VIJESTI
08.04.2019 u 14:59

Dohode Kinezi, očekuje li nas opsadno stanje i prometni kolaps?

Ako se pita Vladu Republike Hrvatske gdje organizirati sastanak na vrhu, onda je logičan izbor, skoro pa uvijek  - Dubrovnik. Tako će se od 11. do 12. travnja u našem gradu održati dosad najveći diplomatski summit „Kina +16“. Grad pod Srđem do sad nije imao prilike biti domaćin jednom ovako, u organizacijskom smislu, zahtjevnom događaju. Osim kineskog državnog vrha, stižu i delegacije brojnih drugih država, a na poslovnom forumu sudjelovat će 900 sudionika iz 17 zemalja. I Croatia Airlines je prilagodila svoje operacije ovom velikom događaju. Uveli su čak pet dodatnih letova, s tisuću dodatnih sjedala. Cilj summita je jačanje gospodarskih veza, ne samo Hrvatske i Kine, već i cijele Europe s ovim gospodarskim divom. No, što to znači za građane Dubrovnika? Za uske i već zakrčene dubrovačke prometnice dovoljne su tri kapi kiše da bi nastupio potpuni kolaps, a prema najavama kiša će padati cijeli tjedan. Što nas onda čeka, za vrijeme „najezde“ svjetskih čelnika? 


komentara  3

Jedna od najužurbanijih lokacija za vrijeme trajanja konferencije zasigurno će biti i Zračna luka Dubrovnik. Poznato je da će kineski državni vrh sletjeti u Dubrovnik, već 10. travnja i to zrakoplovom Boeing 747-800. Osim što je ovaj zrakoplov jedan od najvećih na svijetu, to će biti i prvi pravi test za tek rekonstuiranu pistu. Iz Zračne luke Dubrovnik su potvrdili da je najavljeno slijetanje još nekoliko predsjedničkih zrakoplova zemalja sudionica konferencije, no ostale informacije, o broju i vremenu njihova dolaska nisu smjeli otkriti.

- Nažalost točna vremena slijetanja i broj predsjedničkih zrakoplova ne možemo potvrditi jer se radi o VIP državničkim letovima.

Zanimalo nas je i kako je organiziran sam prihvat zrakoplova te hoće li se redoviti putnički promet za vrijeme trajanja konferencije odvijati No, i na ovo pitanje smo dobili općeniti odgovor.

- Zračna luka Dubrovnik ima sve tehničke, sigurnosne i organizacijske uvjete kao i stručno osoblje koje može opslužiti letove predviđene ovom konferencijom, te to neće utjecati na normalno odvijanje ostalih operacija komercijalnog prometa.

Priopćenjem za medije oglasio je i nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, koje samo zbog summita uz redovite letove Zagreb -Dubrovnik uveo ček pet dodatnih s preko tisuću sjedala.

- U želji da pruži snažnu podršku održavanju godišnjeg sastanka kineske inicijative 16 plus 1, Croatia Airlines u srijedu, 10. travnja uvodi dva dodatna poslijepodnevna leta Zagreb – Dubrovnik, koji će se obaviti Airbusom 320, najvećim zrakoplovom u floti kapaciteta 174 sjedala.

Dodatni let iz hrvatskoga glavnoga grada u Dubrovnik uveden je i u četvrtak 11. travnja, a raspoloživi broj sjedala toga je dana dodatno povećan postavljanjem većeg tipa zrakoplova na redovitom poslijepodnevnom letu OU662 Zagreb – Dubrovnik. Veći broj sjedala bit će na raspolaganju i u petak, 12, travnja, na redovitom poslijepodnevnom letu OU665 Dubrovnik - Zagreb, koji će se također obaviti zrakoplovom Airbus 320 umjesto manjim Airbusom 319.

U subotu, 13. travnja, uvedena su dva dodatna leta (ranojutarnji i poslijepodnevni) iz Dubrovnika u Zagreb, čime je povećan tržišni kapacitet za još gotovo 300 dodatnih sjedala.

Uvođenjem dodatnih letova Zagreb - Dubrovnik v.v. i zamjenom tipa zrakoplova na pojedinim linijama Croatia Airlines ponudila je sudionicima summita i svim ostalim putnicima više od 1000 dodatnih sjedala - stoji u obavijesti za medije. 

Zanimale su nas je i koje će sigurnosne mjere biti na snazi za vrijeme trajanja sastanka na vrhu, te što će se poduzeti da bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanje prometne gužve, odnosno spriječio potencijalni prometni kolaps.

Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske, Davorka Bečić, kazala nam je da će se implementirati brojne sigurnosne mjere te kako možemo očekivati teškoće i povremene prekide prometa od 10. do 12. travnja.

- O detaljima ne mogu govoriti, te vas molim da se obratite Ministarstvu unutarnjih poslova – kazala nam je Bečić.

- U vezi Vašeg upita, obavještavamo Vas kako će nadležne ustrojstvene jedinice MUP-a RH poduzeti sve potrebne mjere osiguranja i zaštite kako bi službeni posjet Nj. E. g. Li Keqianga, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Republici Hrvatskoj i održavanje 8. sastanka šefova vlada zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne Republike Kine u Dubrovniku protekli bez ugrožavanja sigurnosti štićenih osoba i građana. Iz sigurnosnih razloga ne možemo iznositi konkretne mjere osiguranja i zaštite koje će se poduzimati tijekom navedenih događanja, obzirom da se radi o klasificiranim podacima. Također Vas obavještavamo kako ćemo pravovremeno izvijestiti javnost o svim informacijama koje se odnose na navedena događanja, a koje su važne za građane - kazali su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

No, neće se sigurnosne mjere poduzimati samo u gradu, već i u susjednima općina kojima će se delegacije kretati. Sva odlagališta za otpad koje se nalaze u  Konavlima, a smještena su uz državnu cestu D-8 izmještena su na nove privremene lokacije. Konavljane je o tome obavijestila Općina.

- Zbog dolaska kineske delegacije od subote 6. travnja do 13. travnja, a poradi sigurnosne procedure, sva odlagališta smeća uz državnu cestu D8 će biti izmještena na nove privremene lokacije. Na dosadašnjim odlagalištima će biti smjerokazi koji će upućivati korisnike na privremenu lokaciju. Bacanje smeća na dosadašnje lokacije se tijekom idućih sedam dana strogo zabranjuje. Stanovništvo molimo za razumijevanje i strpljenje - stoji na web stranici Općine Konavle.

Poučeni prijašnjim iskustvima dolaska stranih državnika u Dubrovnik za očekivati je da će se ista mjera poduzeti i na području grada. O tome svjedoče i slike koje nam je poslao čitatelj. Kontejneri s dubrovačkih ulica su se već počeli uklanjati, no za razliku od Konavljanja, Dubrovačni o tome nisu dobili nikakvu obavijesti. 

Komentar smo zatražili i od direktora Čistoće, Marka Ivekovića, no on nam je u kratkom razgovoru kazao kako ne može ništa komentirati, te da će građane o tome na vrijeme obavijestiti nadlžene službe.

Pitanja sigurnosnih mjere za vrijeme konferencije dotaknuo se i gradonačelnik Mato Franković i to na sastanku s predstavnicima gradskih kotareva i mjesnih odbora. Najavio je da će se na zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova  provesti mjere sigurnosti te je zamolio građane za strpljenje za vrijeme odvijanja susreta. 


L.Pavlović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

zumbo_je_moj_idol 09.04.19 u 13:53
"Najezda svjetskih čelnika" je pravi izraz, trebalo bi kao i kod ostalnih najezdi, zaprašit momački, pips, flok, raid...

   

Nemo 09.04.19 u 10:10
Jest, ono njihovo “na vrijeme” se vidjelo rano jutros na odlagalistima gdje umjesto kontejnera smece stoji na hrpama. Narod nije na vrijeme informiran. Trebalo se ovakve stvari javljat jos 5-6 dana unaprijed. A drugo pitanje je tko lud ce im hodit nosit smece na 2 kilometra udaljeniju privremenu lokaciju

   

Spica skandela 08.04.19 u 16:41
Cirkus kojeg svi plaćamo i trpimo.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija