VIJESTI
05.07.2013 u 16:49

Na korist svih
Prvi adrenalinski park u županiji otvara svoja vrata

Večeras će se u konavoskom selu Poljica održati svečanost povodom otvaranja velikog adrenalinskog i zabavnog parka, prvog takvog na području naše županije. Bračni par Helena i Roger Schlachter, oboje turistički vodiči te vlasnici turističke agencije, ali i roditelji troje djece od kojih dvoje sa teškoćama u razvoju, već dugo rade na ovom projektu. Prvi motiv za ovu veliku investiciju bila je preporuka liječnika iz Zagreba kako naša djeca trebaju što češće odlaziti u park ovakve vrste, a drugi motiv je i činjenica da ovakva ponuda našoj županiji definitivno nedostaje, u što smo se uvjerili preko posla, kaže nam gospođa Helena.


komentara  41

U Poljicima je danas užurbano. Ravnaju se podloge, postavljaju sprave, a sve povodom otvaranja za javnost, koje će malo kasniti jer su se mnoge nepredviđene stvari dogodile. No u slijedeći ponedjeljak adrenalinski park će konačno otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Na pitanje kako su se odlučili upustiti u tu investiciju Helena nam je odgovorila svojom osobnom pričom.

Ja sam dijete Grada. Moj otac je poginuli branitelj. Mati mi je Primorka. Ja  i sestra smo odrasle u Dolima. Moj muž je arhitekt po struci, a kad je birao završni rad u Francuskoj mogao je izabrati između 10 radova u Europi, koji su poznati po arhitekturi, o kojem će raditi završni rad. Kako mu je majka podrijetlom Hrvatica, iz znatiželje je izabrao Dubrovnik.  Stigao je ovdje, oduševio se, i ostao živjeti tu. U početku nije znao ni jezik. Radio je kao vodič, za agencije. Tako smo se upoznali jer sam i ja radila kao vodič. Osnovali smo svoju agenciju i bavimo se uglavnom incentive putovanjima.

U braku smo pet i po godina, imamo troje djece. S tim da  su dvoje starijih, naša dva sina, djeca sa posebnim potrebama. Naš petogodišnji Filip boluje od autizma, mlađi Danijel ima tri i pol godine boluje od ADHD-a  uz autistične elemente. Ni jedan ni drugi ne govore, imaju proremećenu motoriku. Danijel ima visoku inteligenciju. Za njegovo maleno tijelo mozak mu je previše razvijen, što utječe na niz procesa u tijelu i uzrokuje razne poteškoće. Kalista Marija ima godinu i pol dana. Za sad je zdrava, testiranja ne pokazuje nikakve znakove bolesti.

Kad smo primijetili da sa djecom nešto nije uredu vodili smo ih u Zagreb u Klaićevu, gdje je s njima radio cijeli tim stručnjaka. Kad su postavili dijagnozu, rečeno nam je da nam hitno treba tim stručnjaka u Dubrovniku, koji će svakodnevno raditi s njima po par sati, da bi danas – sutra mogli biti koliko – toliko samostalni. Među ostalim su nam savjetovali su nam da ih što češće vodimo u adrenalinske parkove jer su oni iznimno korisni za djecu sa teškoćama u razvoju.

Dubrovnik, kao ni cijela naša županija, a kako kaže Helena ni cijela Dalmacija do sada nisu imali niti jedan ovakav park, pa njihova djeca, ali i mnoga druga djeca sa sličnim problemima u razvoju nisu imali gdje "vježbati". Helena se ne želi zaustaviti samo na parku, čiji će sadržaji za obitelji koja imaju djecu sa teškoćama u razvoju biti skroz besplatni, nego planira organizirati i posebne grupne terapije.

Djeca sličnih dijagnoza imaju slabo razvijenu motoriku, a s tim povezano i slabo razvijene govorne funkcije. Snalaženje u adrenalin parku pomaže im da se usredotoče na više razina i da razvijaju pokrete, a s tim je usko povezan i razvoj govora. Mi smo svašta pokušavali, preko udruga koje rade s takvom djecom, ali u Dubrovniku prvo nema dovoljan broj stručnjaka, a nije bilo nikakve šanse da se nekom javnom inicijativom napravi ovakav park. Odlučili smo to napraviti sami.

Samo jedna defektologinja specijalizirana je za rad s autistima gospođa Gordana Martinović, koja radi u gruškoj školi, a u poslijepodnevnim satima djecu prima na individualne terapije. Jako je teško kod nje dobiti termin, makar i samo jednom tjedno. Mi ćemo, ako bude još malo sreće, s njom dogovoriti suradnju da ona ovdje vodi besplatne grupne terapije za djecu s teškoćama u razvoju.

Pokušavamo iz Zagreba dovesti još jednu mladu defektologinju s impresivnim životopisom, koju bismo za stalno zaposlili s istim ciljem. Također jednu smo sinjorinu poslali na izobrazbu za "floor time". To je jedna od najuspješnijih terapija za djecu sa motoričkim i govornim smetnjama, koja se trenutno izvodi u Zagrebu po cijeni od 120 kuna po satu.

Vjerujte ja znam obitelji koje tri puta tjedno putuju u Zagreb i plaćaju takve terapije za svoju djecu, a doma žive o kruhu i vodi. Zato ćemo mi to imati ovdje u ponudi i to besplatno.

Potporu za ovaj dio programa dao nam je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Kad govorimo o investicijama, uz njih vežemo duge birokratske procese,  komplikacije, papirologiju, sporost državne uprave, no adrenalinski park u Konavlima kao da je svojom plemenitom namjerom izbjegao cijeli kaos  državne administracije.

Moram reći da smo imali puno sreće. Sva vrata na koja smo kucali su nam se širom otvorila. Moram zahvaliti Županiji, Gradu i Općini Konavle koji su nas u svemu podržali, a posebno ću izdvojiti Mara Kristića, županijskog pročelnika koji nas je sam pronašao i samoinicijativno ponudio pomoć. On je s nama bio rame uz rame tijekom cijelog ovog procesa. Ne znam kako bi mu se zahvalili, kaže Helena.

Ideja je bila napraviti samo jedan mali adrenalinski park za vježbu, ali ideje su počela frcati i to se pretvorilo u ova 3,5 hektra. Zemlju nam je ustupio moj najbolji prijatelj, koji ima oko 13 hektara zemlje na ovom području. Nadam se da će se park u budućnosti proširiti na svih 13 hektara.

HBOR, nas podržava povoljnim kreditom, uz uvjet da sami financiramo 25% ukupne investicije, što smo mi napravili. Za sad je ova investicija vrijedna oko milijun kuna, a zaposlit ćemo puno više ljudi nego što smo u početku mislili. Negdje oko dvadesetak. Mještani Poljica sretni su da se ovdje nešto radi, a s nekima od njih već smo dogovrili i poslovnu suradnju. I sami se namjeravamo uskoro preseliti u Poljice.

Osim što će biti na usluzi obiteljima sa djecom s poteškoćama u razvoju, ovaj park značajno će nadopuniti i turističku ponudu Konavala i cijele županije. Uz dio za visinsko penjanje i spuštanje, uskoro na Poljice stiže i velika montažna multifunkcionalna dvorana za sve vrste sportova, dvorana sa labirintom sa preprekama, pet velikih trampulina i dječja igraonica na otvorenom i zatvorenom. Tu je i veliki poligon za paintball, a moći će se učiti tehnika mačevanja, kao i gađanje u metu s lukom i strijelom. Brojne će agencije profitirati otvaranjem ovog parka jer ...

Turisti koji dolaze organizirano putem incentive  aranžmana traže sve vrhunsko: hotel, hranu, izlete, i naravno avanturističke pothvate za team building. Do sada bismo ih odveli na Lokrum, dali im kajake, organizirali potezanje konopa i tako. Jednom riječju katastrofa. Sad ćemo im ponuditi nešto novo i drugačije, objašnjava nam Helena dok nadgleda završne radove pred otvaranje.

Večeras će se u parku održati svečanost za uzvanike, a  u slijedeći ponedjeljak svi zainteresirani moći će uživati u blagodatima ovog parka.


Katarina Fiorović FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

DOBRI_ZUMBO 26.10.16 u 12:10
Ljuljo, javi se čovjeku još danas.

   

henriettapaul 25.10.16 u 15:34
Trebate kredit? Jeste li muškarac ili žena, a vi trebate kredit za povećanje vašeg poslovanja ?? Da li treba kapital za početak poslovanja? Bez obzira na vaše kreditne probleme moglo biti, ovdje dolazi tvoju pomoć, koliko smo ponuditi kredite za pojedince i tvrtke na niske i pristupačne kamatna stopa. Kontaktirajte nas već danas na (chosenloanfirm@gmail.com)

   

henriettapaul 25.10.16 u 15:34
Trebate kredit? Jeste li muškarac ili žena, a vi trebate kredit za povećanje vašeg poslovanja ?? Da li treba kapital za početak poslovanja? Bez obzira na vaše kreditne probleme moglo biti, ovdje dolazi tvoju pomoć, koliko smo ponuditi kredite za pojedince i tvrtke na niske i pristupačne kamatna stopa. Kontaktirajte nas već danas na (chosenloanfirm@gmail.com)

   

leonardo 13.10.16 u 01:14
Kraju godine zajam ponuda .. kraja godine zajam ponuda ..Ja sam Leonardo Sanche, zajam zajmodavac, ja posuditi novac za pojedince ili tvrtke koje žele uspostaviti profitabilan posao, a to je razdoblje stare dugove i žele platiti. Mi pružamo sve vrste kredita možete uvijek sjetiti, mi smo za privatne i državne zajmove, uz zajam kamatne stope od 2%.Kontaktirajte nas s našim vrućim e-mail adresu: (sanchezloanfirm@gmail.com) Vaša sreća je naša briga.(SANCHEZLOANFIRM)

   

leonardo 04.09.16 u 22:35
Jeste li u potrebi za kredit? Želite li biti financijski stabilna? Ili želite proširiti svoje poslovanje? Nudimo poduzeća kredit, auto kredit, poslovni kredit, osobni zajam i Božić kredit? smo dati kredit na vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2% trajnu udobnost, koja je po dogovoru. Ova ponuda je otvoren za sve, molimo Vas da nas kontaktirate putem našeg e-maila na (sanchezloanfirm@gmail.com)

   

FremanFinance 18.06.16 u 23:10
Trebate li kredit? Jeste li u dugovima? Želite li pokrenuti posao i treba kapital? Trebate kredita ili financiranje iz bilo kojeg razloga? Imate nisku kreditnu rezultat i ti su nalaz je teško dobiti kredit od lokalnih banaka i ostalih financijskih institucija? Da li vam je potreban kredit ili iz bilo kojeg razloga? Vaša pomoć je napokon ovdje nudimo sredstva kao što su:a) osobni zajam, obrazovanje, hipotekeb) Business Start-up i širenje poslovanja.c) debt consolidationNudimo kredit na niske kamatne stope od samo 2% i bez kreditne provjeriti, naše usluge su brze i vrlo pouzdan kao što su krediti odobreni u roku od 12 sata od primjene, nudimo s minimalnom rasponu od 2000 do maksimalno 10 milijuna €, krediti se nude samo na osobe iznad 18 godina starosti ako zainteresirani za naše uslug

   

FremanFinance 18.06.16 u 23:09
Ima li netko ovdje tko je u potrebi za kredit? ako da pokuša da nas kontaktirate putem e-maila na FREEMANLOANFINANCE@GMAIL.COM kao što smo trenutno nude kredite za svakoga po povoljnim i pristupačnim kamatnu stopu od samo 2%. Naše usluge su vrlo brz i pouzdan kao što su 100% zajamčeno za dobivanje vašeg kredita od nas nakon što vrijede. Molimo Vas da nas kontaktirate sada kao što smo ponuditi od 2000 € do maksimalno 5.000.000 €, krediti se nude svima u cijelom svijetu. Kontaktirajte nas još danas i dobiti svoj povoljan kredit.

   

mariahoffman 15.06.16 u 22:14
Jeste li u potrazi za kredit? vi ste na pravo mjesto za svoj kredit rješenja upravo ovdje! Global Finance Limited davati kredite tvrtkama i pojedincima na niske i pristupačne kamatnu stopu od 2%. molimo da nas kontaktirate putem e-maila putem hoffmanmaria91@gmail.comApplication Data1) Puno ime:2) Država:3) Adresa:4) Država:5) Spol:6) Bračni status:7) Zanimanje:8) Broj telefona:9) Trenutni položaj u mjestu rada:10) Mjesečni prihod:11) Iznos kredita je potrebno:12) trajanje kredita:13) Namjena kredita:14) Religija:15) Jeste li primijenjena prije:16) Datum rođenja:Hvala.

   

gerardsanchez 01.04.16 u 00:31
Vai jums ir nepieciešams kredīts, lai starta savu biznesu? mēs piedāvājam aizdevumu procentu likmi 2% līdz individuālo un korporatīvo organizāciju sazinieties ar mums šodien, izmantojot savu e-pastu (gerardsanchezloan@gmail.com)

   

khalifa 08.02.16 u 12:06
Dobar dan svima.Trebate kredit? Jeste li u dugovima? Trebaš za početak poslovanja i kapitala? Trebate li kredite ili financiranje iz bilo kojeg razloga? Vaša pomoć je napokon ovdje i dajemo kredite nikome u jeftine i pristupačne stopa od 2%, ako se zainteresirani molimo kontaktirajte nas danas: khalifafinancialcompanies@gmail.com i dobiti kredite danas.Naša usluga je brza i pouzdana, krediti odobravaju se u roku od 3 sata nakon primjene. Nudimo kredite od najmanje 2.000 do maksimalno 10 milijuna eura. Certificirani smo i vaša privatnost je 100% siguran sa nama. Nema više brige o svoje kredite ili financiranje i kontaktirajte nas danas putem e-maila (khalifafinancialcompanies@gmail.com) i dobiti odobrenje instant kredit danas.

prethodna / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / sljedeća
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija