VIJESTI
08.04.2019 u 22:23

BITKA za UTD Ragusu. Za Mimozu već postoji projekt za stambenu gradnju?

Poput eksplozije zadovoljstva odjeknula je vijest kako je Grad Dubrovnik uspio za potrebe tamošnjih stanovnika dobiti zemljište u Zatonu od Ministarstva državne uprave. Na redu je UTD Ragusa. Rok za podnošenje prijave bio je 3. travnja, trebalo je dotad uplatiti i jamčevinu od nešto malo manje od 1,7 milijuna kuna. Za 53,62% dionica u državnom vlasništvu javno nadmetanje je organizirano za 12. travnja u 14 sati, a početna je cijena malo manja od 17 milijuna kuna. Prema našim, neslužbenim saznanjima, jamčevinu su u roku uplatili Grad Dubrovnik i Lukšićeva tvrtka Excelsa nekretnine koja je potom odustala od uvida u dubinsku analizu dokumentacije i najavila da odustaje od potencijalnog ulaganja u dionice UTD Raguse. No, to, tvrde nam pravni stručnjaci nije nikakvo jamstvo da se na dražbi u petak neće pojaviti netko iz Excelse, jer jamčevina nije povučena.

Napisala: Lidija CRNČEVIĆ


komentara  0

Za paket od 53,62% dionica UTD Raguse koje su u državnom vlasništvu i za koje je Centar za restrukturiranje i prodaju raspisao javno nadmetanje, interes je pokazao Grad Dubrovnik smatrajući to potezom od strateškog interesa, zbog kapitalnih nekretnina na iznimno osjetljivim lokacijama, prvenstveno Dubravke i restorana Mimoze na Pilama.

Većina gradskih vijećnika je podržala prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića da Grad sudjeluje na dražbi koje je najavljeno u prostorijama CERP-a u Zagrebu za 12. travnja, sa zaključkom da obveza obznanjivanja iznosa s kojim će se Grad natjecati, u ovom slučaju s 21 milijunom kuna, jest diskriminirajući element u čitavoj proceduri. Konkuretima je dovoljno ponuditi, bukvalno 100 kuna više i dionice su njihove! A potom i način na koji će upravljati vrijednim nekretninama koje diktiraju budući izgled Pila, recepcije Grada Dubrovnika. Upravo iz tih razloga bi bilo neobično važno da Grad Dubrovnik bude u mogućnosti postati vlasnik većinskog paketa dionica, uz 26% dionica koje već sada ima u svom vlasništvu.

Izjava gradonačelnika Mata Frankovića izrečena na sjednici Gradskog vijeća kada se raspravljalo o toj temi odjeknula je u javnosti: postavljalo se pitanje je li trebao zaprijetiti i ucijeniti, odnosno obeshrabriti potencijalne konkurente najavom da će Grad oduzeti "Dubravci" javnu površinu te da se onda "tamo mogu prodavati gaćice". Očiglednu najavu gradonačelnika Frankovića kako će Grad ući u beskompromisnu bitku za vrijedne objekte UTD Raguse podržala je većina javnosti smatrajući je zaštitom gradskih interesa, te je tek manji bio na strani pojedinaca koji su to nazivali reketarenjem i suzbijanjem privatnog poduzetništva i inicijative.  

Rok za podnošenje prijave istekao je 3. travnja, a dotada je trebalo i uplatiti jamčevinu koja će se izabranom kupcu uračunati u cijenu ponude, a ostalima će biti vraćena u roku 15 radnih dana od datuma javnog nadmetanja. 

Grad je jamčevinu platio, ali su na takav način interes pokazale i "Excelsa nekretnine", tvrtka koja godišnje ubire milijune na iznajmljivanju nekretnina koje imaju u svom vlasništvu, te na radu žičare.

No, pomalo zbunjujuća je informacija koju dobijamo iz pouzdanih, ali neslužbenih izvora - da su predstavnici tvrtke odustali od prikupljanja dokumentacije radi dubinske analize koja se radi u preuzimanju ovakvih tvrtki, zbog toga što se odustaje od potencijalnog ulaganja u dionice UTD Raguse. 

Iako bi takva informacija mogla zazvučati veoma ohrabrujuće i optimistično za poziciju Grada Dubrovnika koji bi tako ostao jedini zainteresirani kupac za većinski paket dionica UTD Raguse, to ne znači kako se Excelsa nekretnine ne bi mogle predomisliti i pojaviti na dražbi te se uključiti u nadmetanje, budući pravnu osnovu za to imaju. Prema našim saznanjima tvrtka nije povukla uplaćenu jamčevinu, što znači da joj apsolutno nitko ne može zabraniti da se u petak ne pojavi na dražbi i da konkurira u nadmetanju. A, papir sve trpi pa i najavu odustajanja od potencijalnog ulaganja u dionice UTD Raguse. Iako bi takav potez bio blago rečeno neozbiljan od takve tvrtke, iskustvo nas uči kako je sve do samoga kraja - moguće. Mnogi su od tako ugledne tvrtke koja posluje s milijunskom dobiti očekivali i kako će uredno podmirivati koncesijsku naknadu za žičaru, što do dana današnjeg nije napravila.  

Kako je do nas također stigla i uznemirujuća vijest kako za restoran Mimoze koji raspolaže s impresivnim brojem kvadrata, već postoji projekt za prenamjenu u stambene prostore, zatražili smo od nadležnog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša odgovore na pitanja postoje li za to i zakonski okviri, odnosno mogućnosti prema GUP-u i saznali sljedeće:

Prema kartografskom prikazu "Korištenje i namjena prostora GUP-u Grada Dubrovnika", restorani Dubravka i Mimoza nalaze se u zoni mješovite, pretežito poslovne namjene (M2). Uvjeti i način smještaja građevina propisani su člankom 108. urbano pravilo 1.12. Odluke o donošenju GUP-a Grada:

"Rekonstrukcija postojećih građevina i izgradnja  zamjenskih građevina moguća je na građevinskim česticama manjim od propisanih člankom 52. Odluke za gradnju srednjih građevina, pod uvjetom da se ne povećava koeficijent izgrađenosti građevinske čestice i udaljenost građevine od granica susjednih
građevinskih čestica.

Prema kartografskom prikazu "Područja posebnih uvjeta korištenja Graditeljska baština GUP-a Grada Dubrovnika", restorani Dubravka i Mimoza nalaze se unutar tzv. zone "A" ('potpuna zaštita povijesnih struktura) u kojem režim zaštite uvjetuje potpunu zaštitu prostora, obale i građevina u izvornom obliku, pa je, prije bilo kakve intervencije, potrebno mišljenje i suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Napominjemo da je 2003. raspisan natječaj za urbanističko - arhitektonsko rješenje platoa Pila. Prvonagrađeni rad autora Igora Franića predvidio je ukupno četiri faze koje su obuhvaćale taj projekt. Jednom od faza planirano je uklanjanje nekoliko objekata a među njima i prostor kavane Dubravka - stoji u odgovoru pročelnice Jelene Lončarić.

U svakom slučaju, nakon što je zemljište u Zatonu poklonjeno Gradu Dubrovniku za potrebe građana Zatona koji bi tamo željeli napraviti šetnicu i rekreacijsku zonu, vjerujemo kako će dubrovačkom diplomacijom i ovi iznimno vrijedni i strateški važni objekti postati vlasništvom Grada. Zaton nam daje nadu da će Franković sa svojim suradnicima iznaći načina da do toga i dođe. A trebali bi mu pomoći i svi politički utjecajni Dubrovčani kojih trenutačno na svim pozicija vlasti i nije malo.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija