KULTURA
18.09.2019 u 11:44

4U4K: brojke i slova za veliki projekt u Konavlima

Projekt je nastao na temelju izrazito pozitivnih dosadašnjih iskustava Erasmus-programa razmjene stručnjaka i studenata iz područja konzervacije i restauracije tekstila te kao takav predstavlja prvi međunarodni projekt zaštite tekstilnih umjetnina na području Hrvatske pokrenut suradnjom stručnjaka s domaćih i stranih sveučilišta. Uz Sveučilište u Dubrovniku, projekt su organizirala tri partnerska sveučilišta University of Applied Arts Vienna (Austrija), University of Technology, Arts, Sciences, CICS – Köln (Njemačka), Hungarian University of Fine Arts (Mađarska) u suradnji s Muzejima i galerijama Konavala.


komentara  0

U Zavičajnom muzeju Konavala i Sveučilištu u Dubrovniku održava se međunarodni projekt konzervacije i restauracije 4 Universities 4 Konavle – Implementing collection care project od 16. do 20. rujna 2019. godine.

Projekt su, uz Sveučilište u Dubrovniku, organizirala tri partnerska sveučilišta University of Applied Arts Vienna (Austrija), University of Technology, Arts, Sciences, CICS – Köln (Njemačka), Hungarian University of Fine Arts (Mađarska) u suradnji s Muzejima i galerijama Konavala. Pod vodstvom iskusnih stručnjaka neki od studenata navedenih Sveučilišta provode mjere zaštite, očuvanja i prezentiranja naše bogate kulturne baštine u skladu s načelima konzervatorsko-restauratorske struke.

U četvrtak, 19. rujna, od 10 do 12 sati, znanstvenici, stručnjaci i studenti pozivaju predstavnike medija u Zavičajni muzej Konavala da prisustvuju grupnim radovima na očuvanju naše kulturne baštine.

Projekt je podijeljen u različite tematske cjeline koje obrađuju tri radne grupe sastavljene od studenata i profesora iz Hrvatske i inozemstva. Dvije grupe bave se očuvanjem radova i vezova zbirke Jelke Miš i lutaka u Muzeju pod vodstvom Katalin Orosz (Mađarska) i Peters Laura (Njemačka). Treća grupa pod voditeljstvom Tanje Kimmel (Austrija) riješila je problem izložbenog postava s naglaskom na različite metode izlaganja dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih muzejskih predmeta.

Cilj ovoga projekta bio je ukazati na važnost uključivanja lokalne zajednice, sveučilišta i međunarodnih institucija u zajedničkom cilju očuvanja baštine koja predstavlja kulturni identitet našega kraja, a čije je vrijednosti potrebno sačuvati za buduće generacije.

Projekt je nastao na temelju izrazito pozitivnih dosadašnjih iskustava Erasmus-programa razmjene stručnjaka i studenata iz područja konzervacije i restauracije tekstila te kao takav predstavlja prvi međunarodni projekt zaštite tekstilnih umjetnina na području Hrvatske pokrenut suradnjom stručnjaka s domaćih i stranih sveučilišta. Važno je spomenuti kako je studij Odjela za umjetnost i restauraciju na Sveučilištu u Dubrovniku jedinstven u Hrvatskoj i široj regiji po tome što nudi obrazovanje i specijalizaciju za konzervator - restauratora tekstila.

U nastojanju da se konzervatorsko-restauratorska struka afirmira u kulturnoj javnosti, projekt restauracije 4 Universities 4 Konavle – Implementing collection care project predstavlja primjer uspješne prakse međuinstitucionalne suradnje u očuvanju baštine kroz praktični rad studenata u funkciji razvoja novih znanja, vještina i sposobnosti te stjecanja neizmjernog iskustva suradnjom sa stranim stručnjacima i kolegama na terenu.

Zavičajni muzej Konavala koji djeluje u sklopu ustanove Muzeji i galerije Konavala jedinstveni je muzej u Hrvatskoj koji čuva bogatu etnografsku zbirku autentičnih predmeta konavoskoga kraja. Posebnu vrijednost ima ostavština Vezilačke udruge Cavtat koja je djelovala u Cavtatu do Drugog svjetskog rata pod vodstvom Jelke Miš. Zbirku čine mnogobrojne uzornice narodnoga veza na papirnatim podlogama iz Hrvatske i susjednih zemalja koje je Jelka Miš marljivo prikupljala i dokumentirala.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija