LIFESTYLE
22.06.2019 u 17:30

Maja Rilović Koprivec navodi knjige koje bi trebalo pročitati

“Čak i loše knjige su knjige i zbog toga su svete” napisao je Gunther Grass, pa tako i ja oduvijek čitam sve što mi dođe pod ruku i u vrlo rijetkim slučajevima ostavljam knjigu nepročitanu. Volim romane posebne strukture i životnih junaka, a glavna su mi vodilja u odabiru naslova preporuke prijateljica, kao i ja vrijednih čitateljica, pa se stoga i moj popis sastoji od knjiga koje zbog genijalnosti svojih autora nitko ne bi smio propustiti i onih koje su me posebno dotaknule - napisala je naša kolegica novinarka Maja Rilović Koprivec. Ovoga vikenda čitamo izbor njenih omiljenih knjiga.


komentara  0

Ali najprije obavezna lektira:

Lav Tolstoj: Rat i mir

"Ljudi se dijele u dvije vrste: jedni prvo misle, a zatim govore i rade, drugi prvo govore i rade, a tek zatim misle." Pa samo bi radi te rečenice vrijedilo pročitati  ovu obaveznu školsku lektiru. Rat i mir pun je takvih mudrosti, a galeriju likova i karaktera koju je on stvorio u Ratu i miru još nisam nigdje drugdje našla.  Budući da doma imam dva školarca koji kao i svi iz njihove generacije rastu okruženi multimedijom, naviknuti na stalni multitasking pa imaju poteškoća pratiti  'samo' linearni tekst, nadam se da će jednom kad budu dovoljno veliki pokušati doći do kraja ovog opsežnog romana. Puno se nauči.

Mihail Afanasjevič Bulgakov - Majstor i Margarita

Moskva 30-tih godina prošlog stoljeća, a isto ludilo. Čini li vam se da danas u Dubrovniku živimo u ovom Bugalkovom djelu? Zar nismo svi izgubljeni u toj fantastično-satiričnoj situaciji gdje ne živimo među susjedima nego među turistima, ne šetamo po vlastitom gradu nego gledamo prognozu dolaska kruzera hoćemo li na Stradun, ulice se urušavaju i zatvaraju, a problem nam je upitna ljepota bankomata... Kao u Majstoru i Margariti kada sve koji su došli u kontakt s Wolandom i njegovim suputnicima, progone kazne za njima svojstvene grijehe i slabosti i mi smo kažnjeni turizmom, gradilištima, novcem... 

Gunter Grass: Dok ljuštim luk

Već vremešni Grass u ovom je romanu priznao svoju esesovsku prošlost, mada  ga to nitko nije tražio. Prebirući po vlastitom sjećanju sloj po sloj, najfinijim jezikom, analizira svoj život i preispituje sjećanje.  Piše o nama i našem objektivnom ili selektivnom sjećanju koji živimo kako je netko napisao, "posljeratni mamurluk koji još traje"

Luko Paljetak: Miševi i mačke naglavačke

Svi koji su čitali ovu antologijsku zbirku dječijih pjesama trebaju je pročitati ponovno kao odrasli kako bi spoznali genijalan Paljetkov um. Treba se podsjetiti i od srca se nasmijati  uz Mačku koja je mnogo jela, Stonogu u trgovini, Mačke turističke vodičice i drugih naoko samo dječijih pjesama. Naročito je moramo dati u ruke djeci mi koji imamo čast živjeti u istom gradu i biti suvremenici velikog Luka Paljetka.

Orhan Pamuk: Zovem se crvena

Roman o ubojstvima i intrigama među dvorskim iluminatorima u Istanbulu 16. stoljeća.  Crtači imaju zadatak u slavu sultana oslikati knjigu koju ne smiju vidjeti jer se figurativna umjetnost kosi sa odredbama Islama, zbog čega su u smrtnoj opasnosti. Priča nastaje kada jedan crtač nestane, a pričaju je sami likovi  svatko iz svoga kuta gledanja, umjetnosti, ljubavi, religije, dok je čitatelj u jedinstvenoj poziciji da sastavlja ukupnu sliku svih tih arabeskno napisanih minijatura.

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši 

Roman s elementima krimića kojeg pričaju četiri različita aktera o nekom sadašnjem trenutku u autorovu rodnom Međimurju. O 'nemogućoj' ljubavi razočarane Milene i mladog Ciganina, iračkog Kurda koji je izgubio i sebe i mjesto s kojeg je otišao i ono u koje je krenuo, mladog policajca izgubljenog u licemjernom sustavu, a koji treba riješiti strašan zločin. Jednostavan je, lijep i suvremen jezik Kristiana Novaka, a roman mučan, ali najljepši.

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Priča o Eleni i Lili,  tako različitim, a nerazdvojnim prijateljicama  koju priča 60-godišnja Elena u trenutku  kada je Lila nestala.  Priča o odnosu i odrastanju dviju djevojčica, mladih, pa zrelih obiteljskih i zaposlenih žena, mogla bi bar dijelom biti priča o odrastanju svake žene. Treba je čitati tek kad se prijeđe 35. Elena Ferrante, tko god ona bila, divno piše.

Karl ove Knausgard - Moja borba

Ono što vrijedi za Elenu Ferrante vrijedi i za Kanusgarda u Mojoj borbi. On piše o svom odrastanju, ali iz muškog dijela svijeta. Knausgard piše o svom životu, o svojoj obitelji, braku, o svojoj djeci, svakodnevnici. Sve to detaljno opisuje i analizira bez imalo uljepšavanja pismom koje vas potpuno obuzme. Ispovijed u kojoj se povremeno potpuno prepoznate.

Stieg Larsson - Milenium trilogija -

Uzbudljivo, mračno, napeto od početka do kraja, divna asocijalna junakinja, malo pomaknuti junak. Svi koji vole trilere ne mogu ga pustiti iz ruke, naročito prvi dio Muškarci koji mrze žene.
 
John Wiliams: Stoner

Ovo je roman o jednom 'običnom' sveučilišnom profesoru koji živi običan život u koji ulaže puno truda i neizmjernu količinu ljubavi. Dirljivo, dirljivo djelo.

J.K. Rowling: Harry Potter

Ne treba posebno pisati zašto treba pročitati sve knjige fenomena Harry Potter, no izdvajam prve tri knjige hrvatskog izdanja zbog genijalnog prijevoda Zlatka Crnkovića. Na neprocjenjivu sreću hrvatskog čitatelja zbog Crnkovića uživamo u fantastičnim teriminima  iz svijeta čarobnjaka koje je osmislila J.K. Rowling.

Rafo Bogišić: Dnevnik vladike Deše

Pseudo-povijesni roman s najljepšim i najtoplijim opisom Konavala ikad napisanim. Tako se može opisati samo rodni kraj. KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
eduro_akcija
LIFESTYLE
0      14|11|19 u 15:11
Tvrtka EDURO ima odličnu vijest za kupce. Počeli su popusti!
masline4
LIFESTYLE
0      14|11|19 u 13:21
28 STABALA MASLINA Dio ulja iskoristit će se u školskoj kuhinji, a dio će biti darovan
primorje_zavicajna_kuca_04
LIFESTYLE
0      14|11|19 u 10:56
FOTO: Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja dobila uporabnu dozvolu
olujni_dir_naslovna
LIFESTYLE
0      13|11|19 u 17:30
FOTO: Južina pokazala sva svoja lica
pijavica
LIFESTYLE
0      13|11|19 u 15:38
VIDEO/FOTO: Pijavica na moru ispred Grada

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija