KULTURA
18.02.2019 u 14:23

Mašković: Pronašao sam ubojice i silovatelje, pronaći ću i Hamleta

Na 70. jubilarnim Dubrovačkim ljetnim igrama prvi put u povijesti festivala Dubrovčanin će odigrati Hamleta na Lovrijencu. Frano Mašković izgovorit će “biti ili ne biti” 27. srpnja na kultnoj pozornici Igara, u predstavi u režiji Paola Magellija, na festivalu gdje su prije njega danski kraljevići na Lovrijencu bili od Veljka Maričića u Fotezovoj režiji, Petra Kralja, Rade Šerbedžije u Radojevićevoj režiji, Lazara Ristovskog u režiji Jirija Menzela, preko Ive Gregurevića, Gorana Višnjića, Luke Dragića do gostujućih Hamleta koje grad pamti, poput Dereka Jacobija i Daniela Day-Lewisa, piše Jutarnji.hr.


komentara  0

- Živući Dubrovčani vjerojatno se sjećaju svakog od spomenutih, no kojeg Hamleta najviše respektiraju, ne bih znao. Sjećam se helikoptera koji su letjeli na Lovrijenac zbog predstave s Danielom Day-Lewisom. Što reći, bio je to Hamlet na engleskom kojega igra izvorni govornik i k tomu još i holivudska zvijezda. Mojoj baki vjerojatno je najdraži Hamlet onaj Šerbedžijin, igrao je deset godina i bila je to jedna od amblematskih predstava Igara, kao “Skup” s Izetom Hajdarhodžićem ili “Kristofor Kolumbo” s Božidarom Bobanom - govori Frano Mašković koji neke od dubrovačkih Hamleta osobno poznaje, no kako mu je 40 godina, gledao je tek Višnjićeva i Dragićeva.

- Zašto je Paolo Magelli mene odabrao, a ne nekoga drugog? Pa, rekao mi je razloge, ali bolje da ih on sam javno objasni. Svjestan sam da je Hamlet neizmjeran posao i da se od mene očekuje puno, no ne mogu pratiti očekivanja publike ili kritike, niti se želim njima opterećivati - rekao je Mašković, suočen i s činjenicom da su nemali broj hrvatskih prethodnika u ulozi danskog kraljevića proglašavali javno ili iza leđa “najgorim Hamletom u povijesti”.

Što je, prema njegovu mišljenju, Hamlet 21. stoljeća u Dubrovniku, na 40 stupnjeva Celzijevih po danu i 38 po noći?

- Hamlet 21. stoljeća mora biti čovjek s problemom, a tek onda najpoznatiji Shakespeareov kraljević. Hamlet je ili naivac koji ne shvaća što se oko njega događa ili, pak, sve jako dobro shvaća, no emocije mu brane da razumom djeluje, stoga je neodlučan. A što stoji iza hamletovske neodlučnosti, morat ću sam prokopati. Tek sada kad sam se počeo pripremati za taj lik shvaćam o kojoj je količini posla riječ, pa svim kolegama koji su ga dosad igrali iskreno skidam kapu. S druge strane, Ozren Grabarić je u pravu kad kaže da je u 21. stoljeću aktualan odgovor Rikarda III. na hamletovsko “biti ili ne biti”, a koji bi rikardovski glasio “biti, i to po svaku cijenu”.

Hamletovsko pitanje danas se ne odnosi na život i smrt, nego na bivanje u osobnosti, moralu, odanosti, ljudskom integritetu i istini. Hamletovsko pitanje danas, pojednostavljeno, znači biti čovjek ili ne. Iz toga slijedi da smo u kapitalističkom društvu većina nas Hamleti; Hamlet je, uostalom, i žrtva kojekakvih intriga, a danas se ljudi, što je meni osobno neshvatljivo, vrlo lako uživljavaju u ulogu žrtve - kaže Mašković o predstavi u kojoj je Ofelija Anđela Ramljak, a Gertruda Nina Violić.

Frano Mašković nije privatno neki nestabilni glumac neurednog života, kojeg iznutra načimaju vlastite uloge. Sve suprotno - vodi uredan građanski život, oženjen, je, otac dvoje djece, vedre je naravi, ni depresivan, ni defenzivan. Kako će kao takav pronaći hamletovske ponore i izgubljenost?

- Prije svega, hvala što ste mi rekli da sam privatno normalan... Ja sam možda pola sata u danu ili pola dana ponekad izgubljen kao Hamlet, no nisam danima hamletovski izgubljen. Tek trebam pronaći Hamleta u sebi, zagrebati ga i iznivelirati. Ako sam pronašao silovatelje i ubojice, pronaći ću i Hamleta - objašnjava Mašković.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija