VIJESTI
16.07.2019 u 08:30

PELJEŠKI MOST Zapelo oko kredita kojim je Vlada trebala platiti 15 posto troškova

Predstavnici hrvatske Vlade već dulje pregovaraju s inozemnim kreditorima oko zatvaranja financijske konstrukcije dva velika infrastrukturna projekta. Jedan je Cestovno povezivanje juga Hrvatske, a drugi je autocesta od Osijeka do Belog Manastira, piše Jutarnji list.


komentara  0

Kod projekta Cestovnog povezivanja riječ je o financiranju 15 posto nacionalne komponente izgradnje mosta Pelješac i nove ceste preko Pelješca. Vrijednost projekta procijenjena je na 420 milijuna eura bez PDV-a, od čega Europska unija daje bespovratnih 357 milijuna. Preostalih nešto manje od 70 milijuna eura mora osigurati hrvatska država. U hrvatskoj Vladi ta su sredstva namjeravali osigurati povoljnim kreditom kod Europske investicijske banke (EIB). Moment se činio nikad povoljnijim jer se visina kamate procjenjuje na nekih 0,6 posto. Iz EIB-a su u više navrata javno poručivali da su spremni financirati taj projekt te su pregovori krenuli početkom godine.

Da sve dobro napreduje, potvrdila je i nakon razgovora s predstavnicima EIB-a ministrica Gabrijela Žalac u proljeće ove godine. No, potpuno neočekivano pregovori su zapeli. Naime, iz EIB-a je, tvrde naši sugovornici, kao uvjet za kredit stigao zahtjev za izradu studije o ekonomskoj isplativosti mosta. Zahtjev je iznenadio hrvatsku stranu s obzirom na to da je neovisna studija rađena prije apliciranja za sufinanciranje Europskoj komisiji. Tada je razmatrano pet mogućih rješenja i most je dobio najvišu ocjenu 5,89, što je dovoljno za sufinanciranje. Tu ocjenu prihvatila je i Europska komisija i Hrvatskoj dodijeljeno 85% bespovratnih potrebnih sredstava. Sada pak EIB, tvrde nam sugovornici, traži da uvjet za sufinanciranje mosta bude ocjena 7.

Više možete pročitati Ovdje.


Izvor: Jutarnji list

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija