KULTURA
20.05.2019 u 12:29

Predavanje "Crkva nasred Place: Petilovrijenci kroz stoljeća"

Javno predavanje „Crkva nasred Place: Petilovrijenci kroz stoljeća“ održat će se u četvrtak, 23. svibnja u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Predavanje će održati povjesničarka umjetnost Ines Ivić, a predavanje organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.


komentara  0

Ovo predavanje želi približiti javnosti povijest jedne od važnih gradskih crkava na čije postojanje danas podsjeća samo naziv jedne od gradskih ulica. Crkva Petilovrijenaca izgrađena je na Placi (Stradunu) u 14. stoljeću (1363.) i posvećena trojici kotorskih mučenika Petru, Lovrijencu i Andriji (tzv. Petilovrijenci), a od 15. stoljeća bila je i sjedište bratovštine krojača. Ta je stara crkva u potpunosti srušena u strašnome potresu 1667. i počela se obnavljati 1677. godine gradnjom zapravo nove crkve u baroknome stilu.

Na predavanju će se na temelju pisanih, vizualnih i arheoloških izvora koje je predavačica obradila otkriti kako se stara crkva gradila i razvijala kroz stoljeća, a prvi će put biti riječi i o novoj baroknoj crkvi Petilovrijenaca izgrađenoj nakon Velike trešnje. Da je ta nova crkva ostala sačuvana do danas, bila bi važan korak u razvoju barokne umjetnosti na istočnoj obali Jadrana jer je riječ o prvoj baroknoj crkvi kružnoga tlocrta kod nas. Nažalost, nikada posve dovršena crkva srušena je 1801. godine da bi se na njezinu mjestu izgradila palača Sorkočević, a oltar u spomen na sv. Petra, Lovrijenca i Andriju (Petilovrijence) izgrađen je u katedrali Gospe Velike u čijemu se Moćniku čuvaju i njihove relikvije. Na temelju arhivskih istraživanja crkve Petilovrijenaca prikazat će se tadašnja dubrovačka građevinska produkcija te otkriti nova imena ljudi koji su sudjelovali u poslijepotresnoj obnovi Grada.

Ines Ivić (1990.) je povjesničarka umjetnosti i doktoradica na Srednjoeuropskome sveučilištu (Central European University) u Budimpešti. Njezini istraživački interesi obuhvaćaju razmjenu umjetničkih ideja između dviju obala Jadrana, kulturnu povijest te štovanje svetaca kao izraze socijalnoga, političkog i vjerskog života. Između ostaloga, bavila se proučavanjem arhivskih izvora o razvoju dubrovačke umjetnosti u kasnome Srednjem vijeku.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija