KULTURA
13.03.2019 u 17:04

Predstavljanje knjige „Novac Dubrovačke Republike“

U četvrtak, 14. ožujka 2019. u 19 sati u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku (Palača Sponza), Hrvatsko kulturno društvo Napredak Dubrovnik predstavit će knjigu „Novac Dubrovačke Republike.“ Autor ove monografije je Zlatko Viščević, pravnik i numizmatičar.


komentara  0

Knjiga "Novac Dubrovačke Republike" je nastala s ciljem da dubrovačku numizmatiku približi domaćoj i svjetskoj numizmatičkoj javnosti. Rad na knjizi trajao je sedam godina i knjiga je konačno izdana krajem 2018. godine. Ljepota i finoća dubrovačkog novca uvrstile su ga u samu elitu svjetske numizmatike i kao takav je predmet interesa numizmatičara iz svih krajeva svijeta.

Naglasak u ovoj knjizi je na samim numizmatičkim izdanjima Dubrovačke Republike, stoga se u njoj ne obrađuje povijest dubrovačkog novca, niti povijest dubrovačke kovnice. Ova knjiga u svojoj biti predstavlja numizmatički katalog, odnosno prikaz svih vrsta dubrovačkih novaca i njihovih varijanti. Kao takva, knjiga je primarno namijenjena numizmatičarima, aukcijskim kućama i muzejima.

Cilj je ove knjige popularizirati dubrovačku numizmatiku, pobuditi novi interes kod numizmatičara za istu te doprinijeti organizaciji postojećih i budućih kolekcija dubrovačkog novca.

Knjigu će predstaviti: Marin Ivanović, predsjednik HKD Napredak Dubrovnik, Darko Milošević, arheolog i
Zlatko Viščević, autor knjige.

Zlatko Viščević je rođen 1982. u Rijeci. Gimnaziju je završio u Rijeci i diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Numizmatikom se bavi od djetinjstva, a od 2008. i profesionalno 2012. godine pokreće vlastitu numizmatičku tvrtku Monetalis d.o.o. u kojoj radi i danas. Dugo godina je uređivao blog "Hrvatska numizmatika", a danas uređuje portal i YouTube kanal "Numizmatika.net". Član je više numizmatičkih društava.

Autor je više numizmatičkih knjiga:
• Kovani novac Republike Hrvatske od osamostaljenja do danas (2004.);
• The Guide to Coins and Banknotes of Yugoslavia, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Macedonia (2007.);
• Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije (2011.);
• Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije – izdanja 2011-2015 (2014.);
• Novac Dubrovačke Republike (2018.).
Područja interesa: kovani i papirni novac na području Hrvatske, novac Rimske republike, novac Partskog carstva.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija