VIJESTI
14.03.2019 u 08:26

Zašto se strogoća trenira samo ispod pročelnikovog prozora?

Na naše upite o kaznama i parkiranju u Ulici Ćira Carića, gdje su prometni redari počeli strogo „uvoditi reda“, pa se svakodnevno pišu kazne u iznosu od 300 kuna, iz gradske uprave su nam odgovorili kako je riječ o dvosmjernoj cesti i kako parkirana vozila ugrožavaju sigurnost prometa, a o otvaranju rampe na parkiralištu, koje koriste zaposlenici gradske uprave, kažu kako to „nije javna površina koja je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama uređene kao nerazvrstana cesta-parkirališne površine“. Prevedeno na razumljiv jezik, parkiralište ostaje rezervirano za zaposlenike Grada, a svi ostali plaćat će kazne. Postavlja se pitanje hoće li Odjel za promet ovako stroga pravila početi provoditi i u drugim dubrovačkim ulicama, koje su također dvosmjerne, a kroz njih jedva da jedno vozilo može proći ili se strogoća trenira samo ispod pročelnikovog prozora?


komentara  0

Kad su prometni redari počeli pisati kazne, pitali smo gradsku upravu što je potaknulo iznenadnu odluku o naplati kazni u ulici u kojoj parkinga kronično nedostaje, a ljudi redovito jedni druge blokiraju ostavljajući pri tom brojeve mobitela?Odgovorili su nam slijedeće.

„Kao što i sami navodite u Vašem upitu, postalo je uobičajeno da se vozila nepropisno parkiraju u Ulici Ćira Carića, a što predstavlja smetnje za normalno odvijanje prometa vozila i pješaka. Naime, Ulica Ćira Carića na dijelu od Ulice Iva Dulčića do kolnog ulaza kbr. 3, namijenjena je za dvosmjerni, a ne za jednosmjerni promet, a kako navodite u vašem upitu.

Obzirom da su parkirana vozila u sve većoj mjeri počela ometati normalno odvijanje prometa u oba smjera, smanjivala preglednost i onemogućavala sigurno uključivanje u promet s ostalih površina,  a u cilju poboljšanja stanja, prometni redari su u prethodnom razdoblju na nepropisno parkiranim vozilima počeli ostavljati obavijesti kojima su upozoravali vozače da je vozilo nepropisno parkirano te nisu izricali novčane kazne predviđene Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Rečenim aktivnostima nisu se postigli željeni učinci pa je dana 5. ožujka 2019. godine započeto s izdavanjem izvješća o počinjenom prekršaju. Izvješća o počinjenom prekršaju su ostavljena na vozilima koja su bila nepropisno parkirana na kolniku, nogostupu, zoni kolnog ulaza-raskrižja te ispred odlagališta za kućni otpad, a sve sukladno članku 82. Zakona o sigurnosti prometa na cestama".

I nakon ovog odgovora zapitali smo se kad je ova ulica postala dvosmjerna?

Još prošle godine početkom ljeta Ulica je bila jednosmjerna znatno prije kućnog broja 3, odnosno zgrade Pentagona, a kad je točno postala dvosmjerna i kad je znak „obvezan smjer" uklonjen ipostavljen onaj "pazi škola", nije nam poznato. Na kolniku je još blijedo  vidljiva horizontalna signalizacija jednosmjerne ulice. Uz to, tek nakon što su napisane kazne, a neki burno reagirali, postavljeni su i znakovi zabrane parkiranja i zaustavljanja.

Uobičajeno je naime bilo da djelatnici gradske uprave, kao i svi drugi, krše prometna pravila i voze nedozvoljenim smjerom. Sad se to legaliziralo i ulica je preko noći postala dvosmjerna, a time je i „uveden red“ represijom.

Jesu li zaposlenici Grada važniji od građana koji koriste njihove usluge?

No i dalje ostaje pitanje zašto djelatnici gradske uprave besplatno parkiraju osobna vozila na rezerviranim parkirnim mjestima, a građanima, korisnicima usluga te iste gradske uprave, parkiranje ni uz naplatu nije omogućeno?

Hoće li sad, kad je onemogućeno parkiranje zbog sigurnosti prometa, otvoriti rampu na parkiralištu rezerviranom za zaposlenike Grada Dubrovnika i uvesti naplatu parkiranja, kako bi se građanima omogućila barem jednaka šansa da pronađu i plate parking? Iz Odjela za promet odgovaraju.

„Površine koje se u Ulici Ćira Carića koriste za parkiranje vozila u vlasništvu Grada Dubrovnika i njegovih zaposlenika nisu javne površine koje su sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama uređene kao nerazvrstane ceste-parkirališne površine“.

Uvidom u zemljišne knjige pak može se vidjeti da se cijela zgrada Pentagona, bivšeg Hotelskog Babin kuk, kao i pripadajuća joj površina na kojoj parkiraju djelatnici gradske uprave i dalje vodi kao „općenarodna imovina“, dakle zgrada nije etažirana, vlasništvo nije utvrđeno, a okolno zemljište svi bi mogli koristit pod jednakim uvjetima. Stoga, Grad možda ne može naplaćivati parking, ali rampu bi morao ukloniti. Hoće li?


K.Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija