POLITIKA
07.09.2019 u 21:13

Dubravka Šuica povjerenica Europske komisije za proširenje?

Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica trebala bi biti nova europska povjerenica za proširenje u Europskoj komisiji kojoj će na čelu biti Ursula von der Leyen koja bi konačnu raspodjelu resora trebala predstaviti u utorak, objavio je u subotu sarajevski list Dnevni Avaz. Za Šuicu je Avaz naveo kako je do sada bila dopredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH i Kosovo, te da je snažna zagovornica proširenja, kao i Hrvatska.


komentara  0

Prema popisu kojega je objavio Avaz, Austriju će u Europskoj komisiji predstavljati Johannes Hahn, koji bi trebao biti povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo. Didier Reynders iz Belgije trebao bi biti povjerenik za proračun i ljudske potencijale, dok je Bugarka Marija Gabriel navedena kao povjerenica za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Iz Cipra u Europskoj komisiji trebala bi biti Stella Kyriakides i voditi resor zdravlje i sigurnost hrane. Margrethe Vestager iz Danske bi trebala biti potpredsjednica Europske komisije.

Španjolac Josep Borell zamijenit će Federicu Mogherini na poziciji visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Estonka Kadri Simson predviđena je za povjerenicu međunarodne suradnje i razvoja, a Finkinja Jutta Urpilainen na čelu gospodarstva i financija, poreza i carina. Francuskinja Sylvie Goulard trebala bi biti na čelu resora konkurencije. Za Grka Margaritisa Schinasa nije naveden resor.

Mađar László Trócsányi trebao bi biti povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, a Irac Phil Hogan na čelu resora trgovine. Novi povjerenik za unutarnju trgovinu, industriju trebao bi biti Talijan Paolo Gentiloni, a Latvijac Valdis Dombrovskis povjerenik za energetiku unije. Najmlađi povjerenik, 29-godišnji Litavac Virginijus Sinkevičius predložen je za povjerenika u resoru istraživanje, znanost i inovacije. Luksemburžannin Nicolas Schmit kandidiran je za povjerenika za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržište kapitala. Maltežanka Helena Dalli trebala bi voditi odjel pravosuđa, zaštite potrošača i jednakosti spolova, tvrdi Dnevni Avaz.

Nizozemac Frans Timmermans, koji je predložen za potpredsjednika bi trebao biti povjerenik za klimatske promjene. Poljsku bi u Europskoj komisiji trebao predstavljati Janusz Wojciechowski na čelu povjerenstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Povjerenica za regionalnu politiku je Porugalka Elisa Ferreira, a Čehinja Věra Jourová povjerenica za vladavinu zakona i temeljna prava.

Rumunjska nije još bila dostavila svoj prijedlog za Europsku komisiju, a prazno je mjesto i iz Ujedinjenog Kraljevstva koje je najavilo da neće slati nikoga jer namjerava izići iz EU-a prije nego što nova Komisija preuzme dužnost. Slovak Maroš Šefčovič bi trebao kao povjerenik baviti sigurnosti unije, a Slovenac Janez Lenarčič bi trebao biti povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo. Švedska političarka Yiva Johansson trebala bi u Europskoj komisji biti povjerenica za zapošljavanje, socijalna prava, vještine i mobilnost rada, objavio je Dnevni Avaz.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija