LIFESTYLE
24.06.2018 u 20:06

PREDSTAVLJAMO: čini vam se da je restauracija monoton posao? Matea Milat se ne slaže s vama!

Diplomirana restauratorica Matea Milat u dubrovačkom Restauratorskom zavodu trenutačno "odrađuje" dvogodišnje stručno osposobljavanje za konzervatora – restauratora slika na različitim nositeljima. Zašto se i kad odlučila za taj poziv, što je naučila tijekom fakulteta i ne dosadi li joj satima strpljivo i precizno otkrivati što je na umjetničkim djelima sakriveno zbog patine vremena, otkrila je u razgovoru koji slijedi.


komentara  12

Ja sam Matea Milat, imam 25 godina. Rođena sam i živim u Dubrovniku. Nakon što sam završila srednju, Umjetničku školu Luke Sorkočevića, upisala sam Umjetničku akademiju u Splitu, smijer restauracija – konzervacija. Kao studentica ljeti sam bila zaposlena preko student servisa kao hostesa na Ljetnim igrama, a nakon završene četvrte godine fakulteta bila sam zaposlena i u Dubrovačkom restauratorskom zavodu na projektu restauracije Raspela iz Crkve sv. Ilara u Mlinima, za pomoćne restauratorsko – konzervatorske radove. Tijekom moje pete godine povremeno sam u Splitu radila u privatnoj Restauratorskoj radionici. Nakon završene pete godine i dobivene diplome primljena sam u Hrvatski restauratorski zavod na dvogodišnje stručno osposobljavanje - odgovara mlada Dubrovkinja na naš upit kako bi se predstavila.

Odluka da upiše restauraciju u njoj je sazrela tijekom srednje škole...

-  Da ću upisati restauraciju odlučila sam u srednjoj školi. Umjetnost, slikarstvo i kiparstvo su nešto što me oduvijek zanimalo, što volim raditi i u čemu sam oduvijek vidjela svoju budućnost. Isto tako volim povijest umjetnosti, volim čitati o umjetničkim djelima, o vremenu u kojem su nastajala, o načinu na koji su rađeni te o materijalima koji su korišteni. Za svoj maturalni rad, na sugestije mog profesora iz slikarstva, radila sam kopiju slike Vlaha Bukovca – fantazija. Jako mi se svidjelo istraživanje materijala i tehnologije nanošenja istih te povijesno umjetničko istraživanje. Tada sam odlučila da želim upisati restauraciju slika.

Upravo je to usmjerenje Mateu odvelo u Split.

- Budući u Dubrovniku nema smijer restauracije slika, odlučila sam se upisati na Umjetničku akademiju u Splitu, smjer restauracija – konzervacija štafelajnih slika i polikromiranog drva. Sa nastavom i znanjem kojeg sam stekla na fakultetu sam jako zadovoljna. Ponajviše sam zadovoljna profesorima na mome smjeru, koji su tijekom cijelog studija bili posvećeni prenijeti nam što više teoretskog znanja, ali i praktičnom radu, te su u meni stvorili veliku volju da se ozbiljno bavim rastauracijom. Također smo povremeno imali i organizirane terenske radove, od jednodnevih terena, do sedmodnevnih radionica na Visu te dvotjedne međunarodne radionice na Lopudu. Umjetnička akademija također često priređuje teorijsko-praktične restauratorske radionice s gostujućim predavačima, što je veoma korisno i inspirativno.

Strpljenje u radu, precizna ruka, otežava li posao restauratorima, sa strane bi se dalo zaključiti kako je riječ o povremeno dosadnom i monotonom poslu.

- Restauracija je spoj umjetničkih, prirodnih i humanističkih znanosti. Rad na umjetnini u mnogim fazama zahtijeva, istina, veliko strpljenje i preciznost, međutim imaju i faze rada kada moramo biti precizni, a brzi (naprimjer podstavljanje slike novim platnom, napinjanje slike na podokvir, lakiranje itd..). Rad restauratora također uključuje razna istraživanja, od povijesno umjetničkih do kemiskih analiza, a svaki zahvat i odluka u radu treba biti potkrijepljen brojnim probama. Za nas restauratore to je uzbudljiv posao koji zahtijeva stalno usavršavanje. Posao je multidiscipliran te se koriste sve raspoložive mogućnosti, različiti alati i tehnika, za bolje sagledavanje i proučavanje izvornih materijala umjetničkog djela. Kako napreduju znanost i tehnologija, tako napreduje i restauracija. Također, unapređuju se i materijali koji se koriste za restauraciju umjetnina.

Volim posao restauratora, nikad nije monoton. Svaka umjetnina je različita i ima različite probleme, prema tome i različita rješenja. Volim faze rada koje zahtijevaju preciznost i strpljenje, ali volim i izradu različitih proba i analiza. Drago mi je da će se za vrijeme odrađivanja mog stručnog osposobljavanja u dubrovačkoj restauratorskoj radionici realizirati uspostavljanje laboratorija za mikropresjeke. To će biti još jedan korak u multidisciplinarnosti redovitog restauratorskog rada u kojemu ću sudjelovati, što me iznimno veseli. 

O dvojbi ostati u većem gradu, Splitu ili se vratiti doma, u Grad, Matea će:

- Nakon završenog fakulteta imala sam opciju ostati u Splitu ili se vratiti u Dubrovnik, ali želja mi je bila vratiti se doma. Posla ima, mnoge umjetnine čekaju red za svoju restauraciju, ali naravno, uvijek je malo teže naći radno mjesto.

Koliko je nadahnjujuće raditi u prekrasnom Ljetnikovcu Stay?

- Rad u ljetnikovcu Stay, nastalom u kasno renesansnom razdoblju, pozitivno utječe na restauratorski rad obzirom da je i sam umjetnina. On pridonosi umjetničkom duhu u radionici i budi motivaciju u nama. Ugodno je doći na posao u tako lijepi ambijent.

Život u Gradu za mlade ljude? Zadovoljavajući ili osrednji? Ima li među prijateljima onih koji su napustili Hrvatsku?

Život u Dubrovniku volim, iako mislim da za mlade nije dovoljno sadržajan. Većina mojih prijatelja završila je fakultet te uspjela naći staž u svojoj struci u Dubrovniku, nadam se da će isto biti jednog dana i za posao. Međutim Dubrovnik je prije svega turistički grad, gdje je i najveća zarada. Dubrovnik je i skup, mladima je teško započeti samostalan život, iz toga razloga mislim da se mnogi okreću turizmu. Mladi ljudi s kojima se družim većinom su se vratili u Dubrovnik i dobili staž/posao u svojoj strucim. Međutim, istina je da su bolje ponude za posao izvan Hrvatske. Pod bolje, ne mislim samo na financijsku stranu, nego i na sadržaje i mogućnosti koje život vani pruža. 


L.C.

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 25.06.18 u 21:12
Ako je ovdje klima ljepša (valjda ugodnija?) zašto si ti Ljiljo, tako veliki stručnjak, otišla iz Hrvatske? U čemu je poanta poruke mladima? Da kokodaču...?

   

Dubrovnik-Ljilja 24.06.18 u 23:57
Jako lijepo. Ne znam zasto se uvijek pita malde ljude, pogotovo strucnjake , o tome da li bi isli van Dubrovnika. Jest, malo bi vise zaradili, ali bi placali i vece poreze. Takodjer, klima je ljepsa u Dubrovniku. U nase vrijeme nismo imali toliko sadrzaja, ali nisu nam ni falili. Mi smo imali koncerte po crkvama i uzivlai muziku na ljetnim taracama. Nismo imali bucni Revelin, nego simfonijske koncerte. Nismo imali elektronsku muziku, ali zato danas imamo dobar sluh. Ne znam sto fali mladim ljudima u Dubrovniku. Cak voze i skupa auta. Mislim da bi poanta ovog razgovora trebala biti da se mladi educiraju za ono sto vole i za sto su talentirani i da ima i drugi zivot osim afitavanja, sto je najlakse.

prethodna / 1 / 2 / sljedeća
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija