VIJESTI
11.10.2019 u 12:19

Plaće učitelja u Hrvatskoj su 40 posto niže od onih u Sloveniji

Unatoč njihovu visokom obrazovanju, plaće nastavnika u brojnim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, u pravilu ne prate stupanj obrazovanja učitelja i profesora, otkrilo je međunarodno istraživanje koje je proveo Paylab, kojeg je dio i servis MojaPlaća. Ovi podaci posebno su zanimljivi u kontekstu aktualnog štrajkadomaćih prosvjetnih djelatnika, koji je uslijedio nakon što je Vlada RH odbila zahtjeve školskih sindikata za povećanjem plaća u sustavu obrazovanja od 6%.


komentara  0

Najviše zarađuju profesori na fakultetima

Prema strukturi obrazovnog sustava, najviše plaće imaju profesori na fakultetima i sveučilištima, a najniže djelatnici u predškolskom odgoju.

Konkretnije, prosječna plaća sveučilišnog profesora u Hrvatskoj iznosi 1.240 eura*, što je zarada slična onoj liječnika. Nastavnici u srednjim školama mjesečno uprihode 799 eura, osnovnoškolski učitelji 802 eura, dok odgojitelji u predškolskim ustanovama iz mjeseca u mjesec na račun primaju iznos od 730 eura.

Među promatranim zemljama,najviše plaće u prosvjeti imaju Finci. Na sjeveru Europe profesori na fakultetima imaju prosječne plaće od 2.764 eura (+123% u odnosu na Hrvatsku), srednjoškolski profesori 2.705 eura (+239%), učitelji u osnovnoj školi 2.300 eura (+189%) dok odgojitelji mjesečno zarade 1.934 eura (+165%).

Hrvatski prosvjetni djelatnici potplaćeni su i u odnosu na kolege iz Slovenije. Pa tako, sveučilišni profesori u Sloveniji mjesečno uprihode 1.653 eura (+33%), profesori u srednjim školama 1.135 eura (+42), osnovnoškolski učitelji 1.153 eura (+44%) i odgojitelji 1.019 eura (+40).

 


dubrovniknet team/IZVOR: MojaPlaća

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija