VIJESTI
16.07.2019 u 11:28

Općina Smokvica treba platiti 624 000 kuna da bi im Država darovala zemljište za stanove za mlade

Načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić na svom je FB profilu objavio status u kojem objašnjava svojim sumještanima zašto Općina uza svu dobru volju neće moći izgraditi stanove za mlade obitelji. Naime, državno zemljište, koje je nekad bila općinsko, država ne može pokloniti općini bez naknade jer njime "gospodare" Hrvatske šume. Stoga su od Općine Smokvica, nakon što je ona izradila svu potrebnu dokumentaciju iz Zagreba zatražili naknadu od 624 367,36 kuna, koja je otprilike jednaka 40 postotnom iznosu ukupnog godišnjeg proračuna ove općine. U nastavku donosimo njegovo priopćenje u cijelosti.


komentara  0

"Općina Smokvica podnijela je zahtjev za darovanje cca 20 000 m2 državne zemlje (koja je nekad bila općinska), u svrhu stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Sukladno zakonu sve radnje, koje prethodu samom činu darovanja, mora odraditi Općina, iako je riječ o državnoj zemlji. 

Tako je Općina izradila geodetski elaborat odvajanja građevinskog od ne građevinskog zemljišta. U postupku je utvrđivanja granica pomorskog dobra. Prikupili smo potvrde od raznih državnih tijela i ustanova.

Dosadašnji postupak je iziskivao određena financijska sredstva koje je Općina morala platiti, iako je riječ o državnoj zemlji, ali troškovi su bili podnošljivi sve do ovog posljednjeg. Tada dolazimo do najvećeg apsurda.

Zemljište je u vlasništvu države, ali s njim gospodare Hrvatske šume, te se kao takvo nalazi u šumsko-gospodarskom području. Dok je u šumsko-gospodarskom području ne može biti darovano. Za izdvajanje iz šumsko-gospodarskog područja potrebno je platiti naknadu koja se sastoji od:

NAKNADE ZA ŠUME, NAKNADE ZA ŠUMSKO ZEMLJIŠTE I NAKNADE ZA SMANJENJE OPĆEKORISNIH FUNKCIJA ŠUMA (što god to značilo),  a iznosi 624 367,36 kuna. Naknada koja je cca 40% izvornih prihoda Općine Smokvica?!?.

Naknadu treba platiti Općina Smokvica (za zemljište koje nije njezino) državi, kako bi država svoje zemljište darovala Općini Smokvica.

Država je bivše društveno vlasništvo kojim su gospodarile bivše Mjesne zajednice i Općine uzela sebi, zatim traži od Općina da plate suludo visoku naknadu kako bi im darovala zemlju koja je bila njihovo vlasništvo ?!? Možda bi to bilo razumljivo da se na tom mjestu nalazi vrijedna hrastova šuma, ali u ovom slučaju riječ je o mladoj borovini, makiji i niskom raslinju.
I onda se čudimo kako općine i gradovi ne ulaže u komunalu, vrtiće, i slično, a sami sebi naknade plaćamo ?!?, napisao je načelnik Općine Smokvica u svom postu, koji je potkrijepio i fotografijama rješenja Ministarstva poljoprivrede.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija