18.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaLifestyle2020. U RETROVIZORU/ Nikolina Farčić: meni je ova i ovakva godina...

2020. U RETROVIZORU/ Nikolina Farčić: meni je ova i ovakva godina trebala…

U sitno brojimo, i iako s dolaskom Nove godine 2021. neće biti riješeni problemi u kojima se svijet našao ove covid 2020. vjerojatno jedva čekate da je ostavimo za nama. Prepuna izazova, neizvjesnosti, ali i straha… Recite nam: Čemu vas je naučila – kako u privatnom, osobnom, tako i u poslovnom životu godina na izmaku?

Nikolina Farčić, privatna poduzetnica, jedna od najkreativnijih ljudi koji žive i rade u našemu Gradu će posve iskreno priznati: trebalo me je zaustaviti, da izađem…. iz čega, u što? Nadahnuto opisuje:

Ovo je godina koja je nas i cijeli svijet testirala na puno više toga od samog Covida. Testirala nam je smisao, vrijednosti, strpljenje, samokontrolu, izdržljivost, toleranciju, potencirala je zdrav razum naspram hrpe neutemeljenih gluposti koje su nam servirali nevjerni Tome, neuki, dobar dio medija i oni koji dvoje da Covid i njegove posljedice postoje.

Ovo je godina kojoj se nitko nije nadao, kako bi rekli na engleskom: I didn’t see it coming, koja je mnoge iznenadila, a istovremeno pojačala nadu na maksimum, posebno u onim najneizvjesnijim trenutcima u prvom lockdownu, dok smo još tapkali u Covid mraku.

Pazi što želiš. A stalno sam priželjkivala promjenu. Često bih se toga sjetila kroz ovu godinu jer svaka je Nova počinjala odlukama, obećanjima, željama koje bi dočekale sljedeću. Ono što vazda zaboravljamo, kad želimo promjene, je da one ne dolaze same od sebe, promjena je uvijek u nama. Meni je, bez obzira na sve negativne konotacije, ova godina trebala. Tek sam u njoj shvatila centrifugu u kojoj sam se vrtila. Napokon je sve stalo da mogu izaći. O svom iskustvu s Covidom već sam sve izgovorila. Posložilo me na način da sam sebi važna. U toj ste borbi sami sa sobom jer ni vaši najbliži ne mogu vam pomoći. Ponovit ću koliko sam zahvalna na brizi i pažnji u bolnici.

U kontekstu gospodarskog roller coastera, odnosno bolje reći gospodarske nizbrdice i nužnih mjera donesenih za očuvanje zdravlja i zdravstvenog sustava, argumentirani zahtjevi za kompenzacijskim mjerama tražili su onu istu ravnotežu i nužno balansiranje u smislu potpore realnom sektoru. Svako odbijanje takvih zahtjeva samo je duboko nerazumijevanje činjenice da smo u ovome svi zajedno. Povezani, uvjetovani, neizbježni. Nerazumijevanje stvara nepoželjnu mentalnu distancu, za razliku od one fizičke i poželjne.

Zašto sam optimistična? Ja potpuno i beskrajno vjerujem u čovjeka. Cjepivo je najbolje od čovjeka, a cijepljenje je povjerenje istome. Dok neki čekaju i žive u iluziji da će se sve vratiti na staro neki su odlučili boriti se znanjem i mijenjati svijet. Ja u to ne vjerujem samo u ovo čarobno doba godine kad se sve čini lakšim jer je u dnevnom boravku okićen bor sa svjećicama koje sam kupila na divnom putovanju, ja vjerujem sa svakim jutrom, sa svakim pozivom na 0609000, sa svakim manjim brojem oboljelih, da smo tu jedni za druge u godini koja nam testiranjem solidarnosti, razuma i osjećaja samo provjerava jesmo li naučili lekciju ili ćemo je ponavljat i u novoj…sve je na i u nama, pa i taj osjećaj bliskosti s drugima i kada im nismo blizu. 😍

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE