VIJESTI
19.02.2019 u 19:00

CRTICA IZ POVIJESTI Na današnji dan 1484. donesena odluka o gradnji Kaša

Na današnji dan, 19. veljače 1484. godine, Vijeće umoljenih donijelo je zaključak, da se izgradi u kamenu gradska luka i valobran (Kaše), prema nacrtu, odnosno modelu, koji je, uz pohvalu svih pomoraca, izradio poznati dubrovački graditelji i inženjer Paskoje Miličević. Izrađena su dva nacrta, manji, nacrt izgradnje valobrana (kaše), i veliki, nacrt za izgradnju gata i obala u luci, donosi Gradoplov.


komentara  0

Kaše su građene pomoću drvenih sanduka - kašeta, po kojima su i dobile naziv Kaše i jedan su od najzanimljivijih dostignuća iz razdoblja Dubrovačke Republike.

Troškovi gradnje su iznosili 5.700 dukata. Stara gradska luka se, prema nekim starijim zapisima i pomorskim zemljovidima, nazivala Luka Kašun (tal. Porto Cassone).

Gradnja valobrana završena je 1486. godine. Valobran, koji naravno postoji i danas, bio je potreban za zaštitu luke od jugoistočnih vjetrova i valova ali isto toliko i radi obrane luke od neprijateljskih napada. Do izgradnje valobrana, lučki lanac je išao od kule sv. Luke do one od Mula, protežući se nekih 130 metara. Za tako dugi lučki lanac trebala je velika količina hrastovih greda i željeznih spona i unatoč tom luka je bila puno ranjivija i podložnija prirodnim i neprijateljskim utjecajima.

Dužina Kaša na strani Luke je 82,50 m, a s vanjske, pučinske strane 79,50 m, dok je širina prema jugu, odnosno na glavi lukobrana prema ulazu u Luku 7,50 m, a na glavi prema sjeveru, odnosno prema Pločama, 10,80 m. Površina iznosi 775 m2.

Valobran Kaše u staroj dubrovačkoj luci oštećen je u potresu 1979. i u Domovinskom ratu 1991. godine. Kao dio spomeničke cjeline stare gradske jezgre Dubrovnika, Kaše su pod zaštitom UNESCO-a.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


dubrovniknet team/Izvor: Gradoplov

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija