KULTURA
23.04.2019 u 21:53

FOTO: NOĆ KNJIGE OBILJEŽENA JEDNOM SASVIM NEOBIČNOM ŠETNJOM Ulice Grada zauzeli najpoznatiji likovi dubrovačke književnosti

U smo predvečerje Noći knjige u Gradu se u organizaciji Dubrovačkih knjižnica održala jedna sasvim neobična šetnja. One koji su se odazvali ovog pozivu imali su priliku prošetati kamenim ulicama uz pratnju poznatih likova iz dubrovačke književnosti. Pojavio se Dugi Nos, likovi iz Novele od Stanca vratili su se na Onofrijevu fontanu, a došao je i svima poznati Pomet. No čule su se i Vojnovićeve riječi, kao i odlomci Gundulićeva Osmana, a Ulicom od Puča se u jednom trenutku orila pjesma.


komentara  0

Šetnja je započela ispred Znanstvene knjižnice u Ulici Cvijete Zuzorić. Matija Nenadić djelatnica Dubrovačkih knjižnica, a u ovoj prilici vodičica neobične šetnje istaknula je kako je ovo jedina ulica u povijesnoj jezgri koja nosim ime žene, što dovoljno svjedoči njenom mjestu u dubrovačkoj povijesti. Nakon što je Luko Paljetak izrecitirao stihove posvećene Zuzorić, a Ljubomir Pende Buco otpjevao poznatu pjesmu Cvijeta, okupljeni su se zaputili na Stradun.

- Luko Paljetak nam je tako izrecitirao svoju pjesmu Stradun, tamo smo obradili u ulicu Petilovrijenci i istoimenu crkvicu koja se nalazila na mjestu Dubrovačke, odnosno današnje OTP banke. Sljedeća postaja nam je bila Nalješkovićeva, gdje su okupljeni mogli počastiti istoimeni sladoledom  - kazala je Nenadić.

Antuninska ulica određena je kao mjesto prisjećanja dubrovačkih oriđinala, poglavito Meštra Meta. Put je vodio dalje u ulicu u kojoj je živio Junije Palmotić, a u kojoj je Antonio Mustahinić, sasvim očekivano, pročitao par odlomaka njegovog burlesknog epa Gomnaida. Šetači su se zatim vratili do Široke i rodne kuće Iva Vojnovića gdje je Izmira Brautović izrecitirala njegov sonet Na Mihajlu.

- Prisjetili smo se tijekom ove šetnje i poznate Kavane Manon, današnjeg Festivala u kojem su Meštar Mato i Ivo Vojnović pili kavu - kazala je Nenadić.

Sljedeće posta šetnje bila je crkva Male braće u koje je pokopan Gundulić, a okupljeni su imali priliku čuti odlomak Osmana.

Posljednji dio šetnje bio je rezerviran za dubrovačkog komediografa Držića. Prvi dio ulomka Novele od Stanca odigrao je u Zlatarićevoj ulici, a zatim su njegovi likovi Đivo Pešica, glavni organizator novele i Stanac s rijeke Pive ponovno zauzeli svoje mjesto na Onofrijevoj fontani.

Dugi Nos ukazao se ispred Doma Marina Držića gdje je izgovorio svoj poznati prolog o ljudi nazbilj i ljudima nahvao.

Ovogodišnja Noć knjige posvećena je strip, pa su se tako iz Doma Marina Držića pohvalili stripom Novela od Stanca, a najavili su i skorašnjeg izdavanje stripa Dundo Maroje.

Lucija Pečar i Adem Gušić su u Ulici od Puča, otkupljenje počastili izvedbom songa Život je lijep, Pometa i Petrunjele iz mjuzikla Dundo Maroje, a okupljeni nisu odoljeli već su iz se pridružili u pjesmi.

Ova neobična šetnja završila je ispred Narodne čitaonice, gdje se konačno pojavio i sam Pomet kojeg je odigrao Edi Jertec.

 


L.Pavlović

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
geranium_premijera_200819_naslovna
KULTURA
0      21|08|19 u 01:19
FOTO: Domjenak nakon premijere Geraniuma
KULTURA
0      20|08|19 u 17:07
"Anatomija srama za mlade"
drzic_grbic_naslovna
KULTURA
0      20|08|19 u 13:26
Susret s umjetnikom Ivom Grbićem u Domu Marina Držića
prorocica_naslovna
KULTURA
0      20|08|19 u 11:10
„Proročica“ u Saloči od zrcala
zanesenost_tusem
KULTURA
0      20|08|19 u 10:04
Izložba Kineske nacionalne akademije likovnih umjetnosti u Dubrovniku

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija