KULTURA
18.05.2019 u 17:35

Najdraže knjige Ivane Medo Bogdanović

Reci mi što čitaš, reći ću ti tko si. Čvrsto vjerujemo u ovo načelo i zato ne odustajemo od rubrike koja promovira i slavi čitanje i knjige. U njoj se dosad "ogolilo" dosta naših sugrađana, ovoga puta svoj spisak izuzetno zanimljivih knjiga je napisala Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara.


komentara  0

1. Marguerite Duras: Hiroshima, ljubavi moja
Duras za vrijeme spisateljske krize piše nekoliko scenarija za art filmove pa je tako napisana i Hiroshima, priča o ljubavi između francuske glumice i japanskog arhitekta. Kroz njihov odnos, provlače se teme o ratu i miru, sjećanjima, zaboravu... iako je Duras poznatija po mnogim drugim djelima, Hiroshima mi je uspomena na Pariz iz fakultetskih dana jer sam u nekom malom šarmantnom nezavisnom kinu pogledala film. Nakon filma, knjiga je bila „must“ i do danas mi je ostala prva među TOP 10.

2. Gustave Flaubert: Madame Bovary
Emma Bovary je žena koja tragično završava jer se ne može pomiriti sa svojom svakodnevicom, svojim položajem u društvu, dosadnim mužem, glupim malograđanima, osrednjim životom...  smatra da je rođena za drukčiju sudbinu i nekoliko puta sam se bavila temom bovarizma tijekom studija francuskog jezika i književnosti.


3. Marcus Zusak: Kradljivica knjiga
Kad ugledam ovu knjigu doma na polici ili je vidim u izlogu, uvijek me kroz želudac probode neka bol, osjetim tugu koju sam osjećala čitajući o djevojčici koja je ostala bez obitelji u nacističkoj Njemačkoj. Nadu i optimizam tijekom ratnih strahota nalazi u knjigama koje pokušava spasiti od uništavanja i paljenja.


4. Nathaniel Hawthorne: Grimizno slovo
Glavna junakinja Hester snažna je i pametna žena koja je izložena pred stupom srama zbog preljubništva. Radnja se događa u kolonijalnom Massachussettsu gdje vladaju puritanci, konzervativci gdje se žene zbog grijeha kažnjavalo stigmatiziranjem pa je tako Hester nosila grimizno slovo A (adulteress). Ponekad, a nekako sve češće, vidimo da i danas slobodoumna i samosvjesna žena nije uvijek simpatična određenim skupinama društva.


5. Haruki Murakami:  Norveška šuma, Kad padne mrak, Poslije potresa
Jedne davne godine imala sam slobodno ljeto i sasvim slučajno pročitala Norvešku šumu i nakon nje pročitala još dosta njegovih djela.  Možda mi Murakami i nije sam po sebi za moj top 10 ali slobodno ljeto sigurno jest, pa mi se zato urezao u sjećanje.

6. Dario Harjaček: Sanjica Lacković
Dobila sam je za rođendan tijekom prošlih Igara od kolega koji su s oduševljenjem o njoj govorili. I stvarno, prvi vikend nakon kraja Igara sam je u hipu pročitala i oduševila se. Radi se o Darijevom debiju i s nestrpljenjem iščekujemo i druga djela.  Kako je Dario rekao, u knjizi se bavio pitanijima konzervativizma i konzervativne revolucije u suvremenom hrvatskom društvu.

7. Alice Munro: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak
Iznimno volim kratke priče, a Alice Munro ih genijalno piše. Piše o vezama iz djetinstva, ljubavnim odnosima, prijateljstvu, braku, seksu... o svakodnevici zapadnog društva danas ili u bliskoj prošlosti.

8. Salman Rushdie: Istok, zapad
Zbirka kratkih priča u kojima autor otkriva velike razlike i sličnosti između istoka i zapada (Indije i Engleske). Kako je i sam Rushdie migrant, vrlo snažno progovara o granicama, različitostima, pripadnosti domu, domovini...danas vrlo aktualnim temama.


9. Amos Oz: Među svojima
Djelo vrlo jasnog i jednostavnog stila pisanja, a istovremeno dojmljivih opisa. Najviše me se dojmila jer opisom života u kibucu piše o tome kako se čovjeka lako liši osobnih ambicija, želja, kako mu se uguši svaka mogućnost pobune, individualnosti...


10. Sonja Hodak i Mirela Holy: Komunikacijske (strategije) magije i Seth Godin: Plava krava
Kad sam se počela baviti odnosima s javnošću puno sam čitala stručne literature, i ovo su dvije knjige koje kroz duhovit i šarmantan način opisuju da u životu i poslu nema ničeg nužnijeg od komuniciranja i jasno dočaravaju kakav je život u komunikacijskom dobu.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija