LIFESTYLE
23.05.2019 u 19:38

Kreativna Nikolina Farčić: 51,2 cm čistog čokoladnog užitka uz Orlandovu godinu

Zasladite se pravom mjerom, dubrovačkim laktom čokolade - poruka je kreativne Dubrovkinje, Nikoline Farčić, koja je uz Orlandovu godinu osmislila pakiranje mini čokoladica u ambalažu duljine 51,2 cm. Duljina Orlandovog desnog Lakta, ruke kojom drži mač, dubrovački lakat, stoljećima je bila dubrovačka mjera za tkaninu pa je tako i Orlando postao simbolom pravednosti tj. odsjecanja pravom mjerom. Nekadašnja mjera za tkaninu postala je u 2019. mjera za čokoladu, no to nije sve. Nikolina je osmislila kako će se, nakon što se pojedu čokoladice, zadržati uspomena na "dubrovački lakat čokolade".


komentara  0

Dubrovački lakat čokolade nastao je kao hommage pravoj mjeri. Unutar čokolade se nalazi kartonski uložak s dvojezičnim tekstom o Orlandu. Nakon što se odstrane perforacije za uspomenu ostane kartonska redalica duga 51.2 s pričom o Orlandu. Proizvod je prvi put promoviran kao poklon rađen po mjeri Grada Dubrovnika, za sve uzvanike na večeri od Kandelore. Zamišljen kao originalni dubrovački suvenir lansiran u godini Orlanda trebao bi zaživjeti i nakon nje kao gastro suvenir Dubrovnika koji komunicira njegovu materijalnu i nematerijalnu baštinu - pojašnjava Nikolina koja je dala izraditi i dva stalka rađena po mjeri, a koja su postavljena u Luži i na duty shopu u našoj zračnoj luci da bi se i na takav način privukla pažnja na proizvod, te ispričala priča i prezentirao sadržaj o Orlandu i Dubrovniku.

Pa, podsjetimo se priče:

Kao povijesna osoba Orlando je bio vazal franačkog kralja Karla Velikog. Njegova pogiblja 778. godine, od 11. st., zahvaljujući popularnom epu Pjesan o Rolandu (Chanson da Roland ), postaje simbol borbe Europljana protiv islamske dominacije na Mediteranu i poziv na rekonkvistu. Nije, stoga, slučajna legenda koju nam donose dubrovački kroničari o tome kako je Orlando pritekao u pomoć Dubrovniku dok ga je opsjedao saracenski gusar Spucent. Orlando je, navodno, pobijedio Spucenta kod Lokruma i zarobio ga, a iz zahvalnosti Dubrovčani su mu podigli počasni kip. No, povijesna je istina ipak drugačija. Dubrovnik u 14. i 15. stoljeću nadrasta okvire gradske komune postajući Republikom. On to postiže zahvaljujući mudrom diplomatskom odabiru ugarsko - hrvatskog kralja Žigmunda za svojeg zaštitnika. Zahvaljujući njemu Dubrovnik trgovački jača i teritorijalno se širi. Zbog povlastica i samostalnosti koju im je Žigmund darovao podižu gradski kar s isklesanim Orlandovim likom kao pravnim simbolom autonomije gradske vlasti koju štiti sam vladar. Dubrovački je kameni Orlando tako postao ponosan stjegonoša barjaka Svetog Vlaha i barjaka Libertas.

Osim uloge stupa srama, imao je Orlando i drugu praktičnu vrijednost, pa je kao simbol pravednosti tj. odsjecanja pravom mjerom, duljina Orlandova desnog lakta (51,2 cm) ruke kojom drži mač stoljećima bila dubrovačka mjera za tkaninu. Ista je bila urezana podno njegovih nogu. Trgovci su tako mjerili, rezali i prodavali oko Orlanda, na vazda živahnom trgu pred palačom Sponza u kojoj i dan danas stoji natpis:

Fallere nostra venant et falli pondera meque pondero cum merces ponderat ipse deus ili Naši utezi ne daju da se vara i bude prevaren. Kad mjerim robu, mene mjeri sam Bog.

Izvrsna ideja Nikoline Farčić u sebi objedinjuje sve što bi i inače trebali sadržavati autentični suveniri s pričama iz Grada. 


L.C.

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija