KULTURA
12.10.2019 u 20:34

Na Lokrum su ga donijeli Šarlota i Maksimilijan, a nakon duge tišine opet će se oglasiti

Rijetki instrument na Lokrum stigao je u 19. stoljeću, kad je otok bio u vlasništvu nadvojvode Maksimilijana Habsburškoga i njegove supruge Šarlote, koji su ga kupili 1859. i na njemu uredili svoju rezidenciju. Na njemu se sviralo i u vrijeme prijestolonasljednika Rudolfa, a kasnije  je bio premješten u kapelicu sv. Navještenja. Uz angažman Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku i financiranje Društva prijatelja dubrovačke starine zahtjevnu restauraciju physharmonike s Lokruma izvela je najstarija hrvatska radionica za izradu orgulja i harmonija Heferer iz Zagreba. U ponedjeljak će na njemu koncert održati Pavao Mašić, izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji i orguljaš crkve sv. Marka u Zagrebu.


komentara  0

Glazbalo o kojemu je riječ zapravo je physharmonika koja se smatra pretečom harmonija (harmoniuma). Physharmonika se konstruirala sa slobodno titrajućim jezičcima koji su zvuk proizvodili pomoću potisnoga zraka. Jedan od najznamenitijih graditelja physharmonike bio je bečki graditelj orgulja, harmoniuma i klavira Jacob Deutschmann (1795.-1853.) koji je izradio i ovaj lokrumski primjerak.

Koncertno predstavljanje restauriranoga harmonija s otoka Lokruma održat će se u ponedjeljak, 14. listopada u 18 sati u Biskupskoj palači u Dubrovniku.

Uz uvodnu riječ koncert će održati Pavao Mašić, izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji i orguljaš crkve sv. Marka u Zagrebu te stručnjak za muziciranje na povijesnim instrumentima.

Na programu će biti djela autora: L. Vierne, A. Guilmant, L.-J. Lefébure-Wély, S. Karg-Elert, F. Dugan.

Želja je Dubrovačke biskupije javnosti predstaviti izvedene restauratorske radove i podsjetiti na vrijednost ovoga rijetkoga glazbala kao dijela dubrovačke glazbene baštine 19. stoljeća. Predstavljanje organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik povodom 160. obljetnice pomorske nesreće austrijskoga bojnoga broda Triton te kupnje Lokruma od strane nadvojvode Maksimilijana.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
lero_noc_kazalista
KULTURA
0      14|11|19 u 17:41
Lerove dvije predstave u Noći kazališta
bukovac03
KULTURA
0      14|11|19 u 16:52
Osnovna škola Cavtat u znaku Vlaha Bukovca
literat00
KULTURA
0      14|11|19 u 14:31
Predstavljen jubilarni deseti "Literat"
RENATA_ZLATKOVIC
KULTURA
0      14|11|19 u 11:27
Knjiga naše sugrađanke Renate Zlatković u finalu za nagradu FUL KULTURNO
sorgo
KULTURA
0      14|11|19 u 09:06
RADIONICA SORGO: Sorkočevićeva glazba se vraća doma, u njegovu palaču

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija