LIFESTYLE
25.06.2019 u 17:01

CHRISTINA O Jahta na kojoj se nekoć davno zabavljala holivudska elita usidrena kod Lokruma

Christina O, 78-godišnja ljepotica, duljine 99 metara, usidrila se danas ispred otoka Lokruma. Nekoć je pipadala  grčkom brodovlasniku Aristotelu Onassisu, a njoj je uživala holivudska krema poput Marie Callas, bivše supruga ubijenog američkog predsjednika J.F. Kennedyja, Jackie Onassis, Richarda Burtona, Grace Kelly, Elizabet Taylor, Franka Sinatre. Poznata po svom vlasniku i njegovim gostima, ova je jahta svoju plovidbu svjetskim morima započela kao kanadski ratni brod. 


komentara  0

Christina O, svoju je plovidbu svjetskim morima započela 1943. godine. U jeku Drugog svjetskog rata naručila ju je i izgradila kanadska mornarica. Za vrijeme svoje ratne karijere ova je fregata sudjelovala u pratnji pomorskim konvojima tijekom bitke na Atlantiku, te u iskrcavanju savezničkih snaga na Normandiji.

Po završetku rata, kanadska je vlada brod proglasila viškom, te ga je za tadašnjih 34 tisuće dolara, kupio grčki brodovlasnik Aristotel Onassis. Grk poznat po braku s bivšom prvom damom SAD-a Jacky Kennedy, jahti je po svojoj kćeri, nadjenuo ime Christina O, a obnovu i prenamjenu broda uložio je tad nezamislivih 4 milijuna dolara. Jahta je obilovala luksuzom nepojmljivim za to doba, poput bazena ukrašenog mozaicima, koji se po potrebi pretvarao u plesni podij. 

Nakon Onassisove smrti 1975. obitelj je donirala jahtu grčkoj vladi s ciljem da se koristi kao predsjednički brod, a preimenovana je u Argo. Grčka vlada nije vodila brigu o brodu koji je ostavljen na milost i nemilost zubu vremena, te su je više puta pokušavali prodati.

Prvi put početkom 1990-ih za 16 milijuna dolara, drugi put 1996., kad ju je pokušao kupiti Alexander Blastos, koji je za njenu kupnju položio ček bez pokrića, za što je na kraju i uhićen.  Jahtu je konačno 1998. kupio prijatelj obitelji Onassis, John Paul Papanicolaou. Tad je joj je vraćeno i originalno ime Christina O, a brod je prošao rekonstrukciju vrijednu 50 milijuna dolara.

Christina O danas raspolaže luksuznom glavnom i osamnaest putničkih kabina, povezanih spiralnih stubištem. U usporedbi s modernim mega jahtama, njene kabine su puno manje, no zato raspolaže s grandioznim vanjskim palubama. Zadržan je i vanjski bazen ukrašen mozaikom, koji se i danas na dodir puce pretvara u plesni podij, a brodu je dodan i heliodrom. 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija