KULTURA
11.03.2019 u 14:52

Pretpremijera "Blizanki", dinamične i razigrane predstave za djecu, koja nosi snažnu poruku i za roditelje

Treća ovosezonska premijera Kazališta Marina Držića je pred nama. Ovoga puta radi se o „Blizankama“ predstavi za djecu, koju je prema Erichu Kastneru prilagodila Nikolina Rafa, a u režiji Lee Anastazije Fleger. Iako se rad o dječjoj predstavi, na današnjoj konferenciji za medije ususret premijeri ususret pretpremijeri čulo se i drugačije mišljenje, ono poznate dubrovačke glumice Izmire Brautović. "Iako se radi o dječjoj predstavi, kao samohrana majka shvatila sam je jako ozbiljno. Ona je u jednakoj mjeri postavljena i za roditelje." Brautović se osvrnula i na stanju u Kazalištu Marina Držića, te uputila porukicu gradskim ocima. 


komentara  0

 - Iza tima su tjedni i tjedni napornog rada. U ime ravnatelja Paola Tišljarića, ali i moje osobne ime, mogu reći kako nam je iznimna čast da upravo ovim komadom donosimo nešto novo za djecu. Ovim edukativnim komadom se otvaramo i našoj najmlađoj publici – kazao je uvodno, ispred Kazališta Marina Držića, Žarko Dragojević.

Blizanke prate priču dviju djevočica koja se susreću u izviđačkom kampu, te shvaćaju da se sestre, da bi zatim zamijenile uloge i odlučile ponovno spojiti.

Redateljica „Blizanki“ Lea Anastazija Fleger istaknula ju je kako ju je poziv sa suradnju i to ovoj predstavi iznimno razveselio.

- Svi smo na neki način odrasli uz ovaj komad. Čudno je što se Kastner jako dugo nije radio u Hrvatskoj. Prije osam godina „Blizanke“ su se postavile u kazalištu u Dubravi, ali sad se paralelno rade dva komada. Na dan premijere u Dubrovnik, izvest će se premijera još jedne Kastnerove u Žar ptici. Jako sam sretna što je ovo velika dječja predstava. Jako je bitno da odgajamo novu publiku i da se djeci kazalište što više približi, pogotovo u ovo doba interneta. Svi znamo sadržaj „Blizanki“ pa ga sad ne bi posebno isticala, samo bi dodala da je kod Kastnera divno što su njegova lica uglavnom djeca. Djeca će se kroz glavne junake naše priče vrlo lako prepoznati.

O samoj adaptaciji redateljica je kazala kako im je cilj bio postići što dinamičniji i što razigraniji komad kako bi se djeci zaokupila pozornost tijekom čitave izvedbe.
Dramaturginja, Nikolina Rafaj kazala je kako je rad na svakoj, pa i ovoj dječjoj predstavi veliko zadovoljstvo ali i veliki izazov.

- Danas svjedočimo nekoj drugoj vrsti pažnje i koncentracije kod dječje publike. Nadamo se da ćemo našim dinamičkim intervencijama i općim šarenilom  i igrom koju smo se potrudile postaviti na scenu djeci približiti svijet kazališta. Dječja publika je najiskrenija. Na njihovim se licima na prvu vidi jesmo li ih uspjeli uvesti u taj svijet ili nismo. Nadam se da ćemo u srijedu, na pretpremijeri vidjeti jako puno nasmijanih dječjih lica.
Irena Kraljić, scenografkinja, istaknula je kako je ova prva suradnja s Kazalištem Marina Držića, te da je poziv sa zadovoljstvom prihvatila.

- Suradnja je bila odlična. Uz sve poslove koje smo imali smo se svi skupa jako dobro zabavili. Cilj je da to pređe i na publiku. Predstava je konceptualno zamišljena kao dječja igra i sve je prikazano iz njihove perspektive. Nadam se da će svima biti zabavno.

Oblikovateljica scenskog pokreta Matea Bilosnić istaknula je samo proces rada na ovoj predstavi.

- Imali smo jako puno slobode, da zaigranost teksta i predstave, prenesemo u pokret i nadam se da će se to i vidjeti.

Izmira Brautović, dugogodišnja članica ansambla Kazališta Marina Držića, koja u predstavi tumači voditeljicu kampa, u „Blizankama“ vidi puno više od dječje predstave. Za nju kao samohranu majku, ovaj komad obrađuje jednu vrlo ozbiljnu temu.

- Mogu govoriti samo iz svoje situacije. Samohrana sam majka dvoje djece. Problem koji se u priči pojavljuje nije bezazlen. Ovo je predstava i za roditelje. Problem koji se kroz predstavu provlači je ovdje izbjegnut i uljepšan, prešlo se priču djece koja su zakinuta za jednog roditelja. Ova predstava nosi i poruku za roditelje, a poruka za djecu glasi „Djeco, vi niste krivi!“. Ne postoji škola za roditelje, nitko nas ne uči kako, već smo bačeni u roditeljstvo. Dopušteno je griješiti, ali bi dobro da na prvo mjesto stavimo djecu. Naše karijere bi trebale biti na drugom mjestu, one se usputno događaju. Mi smo posljedica naše djece. Za mene je ovo ozbiljna, dramska predstava.

Dotaknula se Brautović još jednog, često gorućeg pitanja, nedostatka osoblja potrebnog da bi se jedan komad postavi na kazalište daske.

- Pohvalila bi cijeli tim. Krojačicu koja je napravila dvadesetak kostima, čistačicu, tehniku. Ovu smo predstavu postavljali uz osjetan manjak osoblja koji je potreban kako bi se komad postavio. Mnogi od njih su radili prekovremeno. I ovo je dokaz kako naše malo kazalište ima snagu i da su svi umjetnici svog posla. Ovo je i porukica za naše gradske oce, da imaju malo više sluha pri zapošljavanju dodatnih ljudi. Oni su neophodan dio predstave. Čestitam cijelom pogonu ove predstave. Svi su oni radi s dostojanstvom, poštovanjem, razumijevanjem, strpljenjem – zaključila je Brautović.

Kostimografkinja, Tea Bašić Erceg, kazala je kako se i za vrijeme pripreme ove predstave moglo vidjeti kako je u kazališnom pogonu svaki kotačić neophodan kako bi se uspješno postavila predstava.

Naslovnu ulogu blizanki u ovom komadu tumače Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić.

- S velikim sam veseljem došla raditi ovaj komad. Budućim da se preselila, došla u novu sredinu, upoznala nove ljude, moram reći da sam imala privilegiju skoncentrirati se na samo na ovaj projekt, što može biti jako zanimljivo iskustvo. Došli smo jako ambiciozni i moram reći da smo se svi zapalili za projekt. Irena Tereza Prpić i ja smo pokušavale pronaći sličnosti između karaktera blizanki te se bazirale na osjećaje žudnje jedne prema drugoj u trenutku kad smo saznale da imamo blizanku. Mislim da smo napravile predstavu koja donosi zabavu i pouku čitavoj obitelji – naglasila je Vini Jurčić koja u ovoj predstavi tumači blizanku Lotu Kerner.

- Zadovoljstvo je bilo raditi sa svima koji stoji iza ovog velikog projekta. Meni je ovo prva dječja predstava i shvatila sam da je rad i trud koji je potrebno uložiti isti kao i kad radim na predstavi za odrasle. Izazov je možda sad i već. Predstava je i brza i dinamična i izražajna, ali i poučna. Iako se na prvu tako čini u predstavi se ne radi o zamijeni identiteta, već sestre uče jedne od drugih – istaknula je Irena Jurčić Prpić koja tumači ulogu Lujze Palfi.

Glorija Šoletić se zahvalila ravnatelju Paolu Tišljariću što je pozvao uistinu talentirani tim u KMD, a Srđana Šimunović koja tumači ulogu mame blizanki Lujzelote Kerner istaknula je da je ulogu odigrala u čast svoje krsne kume.

Pretpremijera "Blizanki" odražat će se u četvrtak 14. ožujka s početkom u 19 sati, a premijera je zakazana za petak, 15. ožujka također u 19. sati. 

Reprize će se odigrati u subotu, 16. ožujka u 19 sati i u nedjelju, 17. ožujka u 11 sati. 

Redateljica predstave je Lea Anastazija Fleger, tekst je adaptirala dramaturginja Nikolina Rafaj. Scenu potpisuje Irena Kraljić, a kostime se pobrinula Tea Bašić Erceg. Kompozitor glazbe je Milorad Stranić, scenski pokret je oblikovala Matea Bilosnić, a za svjetlo se pobrinula Vesna Kolarec. Glazbeni korepetitor je Paola Dražić - Zekić, dok je zvuk oblikovao Milan Tomašić, a inspicijentica je Ivana Ljepotica.

Uloge tumače:

Irena Tereza Pripić - Lujza Palfi

Vini Jurčić - Lota Kerner

Srđana Šimunović - Lujzelota Kerner (mama)

Hrvoje Sebastijana - Ludvig Palfi (tata)

Glorija Šoletić - Irena Gerhal

Marija Šegvić - Rezi (teta)

Boris Matić - djed

Izmira Brautović - voditeljica kampa

Uloge izviđačica tumče polaznice Plesnog centra Lazareti. 


L.Pavlović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija