VIJESTI
24.06.2019 u 11:53

VIDEO: POTPIS TEŽAK 2 MILIJUNA EURA
DPDS i Zaklada Caboga Stiftung kreću u obnovu Kneževa dvora na Lopudu

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, Niko Kapetanić i upravitelj Zaklade Caboga Stiftung, Ivo Felner potpisali su danas Ugovor o poslovnoj suradnji, odnosno o donaciji 2 milijuna eura za obnovu jednoga od najljepših Kneževih dvora na dubrovačkom području, onome koji se nalazi na otoku Lopudu. Podsjetimo: DPDS je u svibnju kupio Knežev dvor na Lopudu od privatnih vlasnika, za što je izdvojeno 2 milijuna eura iz njihova budžeta, a izjava kako će se s obnovom pričekati dok se ne riješi financijska konstrukcija, motivirala je gospara Iva Felnera da novac planiran za jedan drugi veliki obnoviteljski zahvat u Gradu, preusmjeri prema ovom projektu. Kapetanić i Felner složili su se kako i DPDS i Zaklada djeluju na istim principima, zbog čega je dogovor tekao glatko i brzo.   


komentara  0

Prigodnoj svečanosti potpisivanja ugovora u prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine bili su nazočni i gradonačelnik Mato Franković, Denis Orlić, potpredsjednik i drugi predstavnici DPDS-a, te Gordana i Matko Vetma, vlasnici studija koji je napravio projekt obnove na temelju kojega je ishodovana i građevinska dozvola. Nakon uvodne riječi i podsjetnika kako je DPDS kupio Knežev dvor na Lopudu za što je izdvojeno 2 milijuna eura, Niko Kapetanić je rekao:

- Donacija Zaklade Caboga Stiftung od 2 milijuna eura bit će strogo namjenjena za obnovu Kneževa dvora na Lopudu, pa će obnova biti započeta već ove godine. Moram naglasiti kako je prije početka radova potrebno napraviti neke manje preinake projekta obnove, budući je on rađen tada za privatnog vlasnika i njegove potrebe, a sada je namjena javna. Teško je govoriti o preciznim rokovima kada će projekt biti gotov, ali iz iskustva obnove Kneževog dvora u Slanome i Pridvorju, mislim da je tri godine neko realno vrijeme - kazao je Kapetanić, naglasivši i kako DPDS obnavlja tvrđavu Sutvrač do koje se očekuje dovođenje električne energije, čime će Lopud doživjeti preporod kulturnih sadržaja i ponude na otoku, kako u turističkom smislu, tako i za domaće stanovnike.

Ivo Felner, upravitelj Zaklade Caboga Stiftung kojoj se dosad treba zahvaliti na obnovi Ljetnikovca Bunić Kaboga u Rijeci dubrovačkoj, palače u Braće Andrijića, te Biskupske palače u Gradu, istaknuo je kako mu se rijetko u životu događalo da se u suglasju nađu svi elementi bitni za zajedničke projekte.

- Kad sam pročitao kako je DPDS kupio Knežev dvor na Lopudu i da nemaju novac za obnoviti ga, nazvao sam kolege iz Uprave Zaklade i zatražio njihovu suglasnost da doniramo 2 milijuna eura koje smo bili namijenili za jedan drugi projekt koji je propao. Dali su mi odobrenje da razgovaram s DPDS-om čiji rad pratim i sve je ostalo išlo jako brzo. Imamo identičnu strategiju djelovanja, jedino što ulažemo i obnavljamo drukčije nekretnine - rekao je Felner, naglasivši kako je jako bitno da se građevina u koju se ulaže, voli i da joj se osigura održavanje u budućnosti što također košta. 

- U ovom slučaju se dogodila odlična kombinacija želja i mogućnosti, a to se u životu ne događa često.

Podsjetio je kako iza Zaklade stoji osoba kojoj je jako stalo do Dubrovnika te kako je njemu povjerena zadaća da novac donira na ispravan način i u projekte koji će služiti cijeloj zajednici.

Gradonačelnik Mato Franković je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što u Dubrovniku imamo ovakve dvije jake obnoviteljske snage koje omogućuju očuvanje i revitalizaciju arhitektonskog nasljeđa Dubrovačke Republike.

- Ovakve obnove u svakom slučaju puno znače za podizanje kvalitete turističke usluge na dubrovačkom području, ali i mogućnost disperziranja turista i smanjenje pritiska na povijesnu jezgru. Na ovakav se način posjetiteljima nude sadržaji izvan Grada koji ih na iznimno zanimljiv i kvalitetan način upoznavaju s našom baštinom i kulturom - kazao je. 

Dodao je i kako se nada da će veoma brzo biti riješen problem koji koči obnovu kuće u Ulici Ilije Sarake, te otvaranje osnovne škole koja će učenicima ponuditi lijepi prostor za školovanje.

 


L.Crnčević

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija