VIJESTI
05.07.2013 u 16:49

Na korist svih
Prvi adrenalinski park u županiji otvara svoja vrata

Večeras će se u konavoskom selu Poljica održati svečanost povodom otvaranja velikog adrenalinskog i zabavnog parka, prvog takvog na području naše županije. Bračni par Helena i Roger Schlachter, oboje turistički vodiči te vlasnici turističke agencije, ali i roditelji troje djece od kojih dvoje sa teškoćama u razvoju, već dugo rade na ovom projektu. Prvi motiv za ovu veliku investiciju bila je preporuka liječnika iz Zagreba kako naša djeca trebaju što češće odlaziti u park ovakve vrste, a drugi motiv je i činjenica da ovakva ponuda našoj županiji definitivno nedostaje, u što smo se uvjerili preko posla, kaže nam gospođa Helena.


komentara  41

U Poljicima je danas užurbano. Ravnaju se podloge, postavljaju sprave, a sve povodom otvaranja za javnost, koje će malo kasniti jer su se mnoge nepredviđene stvari dogodile. No u slijedeći ponedjeljak adrenalinski park će konačno otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Na pitanje kako su se odlučili upustiti u tu investiciju Helena nam je odgovorila svojom osobnom pričom.

Ja sam dijete Grada. Moj otac je poginuli branitelj. Mati mi je Primorka. Ja  i sestra smo odrasle u Dolima. Moj muž je arhitekt po struci, a kad je birao završni rad u Francuskoj mogao je izabrati između 10 radova u Europi, koji su poznati po arhitekturi, o kojem će raditi završni rad. Kako mu je majka podrijetlom Hrvatica, iz znatiželje je izabrao Dubrovnik.  Stigao je ovdje, oduševio se, i ostao živjeti tu. U početku nije znao ni jezik. Radio je kao vodič, za agencije. Tako smo se upoznali jer sam i ja radila kao vodič. Osnovali smo svoju agenciju i bavimo se uglavnom incentive putovanjima.

U braku smo pet i po godina, imamo troje djece. S tim da  su dvoje starijih, naša dva sina, djeca sa posebnim potrebama. Naš petogodišnji Filip boluje od autizma, mlađi Danijel ima tri i pol godine boluje od ADHD-a  uz autistične elemente. Ni jedan ni drugi ne govore, imaju proremećenu motoriku. Danijel ima visoku inteligenciju. Za njegovo maleno tijelo mozak mu je previše razvijen, što utječe na niz procesa u tijelu i uzrokuje razne poteškoće. Kalista Marija ima godinu i pol dana. Za sad je zdrava, testiranja ne pokazuje nikakve znakove bolesti.

Kad smo primijetili da sa djecom nešto nije uredu vodili smo ih u Zagreb u Klaićevu, gdje je s njima radio cijeli tim stručnjaka. Kad su postavili dijagnozu, rečeno nam je da nam hitno treba tim stručnjaka u Dubrovniku, koji će svakodnevno raditi s njima po par sati, da bi danas – sutra mogli biti koliko – toliko samostalni. Među ostalim su nam savjetovali su nam da ih što češće vodimo u adrenalinske parkove jer su oni iznimno korisni za djecu sa teškoćama u razvoju.

Dubrovnik, kao ni cijela naša županija, a kako kaže Helena ni cijela Dalmacija do sada nisu imali niti jedan ovakav park, pa njihova djeca, ali i mnoga druga djeca sa sličnim problemima u razvoju nisu imali gdje "vježbati". Helena se ne želi zaustaviti samo na parku, čiji će sadržaji za obitelji koja imaju djecu sa teškoćama u razvoju biti skroz besplatni, nego planira organizirati i posebne grupne terapije.

Djeca sličnih dijagnoza imaju slabo razvijenu motoriku, a s tim povezano i slabo razvijene govorne funkcije. Snalaženje u adrenalin parku pomaže im da se usredotoče na više razina i da razvijaju pokrete, a s tim je usko povezan i razvoj govora. Mi smo svašta pokušavali, preko udruga koje rade s takvom djecom, ali u Dubrovniku prvo nema dovoljan broj stručnjaka, a nije bilo nikakve šanse da se nekom javnom inicijativom napravi ovakav park. Odlučili smo to napraviti sami.

Samo jedna defektologinja specijalizirana je za rad s autistima gospođa Gordana Martinović, koja radi u gruškoj školi, a u poslijepodnevnim satima djecu prima na individualne terapije. Jako je teško kod nje dobiti termin, makar i samo jednom tjedno. Mi ćemo, ako bude još malo sreće, s njom dogovoriti suradnju da ona ovdje vodi besplatne grupne terapije za djecu s teškoćama u razvoju.

Pokušavamo iz Zagreba dovesti još jednu mladu defektologinju s impresivnim životopisom, koju bismo za stalno zaposlili s istim ciljem. Također jednu smo sinjorinu poslali na izobrazbu za "floor time". To je jedna od najuspješnijih terapija za djecu sa motoričkim i govornim smetnjama, koja se trenutno izvodi u Zagrebu po cijeni od 120 kuna po satu.

Vjerujte ja znam obitelji koje tri puta tjedno putuju u Zagreb i plaćaju takve terapije za svoju djecu, a doma žive o kruhu i vodi. Zato ćemo mi to imati ovdje u ponudi i to besplatno.

Potporu za ovaj dio programa dao nam je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Kad govorimo o investicijama, uz njih vežemo duge birokratske procese,  komplikacije, papirologiju, sporost državne uprave, no adrenalinski park u Konavlima kao da je svojom plemenitom namjerom izbjegao cijeli kaos  državne administracije.

Moram reći da smo imali puno sreće. Sva vrata na koja smo kucali su nam se širom otvorila. Moram zahvaliti Županiji, Gradu i Općini Konavle koji su nas u svemu podržali, a posebno ću izdvojiti Mara Kristića, županijskog pročelnika koji nas je sam pronašao i samoinicijativno ponudio pomoć. On je s nama bio rame uz rame tijekom cijelog ovog procesa. Ne znam kako bi mu se zahvalili, kaže Helena.

Ideja je bila napraviti samo jedan mali adrenalinski park za vježbu, ali ideje su počela frcati i to se pretvorilo u ova 3,5 hektra. Zemlju nam je ustupio moj najbolji prijatelj, koji ima oko 13 hektara zemlje na ovom području. Nadam se da će se park u budućnosti proširiti na svih 13 hektara.

HBOR, nas podržava povoljnim kreditom, uz uvjet da sami financiramo 25% ukupne investicije, što smo mi napravili. Za sad je ova investicija vrijedna oko milijun kuna, a zaposlit ćemo puno više ljudi nego što smo u početku mislili. Negdje oko dvadesetak. Mještani Poljica sretni su da se ovdje nešto radi, a s nekima od njih već smo dogovrili i poslovnu suradnju. I sami se namjeravamo uskoro preseliti u Poljice.

Osim što će biti na usluzi obiteljima sa djecom s poteškoćama u razvoju, ovaj park značajno će nadopuniti i turističku ponudu Konavala i cijele županije. Uz dio za visinsko penjanje i spuštanje, uskoro na Poljice stiže i velika montažna multifunkcionalna dvorana za sve vrste sportova, dvorana sa labirintom sa preprekama, pet velikih trampulina i dječja igraonica na otvorenom i zatvorenom. Tu je i veliki poligon za paintball, a moći će se učiti tehnika mačevanja, kao i gađanje u metu s lukom i strijelom. Brojne će agencije profitirati otvaranjem ovog parka jer ...

Turisti koji dolaze organizirano putem incentive  aranžmana traže sve vrhunsko: hotel, hranu, izlete, i naravno avanturističke pothvate za team building. Do sada bismo ih odveli na Lokrum, dali im kajake, organizirali potezanje konopa i tako. Jednom riječju katastrofa. Sad ćemo im ponuditi nešto novo i drugačije, objašnjava nam Helena dok nadgleda završne radove pred otvaranje.

Večeras će se u parku održati svečanost za uzvanike, a  u slijedeći ponedjeljak svi zainteresirani moći će uživati u blagodatima ovog parka.


Katarina Fiorović FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

u

   

rodriguezhenrietta 05.05.15 u 01:44
ti treba kredit? kontaktirajte nas danas putem našeg e-pošte (rodriguezhenriettaloan@hotmail.com)

   

hilarynkem 11.04.15 u 15:37
Zdravo,Ovo je obavijestiti javnost da je g Hilary Nkem, privatni kredit zajmodavac ima otvori finansijski priliku za svakoga u potrebi bilo koje financijske pomoći. Mi dati kredit na 2% kamatne stope za pojedince, firmi i kompanija pod jasan i razumljiv uslovima i stanju. kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (hilarynkem@outlook.com)

   

Harry Fragnad 27.07.14 u 02:00
Ja sam gospodin sreće agent odbora svemira. zajmodavci su certificirani lenders. Jeste li gubljenja spavati noću ne brinući kako da biste dobili legitiman zajam zajmodavac? Jeste li grizu nokte jer su odlomljeni, a ti ne može platiti? Umjesto da se tuče, javite nam se na kraju njegova noć jezerca zajam stručnjaci su kako bi zaustavili loše kreditne povijesti pronaći rješenje koje je naša misija, nudimo kredite po kamatnoj stopi od 2%, a broj u rasponu od 3000 do 100 milijuna u bilo valuta u svijetu, nude kredite na sve kategorije osoba, tvrtki, poslovnih udruga i osobni zajmovi, pojedinaca i investitora u nekretnine,bi kredite po vrlo niskoj cijeni i umjerene cijene, ja sam certificirani, registrirani i legitimna i da je u kontaktu s preko ovih mailova: harryfragnad@outlook.com

   

Harry Fragnad 27.07.14 u 02:00
Jeste li u potrazi za poslovni kredit? osobni zajam, kuća kredit, auto kredit, studentski kredit, debt consolidation zajam, nezaštićen kredita, poduzetnički kapital, itd. .. Ili ste bili odbio kredit banke ili financijske institucije iz bilo kojih razloga. Ja sam Harry Fragnad, privatni zajmodavac, kreditiranje poduzeća i pojedinaca u niskom i pristupačne kamatnu stopu od 2% kamatne stope. Ako vas zanima? Kontaktirajte nas danas na harryfortune@outlook.com, harryfragnad@outlook.com i dobili svoj kredit danas ok ..

   

24hourloanservice 17.06.14 u 11:31
Dobrodošli na 24hour zajam uslugaJeste li pokušali dobiti kredite od banaka, bez uspjeha? Hitno treba novac kako bi se iz duga? Treba novac za proširenje ili osnivanje vlastitog posla? Dobiti zajam od jednog od britanskih vodećih kredita tvrtkama. 24hour zajam usluga je jedan od najvećih osigurani krediti poduzećima u Velikoj Britaniji i naše prijateljske i iskusnog osoblja su u stanju obraditi Vaš zahtjev brzo i učinkovito. Možete posuditi više od bilo rok od 1 do 25 godina i posuditi bilo koji iznos od £ 2000 na £ 50.000.000,00 za bilo koju svrhu. Za više informacija, obratite se putem e-maila: 24hourloanservice@gmail.comPozdraviLarry Fox

   

Dubrovnik-Ljilja 16.06.14 u 15:07
Bravo i svaka cast...

   

willia1432 16.06.14 u 03:43
Ponuda pouzdan kredit! Ovdje je prilika za one u financijskom problemu i onih koji žele financijski zamah u svom životu, dajemo iz kredita po vrlo povoljnoj kamatnoj stopi od 2%, daju mi se sve vrste kredita kako bi se narod iz financijskog stresa. Mnogi pate i treba pomoći da se poboljša njihov životni status, mnogi su bez posla i potrebna financijska pomoć za pokretanje posla, mnogima treba financijsku pomoć očistiti svoje račune i dugove. Ovdje je mudra odluka za vas sada. Naša ponuda zajam je unsecured kredita, što znači da nema kolateralne uključeni.Kao tražitelj kredita imate pravo podnijeti zahtjev za kredit sa sljedećim kontakt u nastavku. Ime: William WilsonE-mail: century.kredit@hotmail.comPozdrav,Wilson William Kredit.

   

rateecatlet 01.03.14 u 09:09
 Pažnja, Prijavite se za brz i povoljan zajam isplatiti račune i početi novi financijski svoje projekte na najjeftinije kamatnoj stopi od 3%. Nemojte da nas kontaktirate danas putem: rateecatletloanfirm01@gmail.com s iznosa kredita potrebnog kao naše minimalne ponude kredita je 1.000,00 bilo izbora kredita amount.I sam certificirani, registrirani i čitljiv lender.You možete kontaktirati me i danas, ako ste zainteresirani za dobivanje ovog kredit, kontaktirajte me za više informacija o procesu kredita, proces poput uvjetima kredita i uvjetima i načinu kredit će se prenijeti na vas. Trebam vašu hitan odgovor, ako ste zainteresirani. NAPOMENA: Svi odgovori treba proslijediti: rateecatletloanfirm01@gmail.com za brzu obradu. Hvala ti,

   

mata 06.07.13 u 02:12
Bravo i lijepo da svi podržavaju.

prethodna / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / sljedeća
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija