VIJESTI
05.07.2013 u 16:49

Na korist svih
Prvi adrenalinski park u županiji otvara svoja vrata

Večeras će se u konavoskom selu Poljica održati svečanost povodom otvaranja velikog adrenalinskog i zabavnog parka, prvog takvog na području naše županije. Bračni par Helena i Roger Schlachter, oboje turistički vodiči te vlasnici turističke agencije, ali i roditelji troje djece od kojih dvoje sa teškoćama u razvoju, već dugo rade na ovom projektu. Prvi motiv za ovu veliku investiciju bila je preporuka liječnika iz Zagreba kako naša djeca trebaju što češće odlaziti u park ovakve vrste, a drugi motiv je i činjenica da ovakva ponuda našoj županiji definitivno nedostaje, u što smo se uvjerili preko posla, kaže nam gospođa Helena.


komentara  41

U Poljicima je danas užurbano. Ravnaju se podloge, postavljaju sprave, a sve povodom otvaranja za javnost, koje će malo kasniti jer su se mnoge nepredviđene stvari dogodile. No u slijedeći ponedjeljak adrenalinski park će konačno otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Na pitanje kako su se odlučili upustiti u tu investiciju Helena nam je odgovorila svojom osobnom pričom.

Ja sam dijete Grada. Moj otac je poginuli branitelj. Mati mi je Primorka. Ja  i sestra smo odrasle u Dolima. Moj muž je arhitekt po struci, a kad je birao završni rad u Francuskoj mogao je izabrati između 10 radova u Europi, koji su poznati po arhitekturi, o kojem će raditi završni rad. Kako mu je majka podrijetlom Hrvatica, iz znatiželje je izabrao Dubrovnik.  Stigao je ovdje, oduševio se, i ostao živjeti tu. U početku nije znao ni jezik. Radio je kao vodič, za agencije. Tako smo se upoznali jer sam i ja radila kao vodič. Osnovali smo svoju agenciju i bavimo se uglavnom incentive putovanjima.

U braku smo pet i po godina, imamo troje djece. S tim da  su dvoje starijih, naša dva sina, djeca sa posebnim potrebama. Naš petogodišnji Filip boluje od autizma, mlađi Danijel ima tri i pol godine boluje od ADHD-a  uz autistične elemente. Ni jedan ni drugi ne govore, imaju proremećenu motoriku. Danijel ima visoku inteligenciju. Za njegovo maleno tijelo mozak mu je previše razvijen, što utječe na niz procesa u tijelu i uzrokuje razne poteškoće. Kalista Marija ima godinu i pol dana. Za sad je zdrava, testiranja ne pokazuje nikakve znakove bolesti.

Kad smo primijetili da sa djecom nešto nije uredu vodili smo ih u Zagreb u Klaićevu, gdje je s njima radio cijeli tim stručnjaka. Kad su postavili dijagnozu, rečeno nam je da nam hitno treba tim stručnjaka u Dubrovniku, koji će svakodnevno raditi s njima po par sati, da bi danas – sutra mogli biti koliko – toliko samostalni. Među ostalim su nam savjetovali su nam da ih što češće vodimo u adrenalinske parkove jer su oni iznimno korisni za djecu sa teškoćama u razvoju.

Dubrovnik, kao ni cijela naša županija, a kako kaže Helena ni cijela Dalmacija do sada nisu imali niti jedan ovakav park, pa njihova djeca, ali i mnoga druga djeca sa sličnim problemima u razvoju nisu imali gdje "vježbati". Helena se ne želi zaustaviti samo na parku, čiji će sadržaji za obitelji koja imaju djecu sa teškoćama u razvoju biti skroz besplatni, nego planira organizirati i posebne grupne terapije.

Djeca sličnih dijagnoza imaju slabo razvijenu motoriku, a s tim povezano i slabo razvijene govorne funkcije. Snalaženje u adrenalin parku pomaže im da se usredotoče na više razina i da razvijaju pokrete, a s tim je usko povezan i razvoj govora. Mi smo svašta pokušavali, preko udruga koje rade s takvom djecom, ali u Dubrovniku prvo nema dovoljan broj stručnjaka, a nije bilo nikakve šanse da se nekom javnom inicijativom napravi ovakav park. Odlučili smo to napraviti sami.

Samo jedna defektologinja specijalizirana je za rad s autistima gospođa Gordana Martinović, koja radi u gruškoj školi, a u poslijepodnevnim satima djecu prima na individualne terapije. Jako je teško kod nje dobiti termin, makar i samo jednom tjedno. Mi ćemo, ako bude još malo sreće, s njom dogovoriti suradnju da ona ovdje vodi besplatne grupne terapije za djecu s teškoćama u razvoju.

Pokušavamo iz Zagreba dovesti još jednu mladu defektologinju s impresivnim životopisom, koju bismo za stalno zaposlili s istim ciljem. Također jednu smo sinjorinu poslali na izobrazbu za "floor time". To je jedna od najuspješnijih terapija za djecu sa motoričkim i govornim smetnjama, koja se trenutno izvodi u Zagrebu po cijeni od 120 kuna po satu.

Vjerujte ja znam obitelji koje tri puta tjedno putuju u Zagreb i plaćaju takve terapije za svoju djecu, a doma žive o kruhu i vodi. Zato ćemo mi to imati ovdje u ponudi i to besplatno.

Potporu za ovaj dio programa dao nam je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Kad govorimo o investicijama, uz njih vežemo duge birokratske procese,  komplikacije, papirologiju, sporost državne uprave, no adrenalinski park u Konavlima kao da je svojom plemenitom namjerom izbjegao cijeli kaos  državne administracije.

Moram reći da smo imali puno sreće. Sva vrata na koja smo kucali su nam se širom otvorila. Moram zahvaliti Županiji, Gradu i Općini Konavle koji su nas u svemu podržali, a posebno ću izdvojiti Mara Kristića, županijskog pročelnika koji nas je sam pronašao i samoinicijativno ponudio pomoć. On je s nama bio rame uz rame tijekom cijelog ovog procesa. Ne znam kako bi mu se zahvalili, kaže Helena.

Ideja je bila napraviti samo jedan mali adrenalinski park za vježbu, ali ideje su počela frcati i to se pretvorilo u ova 3,5 hektra. Zemlju nam je ustupio moj najbolji prijatelj, koji ima oko 13 hektara zemlje na ovom području. Nadam se da će se park u budućnosti proširiti na svih 13 hektara.

HBOR, nas podržava povoljnim kreditom, uz uvjet da sami financiramo 25% ukupne investicije, što smo mi napravili. Za sad je ova investicija vrijedna oko milijun kuna, a zaposlit ćemo puno više ljudi nego što smo u početku mislili. Negdje oko dvadesetak. Mještani Poljica sretni su da se ovdje nešto radi, a s nekima od njih već smo dogovrili i poslovnu suradnju. I sami se namjeravamo uskoro preseliti u Poljice.

Osim što će biti na usluzi obiteljima sa djecom s poteškoćama u razvoju, ovaj park značajno će nadopuniti i turističku ponudu Konavala i cijele županije. Uz dio za visinsko penjanje i spuštanje, uskoro na Poljice stiže i velika montažna multifunkcionalna dvorana za sve vrste sportova, dvorana sa labirintom sa preprekama, pet velikih trampulina i dječja igraonica na otvorenom i zatvorenom. Tu je i veliki poligon za paintball, a moći će se učiti tehnika mačevanja, kao i gađanje u metu s lukom i strijelom. Brojne će agencije profitirati otvaranjem ovog parka jer ...

Turisti koji dolaze organizirano putem incentive  aranžmana traže sve vrhunsko: hotel, hranu, izlete, i naravno avanturističke pothvate za team building. Do sada bismo ih odveli na Lokrum, dali im kajake, organizirali potezanje konopa i tako. Jednom riječju katastrofa. Sad ćemo im ponuditi nešto novo i drugačije, objašnjava nam Helena dok nadgleda završne radove pred otvaranje.

Večeras će se u parku održati svečanost za uzvanike, a  u slijedeći ponedjeljak svi zainteresirani moći će uživati u blagodatima ovog parka.


Katarina Fiorović FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 14.12.15 u 14:27
Sve sami idiot do idiota (osim billyboba)komentira. Naše dame nikako ne propuštaju prigodu se naći u ovako probranom društvu. Kako im i dolikuje.

   

tufina 14.12.15 u 13:52
Javi se gradonačelniku,osobno!

   

gerardsanchez 14.12.15 u 10:20
Pozdrav, ja sam gospodin Gerard Sanchez, privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme priliku kredita. Trebate li hitan zajam očistiti svoje dugove ili vam je potreban kapital zajam za poboljšanje vašeg poslovanja? Jeste li bili odbijen od strane banaka i drugih financijskih agencija? Trebate li konsolidacija zajam ili hipoteku? Ne tražite više, jer mi smo tu za sve svoje financijske probleme u prošlosti. Mi kreditnih sredstava pojedincima kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili je potrebna novca za platiti račune, da ulagati u poslovanje po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij obavijestiti vas da smo pružiti pouzdan i korisnica pomoći i da će biti spremni da vam ponuditi kredit. Tako nas kontaktirate danas putem e-maila na: (gerardsanchezloan@gmail.com)

   

Dubrovnik-Ljilja 22.10.15 u 11:00
Ma koji su ovo na komentarima danas - Dubrovniknet - izbrisite !!!

   

khalifa 22.10.15 u 09:10
Jeste li poslovni čovjek ili žena? Trebate li novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za podmirenje vaš dug ili isplatiti Vašeg računa ili početak lijep posao? Trebate li novac za svoj projekt? Nudimo osigurani krediti za bilo koji iznos i bilo gdje u svijetu (pojedinci, poduzeća, nekretnina i pravne osobe) u našoj stopi od 2% izvrsne. Za odgovore aplikacija i poslati više informacija na sljedeću e-mail adresu: (khalifafinancialcompanies@gmail.com)

   

24hourloan 20.09.15 u 01:39
Trenutno Izdavanje Out financija i kreditne24hour zajam usluga je jedan od najvećih osigurani zajmovi tvrtkama u Velikoj Britaniji, a naše ljubazno i iskusno osoblje u mogućnosti obraditi vaš zahtjev brže i učinkovitije. Vi svibanj posuditi preko bilo koji termin od 1 do 25 godina i posuditi bilo koji iznos od £ 2.000 do £ 50.000.000,00 za bilo koju svrhu. Uz niske kamatne stope od 3% na sve dijelove svijeta. Aplikacija je dostupna za prijavitelje koji su 18 godina i iznad.Za više informacija, molimo kontaktirajte putem e-maila: 24hourloanservice2011@gmail.compozdraviLarry Fox

   

Phil0009 23.08.15 u 00:36
Hitno kredit ponuda na 3 % kamate , da se prijave i dobiti svoj kredit danas. Kontaktirajte nas danas na philloanfirm2@yahoo.com ili philloanfirm2@hotmail.com

   

peter12 21.07.15 u 14:52
Ja sam Peter Simon, legitiman i renomirani novac zajmodavca. Mi posuditi sredstva kako bi pojedincima u potrebi finansijske pomoći, dajemo kredit za ljude koji imaju loše kreditne ili je potrebna novca za platiti račune, da investiraju na poslovanje.Jeste li u potrazi za kredit? moraš da ne brinem, jer ste na pravom mjestu i ponuditi kredit na niskim kamatna stopa od 4% pa ako ste u potrebi za kredit Želim da mi samo kontaktirati putem ovog e-mail adresu: peterloanfirm@outlook.com

   

Phil Howard 13.05.15 u 16:08
Hello Dear aplikantDa li vam je potreban kredit?Jeste li u potrebi financijski?Jeste li crni navedenu iz vašeg banaka?Da li vam je potrebna poslovni kredit?Možemo vam poslužiti uz bilo koju vrstu kredita vam je potrebno.Kontaktirajte nas još danas na philloanfirm2@yahoo.com tako da možemo pobrinuti za vas vrlo dobro.Mi smo tu da vam poslužiti cijeli dan, jer radimo 24 sata dnevno 6 dana u tjednu.Kontaktirajte nas danas za hitnu kredita,E-mail 1: philloanfirm2@yahoo.comPhil Howardson

   

Phil Howard 13.05.15 u 16:08
Hello Dear aplikantDa li vam je potreban kredit?Jeste li u potrebi financijski?Jeste li crni navedenu iz vašeg banaka?Da li vam je potrebna poslovni kredit?Možemo vam poslužiti uz bilo koju vrstu kredita vam je potrebno.Kontaktirajte nas još danas na philloanfirm2@yahoo.com tako da možemo pobrinuti za vas vrlo dobro.Mi smo tu da vam poslužiti cijeli dan, jer radimo 24 sata dnevno 6 dana u tjednu.Kontaktirajte nas danas za hitnu kredita,E-mail 1: philloanfirm2@yahoo.comPhil Howardson

prethodna / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / sljedeća
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija