KULTURA
10.10.2019 u 14:06

ZNANSTVENA KNJIŽNICA JOŠ DOSTUPNIJA Predstavljen digitalni repozitorij ZDUR

Znanstvena knjižnica predstavila je digitalni repozitorij ZDUR koji je korak prema boljoj dostupnosti koja je neophodna za doba gdje se jako puno stvari pretražuje na internetu. ZDUR je počeo s radom početkom 2019. a dostupan je preko mrežnih stranica Dubrovačkih knjižnica. Rezultat je višegodišnjih projekata digitalizacije i sadrži naslove iz više vrijednih zbirki starih knjiga, periodike, inkunabula i rukopisa Znanstvene knjižnice koje predstavljaju dubrovačku i hrvatsku kulturnu baštinu.


komentara  0

- Jako smo sretni što danas možemo predstaviti digitalni repozitorij, skračenog naziva ZDUR, koji je inače osmislila naša ravnateljica Jelena Bogdanović, a početna su slova Znanstvena Dubrovnik, Repozitorij, a i sama riječ zdur označava glasnika. On je rezultat višegodišnjeg rada na digitalizacijskim projektima u Znanstvenoj knjižnici. Knjižnice inače imaju ulogu čuvanja kulturne baštine, a upravo digitalizacija je najbolji načina kako očuvati građu, a istovremeno i javnosti učiniti dostupnom - kazala je voditeljica Znanstvene knjižnice Paula Raguž.

- Ovo će najviše pomoći ljudima koji trebaju i vole čitati stare novine, jer sada je moguće pretraživanje po punom tekstu. Što god tražili iz novina od prije 100 godina sada je to lakše, ne mora se doći u knjižnicu i listati uvezane novine - dodala je.

Za sada su na repozitoriju dostupna: dva naslova novina, to su Prava Crvena Hrvatska i Narodna svijest, zatim oko 80 naslova šaljivih, karnevalskih listova, šest inkunabula od toga je najpoznatija ona od Jurja Dragišića, jedan naslov iz 16. stoljeća i jedna knjiga Ruđera Boškovića. U tijeku je skeniranje kataložnih listića zbirki starih i rijetkih knjiga: Collegium Ragusinum, Antiqua i Pozze Katić.

Na repozitoriju je radilo troje djelatnika Dubrovačkih knjižnica i vanjski suradnik. Da biste pristupili ZDUR-u potrebno je prethodno pristupiri stranici Dubrovačkih knjižnica.


E. Jelić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
lero_noc_kazalista
KULTURA
0      14|11|19 u 17:41
Lerove dvije predstave u Noći kazališta
bukovac03
KULTURA
0      14|11|19 u 16:52
Osnovna škola Cavtat u znaku Vlaha Bukovca
literat00
KULTURA
0      14|11|19 u 14:31
Predstavljen jubilarni deseti "Literat"
RENATA_ZLATKOVIC
KULTURA
0      14|11|19 u 11:27
Knjiga naše sugrađanke Renate Zlatković u finalu za nagradu FUL KULTURNO
sorgo
KULTURA
0      14|11|19 u 09:06
RADIONICA SORGO: Sorkočevićeva glazba se vraća doma, u njegovu palaču

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija